İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul İmar A.Ş.’nin hazırlattığı ‘Perpa Towers’ avan projesine göre, Perpa Ticaret Merkezi önündeki 23 dönümlük arsa üzerine 41'er katlı dört gökdelen inşa edilecek. Fakat satışa çıkarılan bu milyar dolarlık proje, yapılan 3 ihalede de alıcı bulamayarak askıda kaldı.
Perpa B Blok yönetiminin desteklediği projeyi veto eden Perpa A Blok Yönetimi, haklarının yendiğini iddia ediyor. A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin Perpa Towers hakkında gazetemize bilgi verdi:
“İBB, Perpa Towers projesini 2009’da gündeme getirdi. Projeyi, gazete haberleriyle öğrendik ve öğrendiğimizde çok geç kalmıştık. İBB ya da Şişli Belediyesi 2007 yılında burada 18’inci maddeye dayanarak bir imar planı tadilatı yapmış. (18’inci madde, belediyelerin arsaların yüzde 40’ını bedelsiz alabilme hakkına dayanıyor) Fakat, bu durumdan hiçbir kat maliki tebligat yapılarak haberdar edilmedi. Biz bu durumu, yıllar sonra bize ait arsalar üzerine yapılan Perpa Towers Projesi ortaya çıkınca öğreniyoruz. Belediye her şeyi yasalara uygun yapmış da olsa, biz kat maliklerinin haklarına saldırıda bulunulmuş, mülkiyetten kaynaklanan haklarımız elimizden alınmıştır. Şubat 2010’da Perpa A Blok yönetim kuruluna seçilince mahkeme sürecini başlattık ve varolan ihale süreçlerine müdahele ettik. İBB ve Şişli Belediyesi aleyhine, kat maliklerimizin açmış olduğu davalarımız var.”
“Perpa’ya ve çevreye zarar verecek”
Perpa’nın hali hazırda var olan yoğunluğunu kaldıramadığını belirten Sezgin, alt yapının da buna uygun olmadığını vurgulayarak; “Proje, Perpa’nın çevreyolu ve Piyalepaşa Bulvarı ile bütün bağlantılarını kesiyor. Şu an çevre yollarına bu kadar yakın olmamıza rağmen vatandaş gelemiyorsa, projeye başlandıktan 3-5 yıl sonra, Perpa’daki hayat duracaktır” şeklinde konuştu.
Perpa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Özcan ise proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bahçede yaklaşık 1.5 milyon metrekare kullanım alanlı bir yapı grubu oluşacak. Dördüz kuleler Perpa’yı tamamen kapatacak, aşırı trafik yoğunluğu nedeniyle de giriş ve çıkışlar iyice zorlaşacak ve Perpa’ya müşteri gelmeyecek. Burası her gün binlerce tonluk malın gelip gittiği bir ticaret merkezi. Perpa Towers buraya ulaşımı bitirir ve Perpa, vasfını yitirerek gerçek fonksiyonlarını kaybeder.”
Perpa esnafının ‘Perpa Towers’ yorumları:
Lotus Mühendislik - Bilge Özkan:Belediye ile B Blok arasında yapılan bir proje. B Blok yönetiminin yapılacak projede sadece otoparkı işletme hakkını alacaklarını duydum. Perpa, elektrikçiler ve hırdavatçılar olarak iki ayrı grubun kullanımındadır. Dolayısıyla diğer müşterek alanların da bu iki ayrı grubun ortak alanı olması gerekir.
Katmer Avize - Ziya Katmer: A Blok’a ilk girenlerdenim. Tapularımızın değiştirildiğinden 2010’da yönetim değişince haberimiz oldu. Perpa’ya faydalı olacaksa yapılsın ama önce hakkımız verilsin.
Sistem Emlak - Ahmet Kağıtçı:Perpa, İstanbul’un en önemli ticaret merkezi ama reklam bakımından çok pasif. Yönetim çöp kutularını ve bacalarını yeniliyor, asansörü, yürüyen merdiveni yaptırıyor; ama asıl Perpa’da insanların işlerinin hareketlenmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Projenin bu konuda Perpa’ya katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şimdi günlük 50 bin kişi girip çıkıyorsa, projeden sonra 150 bin kişi giriş yapacak.
Derya Çiçekçilik - Şenol Taylan:Perpa Towers Projesi’ni gazetelerden takip ettiğim kadarıyla biliyorum. Büyük proje küçük projeyi canlandırır. Perpa’nın gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum.