Borçlar Kanunu Tasarısı’na göre ev sahibi-kiracı ilişkileri yeniden düzenlenecek. Milliyet'in haberine göre, depozito 3 aylık kirayla sınırlandırılacak. Ev sahiplerine kiraya verdikleri evlerini ziyaret etme hakkı tanınacak. TBMM Adalet Komisyonu’nda, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu’nun görüşmeleri başladı, tasarının bugüne kadar 212 maddesi kabul edildi.
İşte evsahibi ve kricının hakları...
EV SAHİBİ
SÖZLEŞMEYİ FESHEDEBİLECEK
- Kiracı, konutu özenli kullanmak, komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü olacak. Kiracı, buna aykırı davranırsa ev sahibi sözleşmeyi fesh edebileceğine ilişkin yazılı ihtarda bulunabilecek. Kiracı, konuta kasten zarar verirse ya da komşular için çekilmez olacak davranışlar sergilerse sözleşme hemen fesh edilebilecek.
- Ev sahipleri bakım, satış ya da daha sonraki kiralama için kiraladığı evi ziyaret edebilecek. Üçüncü kişileri getirip evi gezdirebilecek. Bunun için uygun bir süre önce kiracıya haber vermesi yeterli olacak. Ev sahibi, kiracının ziyaret talebini kabul etmekle yükümlü olacak. Örneğin ev sahibi, evde tadilat acil tadilat yapılması gerektiğini belirterek usta getirirse, kiracının bu çalışmaya izin vermesi gerekecek.
- Kiracı, kira bedeli ya da elektrik, su gibi yan giderleri zamanında ödemezse ev sahibi yazılı bildirim yaptıktan 30 gün sonra sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh edebilecek.
- Ev sahibi, kira sözleşmelerinde kirayı bedelini ödemediği için yapılan iki haklı ihtar sonrasında, kira sözleşmesini sona erdirebilecek. Mevcut uygulamada ev sahibinin evi tahliye ettirmek için kira sözleşmesinin sona ermesini beklemesi gerekiyordu.
- 15 yılı geçen kira sözleşmelerinde ev sahiplerine tazminat ödemeden sözleşmeyi tek taraflı olarak fesh etme hakkı tanınacak.
KİRACI
KİRA ENFLASYONE ENDEKSLENECEK
Kira artışları, bir önceki yılın Üretici Fiyat Endeksi’ni (ÜFE) geçemeyecek. Mevcut uygulamada ev sahipleri 3 yıldan sonra kira bedellerini hakkaniyete uygun bir ölçüde, ÜFE’ye bağlı kalmaksızın belirleyebiliyordu. Tasarı bu süreyi 5 yıla çıkarıyor.
- Depozito 3 aylık kira bedelini geçemeyecek. Depozito para olarak verilirse ev sahibinin onayı olmadan çekilmemek üzere vadeli tasarruf hesabına yatırılacak. Depozito, kıymetli evrak olarak düzenlenirse bankada saklanacak. Banka sözleşme sona erdiğinde, açılmış bir dava ya da ev sahibinin yazılı bir bildirimi yoksa depozitoyu kiracıya nemasıyla birlikte ödeyecek.
- Sözleşmede kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılmayacak.
- Ev sahibi, ihtiyacını gerekçe göstererek kiracıyı evden çıkardıktan sonra, başka birisine kiralarsa mağdur durumda kalan kiracının en az bir yıllık kira kadar tazminat hakkı doğacak.
- Ev sahibi, konutu kiracıya kullanıma hazır bir şekilde teslim etmekle ve sözleşme süresince aynı durumda bulundurmakla yükümlü olacak.
- Ev sahibi, sözleşme imzalandıktan sonra konutta ortaya çıkacak ayıplardan da sorumlu tutulabilecek. Kiracı bu ayıptan dolayı gördüğü zararı, yargı kararına gerek olmaksızın kira bedelinden düşebilecek.
- Kiracı, evde yaptığı değişikliğin yarattığı değer artışını sözleşme sonrası ev sahibinden talep edebilecek.
- Halen ev sahibinin, kirayı geciktiren kiracıdan gelecek yılın kira bedelinin tamamını isteme hakkı var. Bu, ortadan kalkacak.