Antalya'nın Manavgat ilçesinde Santa Maria Armut cinsinin hasat mevsimi başladı. Sıcaklar nedeniyle Santa Maria armudunun geçen yıla göre 15 gün önce olgunlaştığı bildirildi.
Manavgat'ta üretim rekoltesi düşük olan Santa Maria armutu mevsimi 1,20 YTL'den açtı. Manavgat'ın yayla köylerinde yetişen Santa Maria'yı, geçen yıl 140 ton üretmesine karşılık kilosunu 60 YKr'den zor sattığını ifade eden çiftçi Halil İbrahim Özkan, "Bu yıl havaların sıcak gitmesi ile birlikte Santa Maria ve Abate Fetel cinsi armutlar geçen yıla göre 2 hafta önce olgunlaştı. Bölgede aşırı sıcaklık oldu. Sezonun 1,20 YTL'den açılması yetiştirici adına sevindirici. Ürün az olduğu için fiyatın 1,5 YTL'ye kadar yükseleceğine inanıyorum" dedi.
Almanya, Hollanda, Avusturya ve İskandinav ülkelerine ihraç edilen Santa Maria armudunun en kalitelilerinin Türkiye ve İtalya'da yetiştiği bildirildi. 2006 yılında dünyada 14 milyon ton rekoltesi olan Santa Maria armudunun yüzde 58'sinin Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti, ABD, İspanya, Şili ve bazı Afrika ülkelerinde yetiştiğini belirten Gıda Mühendisi Hüseyin Öztürk, "Dünya'da Santa Maria, Dr. Jules Guyot ve Abate Fetel armutlarının piyasa değeri Almanya'da belirlenir. İskandinav ülkeleri ve Baltık ülkeleri Türkiye'nin Santa Maria armudu cinsinin tadını çok beğeniyor" diye konuştu.
Manavgat'ta turizm ile tarım gelirlerini dengede tutmak için alternatif ürün çalışması yapılıyor. Köylerde yaptıkları toprak analizinin yanı sıra çifçileri bilgilendirdiklerini anlatan Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, yörede Santa Maria, Dr. Jules Guyot ve Abate Fetel cinsi üretiminin yagınlaşması için Manavgat Ziraat Odası ile birlikte çalışma yapacaklarını kaydetti.
Abdurrahman Büyükkeskin/Cihan