Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Gültepe köyünde çiftçilikle uğraşan İbrahim Halil İstemil (42), geçen yıl pamuk sulamasında kullanılmak üzere tarlasına 2 sondaj kuyusu açtırdı.
Ayrıca tarlasına damlama sulama sistemi yaptıran İstemil, yaklaşık 300 dönümlük pamuk tarlasını kısa süre önce sulamaya başladı.
Geçen hafta kuyuların birinden suyla birlikte petrol aktığını fark eden İstemil, akıntının artması üzerine bugün ilgili yerlere müracaat ederek konunun araştırılmasını istedi. Bunun üzerine İlçe Kaymakamı Coşkun Açık, BOTAŞ’tan bir yetkili ve jandarma ekipleri, tarlada incelemelerde bulundu.
Tarlanın yaklaşık 700 metre yakınından geçen Batman-Dörtyol Boru Hattı çevresinde de incelemelerde bulunan ekip, söz konusu hatta herhangi bir sızıntının olmadığını tespit etti.
"PETROL ATIĞI İHTİMALİ"
İlçe Kaymakamı Coşkun Açık, gazetecilere yaptığı açıklamada, BOTAŞ yetkililerinin ilk incelemelerini tamamladığını, sızıntının boru hattından kaynaklanmadığının belirlendiğini söyledi.
İlçenin 3 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Göktepe mevkisinde bir vatandaşın kendilerine müracaat edip, sulama amaçlı sondaj kuyusundan petrol artıkları çıktığını belirterek, yardım talebinde bulunduğunu bildiren Açık, bunun üzerine BOTAŞ’a bilgi verdiklerini ifade etti.
Ardından BOTAŞ yetkililerinin bölgede inceleme yaptığını belirten Açık, şöyle dedi:
"İlk incelemelere göre sızıntının boru hattından kaynaklanmadığı belirlendi. Tarladaki sızıntının ham petrol mü yoksa atık petrol mü olduğunun araştırılması için TPAO yetkililerine de haber verdik. 70 metreden ham petrolün çıkması zor bir ihtimal olarak görünüyor. Daha çok petrol atığı olduğunu tahmin ediyoruz." Açık, tarladaki sızıntının ham petrol kuyusundan kaynaklanmış olmasını çok istediklerini, ancak şu ana kadar yapılan incelemede sızıntının daha çok atık petrole benzediğini ve çevre kirliliğine yol açtığını kaydetti.
BOTAŞ yetkilileriyle yaptığı görüşmede boru hattından sızıntı olmasının imkansız olduğunun belirtildiğini ifade eden Açık, "Çünkü ham petrol boru hattından çok yüksek basınçla iletiliyor. O basınca küçük sızıntının dayanması mümkün değil" diye konuştu.
Coşkun Açık, sızıntı nedeniyle mağdur olan üreticinin yasal yollara başvuracağını, bu konuda gereken yardımın yapılacağını kaydetti.
YASAL YOLLARA BAŞVURACAK
Tarla sahibi İbrahim Halil İstemil ise petrol sızıntısı nedeniyle yaklaşık 300 bin YTL zarara uğradıklarını belirterek, mağduriyetinin giderilmesini istedi.
İstemil’in Avukatı Abdurrahim Demiryeri de sızıntı nedeniyle tarlada ekili ürünlerin zarar gördüğünü ve çevre kirliliği oluştuğunu ifade etti.
Demiryeri, müvekkilinin zararının tanzimi için gerekli girişimleri başlattıklarını söyledi.
MİLLİYET