Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ''Türkiye'de maalesef hala bankacılık dışındaki kesim, reel sektör, kişiler başta olmak üzere kanaatimce kur riskini fazlaca alıyor'' dedi.
İş Bankası ile Kredi yönetiminin ve sermaye kurallarının bankacılıkta olduğu şekilde veya ülkemiz bankacılığında olduğu şekilde bir metodolojiye, ciddiyete kavuşmaması ve bu para hareketlerinin ve yönetiminin gelişi güzel olması sadece bize değil artık gelişmiş ülkelere dahi zarar veriyor. Burada bizim yapacağımız, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşları elden geldiğince alarma ederek - bu defa 'bizi kurtarsınlar' diye değil kriz sonrasında biz mali sorunlarımıza çare arıyorduk- dünyanın bu mali problemine çare bulmak için bir araya gelinmeli. Ne yapılmalı? Orada yapılacak iş çok bellidir. Her işe kural koymaya çalışıyoruz burada da kural konması ve uluslararası kabul edilmiş kuralların, bu tür paraların yönetimine de hareketine de uygulanması gerekir. Kuralsızlık bütün dünyaya zarar veriyor. Bunda da her halde en başta tasarruf sahipleri zarar görüyor.''
Bir gazetecinin ''Türkiye'nin bir cari açığı var, sıcak para ile finanse ediliyor. Böyle bir şeyin derinleşip derinleşmeyeceği tartışılıyor. Bunun devamı bize nasıl yansır?'' sorusu üzerine de Özince, Türkiye'de çeşitli kırılganlıklar bulunduğunu ve Türkiye'nin dış kaynağı sadece doğrudan sermaye olarak almadığını, çok önemli miktarlarda hareketli paralar ve portföylerin de ülkeye geldiğini anlattı.
Özince, ''Bu, hem Türkiye'de hem de dünyadaki dengesizliklerden ciddi şekilde etkileniyor. Dolayısıyla söylediğiniz husus her an risk yaratır. Bu, şu anda yaşadığımız önemli boyutta risk yaratacak mı? Bunu söylemek güç ama Türkiye'de maalesef hala bankacılık dışındaki kesim, reel sektör, kişiler başta olmak üzere kanaatimce kur riskini fazlaca alıyor'' diye konuştu.
Bu durumu, reel sektörün kurumsal yapılarını iyi yönetenlerin çoğunlukta olduğunu, ancak kur riskini taşıyamayacak olanların bu riski almamaları gerektiğini kaydeden Özince, ''Hele vatandaşlarımız, döviz geliri olmayan vatandaşlarımız dövizli borçlanmaları hiç itibar etmemeli. Bu yaşananın büyük bir problem yaratmayacağını ümit ediyorum'' dedi.
Ersin Özince, Türkiye'nin son seçimde tekrar güvence altına alınan, önemli ölçüde güvence altına alınan istikrar nedeniyle bu durumun biraz dışında kalmayı başardığı gibi göründüğünü ve çabalarının da o yönde olduğunu vurguladı.
Kaynak: Patronlar Dünyası