H. Duyar - R.Canikligil'in haberi...
İstanbul’da 55 bin İzmir’de 12 bin ölü Kuzey Anadolu Fayı’nda biriken enerji bilim adamlarını endişelendirirken, İzmir’de aktif halde iki fayın daha varlığı saptandı. Öte yandan, ünlü Forbes Dergisi’nin yaptığı, muhtemel bir depreme karşı en güçsüz durumdaki 20 kent sıralamasında İstanbul ikinci, İzmir ise yedinci sırada yer aldı.
İZMİR’in Sığacık Körfezi’nde, 2005 yılında meydana gelen depremler ve artçı sarsıntıların analizleri, Seferihisar’da daha önce fark edilmemiş diri fayların varlığını ortaya çıkardı. 17 Ekim 2005 tarihinde saat 05.45’de Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki ilk ana şoku, üç saat sonra Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultusu boyunca uzanan kırıktaki 5.8 büyüklüğündeki ikinci ana şok izledi. 20 Ekim’de 5.9 büyüklüğündeki üçüncü ana şok yaşandı. Depremler yerkabuğunda yaklaşık 5-12 kilometre aralığındaki derinliklerde oluştu ve bunlarla ilişkili yüzey kırıkları gözlenmedi.
Artçı sarsıntıların ayrıntılı analizi birbirine dik iki fay kuşağının, kendi içlerinde daha küçük boyuttaki kırık sistemlerini içerdiğini de ortaya çıkardı. Meydana gelen deprem aktivitesi bölgede var olduğu bilinen Gülbahçe, Urla, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilişkilendirilemedi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, "Yapılan analizler meydana gelen üç ana şokun da doğrultu atımlı fay özelliği gösterdiğini ortaya koymuştur. Birbirine dik faylar onar kilometre uzunluğunda. Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultulu fay kuşağı sol yanal atımlı ve Kuzeydoğu-Güneybatı fay kuşağı ise sağ yanal atımlı davranışa sahip. Araştırmacılar bu fayların daha büyük depremler üretebilme potansiyellerinin bilinmediğini ve bu konuda daha fazla gözlem ve araştırma yapılmasına gereksinim duyuluyor" denildi.
Deprem riskinde İstanbul ikinci
ABD’de yayınlanan Forbes Dergisi olası bir depreme karşı en zayıf 20 şehir arasında İstanbul’u ikinci sıraya yerleştirirken, İzmir’e dokuzuncu sırada yer verdi. 6 ya da üzeri bir büyüklükte gerçekleşeceği düşünülen olası bir depremde Nepal’in başkenti Katmandu’da 69 bin kişinin can vereceği hesaplandı. İstanbul depreminin 55 bin can kaybına, olası bir İzmir depreminin ise 11 bin 500 can kaybına yol açacağı belirtildi.
6 ve üzeri bir büyüklükteki bir depremin etkisi ile Hindistan’daki bir şehirde, San Francisco’ya göre çok daha fazla can kaybının olacağı ifade edilirken bu durum başta yoksulluk ve inşaat kurallarına uyulmaması olarak açıklanıyor.
(Hürriyet)