İstanbul'da, yeni kurulacak bir cumhuriyetin temelleri atıldığı sırada, çok sancılı bir dönemde, 14 Mart 1920'de dünyaya geldi.
Zorlu bir dönemde hayata adımını atan Memduh Ün, bir çok farklı işte çalıştı.
Vefa Lisesi'nde okuduktan sonra ailesinin durumunun yeterli olmayışı nedeniyle çok istediği üniversite hayaline veda etmek üzereyken, başvurduğu yurt tarafından kabul edilince, tıp eğitimine başladı. Ne var ki, futbola olan aşırı ilgisi, kafasına koyduğunu yapan kişiliğiyle birleşince eğitimini üçüncü sınıfta bırakmasına neden oldu.
Beşiktaş'ın kalecisi Baba Hakkı Yeten ve Mehduh Ün;
Bu karar, seneler sonra "futbolcudan olma sinemacı" sıfatını yapıştıracaktır üzerine. Yıllar süren profesyonel futbol hayatını ve bir de Beşiktaş'ta yaşadığı İstanbul şampiyonluğunu askerlik takip etti.
Yıl 1947. Taş çatlasa senede 10-15 filmin yapıdığı, ki bu yapılan filmlerinde çok ucuza maledildiği, Türk sinemasının nispeten kısır olduğu bir dönem. Hürrem Erman'ın bir filmi için aranan jön, Şehir Tiyatroları'nın jönleri çok pahalı olduğundan, başrol, Memduh Ün'e verildi ve usta sinemacı kariyerine oyuncu olarak başladı.
Ağırlık verdiği melodram ve polisiye türüyle, ünlü yönetmen 50'li yılların sonundan 60'lı yılların sonuna kadar geçen sürede, yönetmen olarak en verimli dönemini yaşadı.
Yaptığı filmler şimdilerin bir çok önemli sinemacısına ön ayak olur nitelikte.
60'lı yılların bitimiyle yapımcılığa ağırlık veren Ün, bir dönem Türk sinemasındaki seks furyasından dolaylı da olsa nasibini aldı.
Yeşilçam’ın şahit olduğu en uzun soluklu aşklardan biri Fatma Girik ve Memduh Ün arasında yaşandı. İkili Fatma Girik’in aktris olarak isminin duyulduğu proje olan “Ölüm Peşimizde”nin setinde tanıştı. Yönetmen koltuğunda Memduh Ün vardı. 1960 yılında başlayan aşk bugüne kadar devam etti.
Yakın arkadaşı Kadri Yurdatap, film şirketinin zor günler geçirmesi nedeniyle Memduh Ün'den iki erotik film yönetmesini istedi.
Kendini bu furyanın dışında tutmaya kararlı olan Ün, arkadaşının içinde bulunduğu zor durumu göze alarak erotik sahneler haricinde iki filmi çekmeyi kabul etti.
Elbette ki adını böyle bir iş içine karıştırmayı kendine yakıştıramayacağından Turhan Ün takma ismini kullandı.
Filmografisi oldukça geniş olan Memduh Ün, Türk Sineması'na bu güne kadar 41 filmde oyunculuk, 75 filmde yönetmenlik, 121 filmde yapımcılık, 33 filmde senaristlik yaptı.
Ün ayrıca, iki filmin kurgusuna ve 1 filmin de müziklerine imza atmıştır. Halit Refiğ, Feyzi Tuna, Ülkü Erakalın ve Tunç Başaran gibi önemli ustalara hocalık yapmış olan usta yönetmen, sinemaya katkısını yalnızca farklı alanlarda ürettiği filmlerle değil, bu önemli isimleri Türk sinemasına kazandırmasıyla da kolay doldurulamayacak bir kariyerin de sahibi oldu.
BİRÇOK OYUNCUYU YEŞİLÇAM'A KAZANDIRDI
Gözardı edilemez bu büyük kariyerinin yanısıra, hayat arkadaşı Fatma Girik başta olmak üzere bir çok yeni yüzü Türk sinemasına kazandırdı.
Yerçekimli Aşklar, Zıkımın Kökü, Bütün Kapılar Kapalıydı, Ağrı Dağı Efsanesi, Üç Arkadaş, Ayşecik, Ateşten Damla, Gün Doğmasın Memduh Ün'ün yönettiği filmler arasında.