Parti parti ekonomik programlar

AK Parti, CHP, MHP ve DP'nin ekonomi programları serbest piyasa esasına dayanıyor. Programlar arasındaki ayrım; tali konulardaki vurgularında... Partilerin ekonomi programları:

HANİFE ŞENYÜZ'ün haberi

22 Temmuz'daki genel seçimlerde siyasi partiler ekonomi politikalarında denge arayışını istihdam, gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesi, yoksulluğun önlenmesiyle öne çıkarırken, ekonomi kadrolarını da güçlendirmeyi hedefliyor.
Partiler, seçmeninin karşısına şu ekonomi programıyla çıkacak:

AKP: Ekonomide temel unsurlarda değişikliğe gidilmeyecek. Enflasyonla mücadele, maliye, para ve kur politikaları özünde aynı kalacak. IMF ile yola devam edilmesi olasılığı yüksek. Parasal destek alınmasa da gözetim ve benzeri yaklaşımla IMF ile yola devam edilme ihtimali var. Yeni dönemde, özelleştirmelerin aynı hızla sürdürülmesi, faiz yükünün aşağı çekilmesi de AKP'nin ekonomi programının makro öncelikleri arasında yer alacak.
AKP yeni dönemde sosyal politikalarını ekonomideki güçlenmeye paralel olarak artırmayı hedefliyor. Ücret dengesinde iyileştirme, yoksullukla mücadele, kadınların istihdam içindeki payının artırılması AKP'nin yeni ekonomi hedefleri arasında.

Hedef açlığı bitirmek
CHP:
Mali disiplin ve enflasyonla mücadele gibi temel önceliklerden vazgeçmeyi öngörmüyor. Ancak, sanayi ve tarım politikalarının güçlendirilmesi, işsizlikle mücadele ve gelir dağılımında dengeyi kurmayı hedefliyor.
AKP'nin uygulamaya koymakta direndiği sektörel teşvikleri ön plana çıkaracak olan CHP, bölgelerarası gelişmişlik farkını gidermek için farklı politikalar izleyecek. Teşviklerin ekonomiyi canlandıracak ve istihdam artışı sağlayacak şekilde planlanması da hedefleniyor. Sanayi politikaları arasında yerli girdiyi artırarak, cari dengeyi sağlamak da CHP
ekonomi politikasının önceliği.
10 milyonu aşan açlık sınırındaki insanlar da CHP'nin ekonomi politikalarının odağında yer alacak. CHP 'sıfır açlık' için sosyal politikaları güçlendirecek, ancak bu program ramazan ayında yardım paketi dağıtmak gibi bir anlayış yerine yoksulluğun temel sebeplerinden biri olan
eğitim sisteminin bu doğrultuda güçlendirilmesi öngörülüyor.
MHP: Serbest piyasa ekonomisi üzerine oturttuğu ekonomi programında yabancı hükümranlığına hayır diyor. 'Yabancı sermayeye evet, ama kontrolüne hayır' sloganını benimseyen MHP, yabancı sermayenin üretime yönelik, istihdam artırmaya yönelik yatırımlar için Türkiye'ye gelmesinden yana. MHP bugünkü sistemde öne çıkan rant ekonomisi yerine üretim ekonomi modeli diyor. MHP, yatırım, üretim ve istihdamı artıracak. Küçük ve orta boy işletmeleri teşvik edecek, geliştirecek politikalar izlemeyi taahhüt ediyor.

DP'nin önceliği işsizlik

DP: üniversitelerden, yurtdışı, Dünya Bankası'nda çalışan Türk uzmanlardan oluşan geniş bir heyetle birlikte makro ekonomi programı hazırladı. Serbest rekabet temeline dayalı program, KOBİ odaklı, yapısal dönüşüm reformlarını, tarımı, teşvikleri, vergi reformunu ve sosyal güvenlik reformunu hedefliyor. İşsizlikle mücadele ve güvenlik sorununun çözümüne özel önem veren DP, tarım ve teşvik politikalarında da değişiklikler yapmayı hedefliyor. DP, ekonomi programını yatırım ortamını iyileştiren, ülkenin rekabet gücünü geliştiren yeni bir yapılanma öngörüyor. Bu yapılanmanın doğrudan yatırımlar başta olmak üzere yabancı sermayede büyük bir akım yaratacağı planlanıyor.

Kadrolara ekonominin vitrininden takviye yapıldı

AKP, ekonomi kadrolarında Ali Babacan, Nazım Ekren, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Nurettin Canikli gibi isimleri korurken, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul ekibinden eski Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na aday gösterilen Merrill Linch'de ekonomist olarak çalışan ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Mehmet Şimşek, SPK üyesi İbrahim Mete Doğruer, DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfi Elvan'ı seçilebilecek yerlerden aday gösterdi.

Kemal Derviş döneminde Hazine Müsteşarlığı'na atanan ancak AKP döneminde görevden alınan Faik Öztrak da CHP'nin en güçlü ekonomi kurmayı adaylarından. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) bir süre önce emekli olan Enerji Bakanı Hilmi Güler'in danışman yapmak istediği ancak Başbakanlık tarafından onaylanmayan enerji uzmanı Pamir, eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Tunay İnce, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı (TESK) Başkanı Derviş Günday, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın CHP'nin kadroları arasında yer alacaklar.

Eski Hazine Müsteşarı Tevfik Altınok, Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün Demokrat Parti adayları arasında yer aldı.

Eski Maliye Bakanlığı müsteşarlarından Ertuğrul Kumcuoğlu ile ekonomist Mithat Melen de MHP adayları arasına girdi.



Radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri