Şiddetli yağışlar bir gün hız kestikten sonra cuma ve cumartesi günleri yeniden hızını artıracak. Marmara ve Trakya bölgeleri için Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarı yaptı
Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yağışların hafta başına kadar sürmesini beklediklerini, bazı yerlerde kuvvetli ve şiddetli yağış olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Çağlar, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, pazar gününden itibaren Marmara Bölgesi’nde kuvvetli yağış olacağını duyurduklarını anımsattı. “Ne yazık ki tahminlerimiz yüzde yüz gerçekleşti” diyen Çağlar, sel nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Çağlar, yağışların yüz yılda bir gerçekleşecek seviyede olduğunu ifade ederek, son 48 saatte Çatalca’da metrekareye 265, Silivri’de 134, İpsala’da 124, Hadımköy’de 121, Tekirdağ’da 115 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Çağlar, hava durumu tahminlerine ilişkin şunları söyledi: “Yağışların hafta başına kadar sürmesini bekliyoruz. Bazı yerlerde kuvvetli ve şiddetli yağış tahmin ediyoruz. Buna göre yetkililerin ve vatandaşların gerekli tedbirleri almalarını öneriyoruz. Bugün (dün) Marmara’nın doğusu, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik’te, gece saatlerinden itibaren de Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın’da kuvvetli yağış bekliyoruz. Yarın (bugün) yağışların etki alanı daralıyor. Kuzeyde Marmara’nın doğusu, Karadeniz’in hemen hemen tamamı, Doğu Anadolu’da Kars, İç Anadolu’da Sivas, Çankırı, Eskişehir ve Kütahya bölgelerinde yağışın süreceğini tahmin ediyoruz. Tahminlerimize göre, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yağışlar kuvvetli olacak. Cuma günü yağışlar kuzey ve doğu bölgelerde sürerken, cumartesi, özellikle pazar günü, hemen hemen tüm bölgelerde yağış görülecek.
Hafta başından itibaren yurdun batı bölümleri yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek.” Çağlar, yağışlarla birlikte sıcaklıkların da 4 ila 6 derece düşeceğini bildirdi. Temmuz ayında Giresun’da yaşanan sel felaketini hatırlatan Çağlar, 22 Temmuz’da yaptıkları ilk uyarının normal algılandığını, ancak yağışların ardından 27 Temmuz’da daha dikkatli hareket edildiğini belirtti. Çağlar, bir gazetecinin, hafta sonu ciddi bir tehdit söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, “Önümüzdeki dönemde şiddetli ve kuvvetli yağışlar olacağını düşünüyoruz. Umarız yanılırız” dedi.
Sel risk haritamız yok bu yüzden sular yutuyor
METEOROLOJİ uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve belediyeleri “Sel risk haritası” oluşturmamakla suçladı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Meteoroloji’nin eksiklerini şöyle sıraladı: “Bu selde en büyük faktör elbette birim yağmurun hacmidir. Meteoroloji yağışı 5 gruba ayırdı. Yani yarın kuvvetli bir yağış olacağı meteoroloji tarafından açıklandığında bu kuvvetli yağışın karşılığı olan birime atıfta bulunmaktır. Ben dün Silivri ve Çatalca’da gerçekleşen yoğun yağışın İstanbul’a geleceğini tahmin etmiştim ancak maalesef Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün elinde sel risk haritaları yok. Yani yağış aynı anda her yere yağmıyor. Sele sebep olabilecek yoğun yağış sadece yağışı bırakan bulut kümesinin olduğu yerde oluyor. Bu yağış bir meteoroloji istasyonunun bulunduğu bölgeye gelirse tespit edilebilir yoksa tespit edilemez. Bu yağış küçük bir vadiye, yerleşim yerine ya da kimsenin yaşamadığı büyük bir alana da yağabilir. Sel risk haritası bu gibi durumlarda yağışın önceden kaç kilogram yağacağı, hangi bölgede en kuvvetli yağacağı, yağışla beraber hangi derenin nereye doğru taşacağı ya da hangi binaların su altında kalacağına ilişkin bir risk haritası yok. Bu harita yerel yönetimlerde de olması lazım ancak onlarda da yok. Dolayısıyla ’Sağanak yağış bekleniyor’türünden uyarılar maalesef hep genel uyarılar niteliğinde kalıyor ve noktasal tahmin yapılamadığından hangi bölgeden ne kadar insanın tahliyesi gerektiği ortaya koyulamıyor.”
Mimar Sinan’dan hiç ders almadık
“MİMAR Sinan yıllar önce Silivri’ye 22 gözlü köprü yapmış, demek ki tarihte bu bölgede sel baskınları sıkça yaşanırmış ve Sinan bunun tedbirini almış. Şimdi tüm dere yatakları imara açıldı, varolan dereler de ıslah edilmedi, yaşanan bu felaket göz göre göre geldi” diyor emekli Burhan Yavuz.
İkinci el satın aldığı arabası sele kapılmış suyun kuvveti ile bir başka arabanın üstüne çıkmış sitenin ortasına kadar sürüklenmiş.
Burhan Yavuz bir yandan arabasını inceliyor bir yandan da olayı anlatıyor: “Yağmur başladığında yaz yağmurudur dedik önemsemedik, bir süre sonra adeta gök delinmişti.
Önce E5 (D100 karayolu) kapandı, sonra da her yeri sel aldı. Kimse bizi uyarmadı, bu sel sitenin en kalabalık olduğu temmuz ayında olsaydı çok can alırdı”