İstanbul'da önceki gün vefat eden gazeteci-yazar Şakir Süter için önce yazarlık yaptığı Akşam Gazetesi'nde tören düzenlendi. Törene Süter'in eşi Gülsüm Süter (fotoğrafta sol baştaki) ve oğlu Barış Süter (sağ baştaki) ile diğer yakınları ve mesai arkadaşları katıldı. Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut yaptığı konuşmada Süter'in gazeteci kimliğini anlattı.
Süter için ikinci törön Onur Kurulu Sekreterliği yaptığı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) tören düzenlendi. Süter'in, Türk bayrağına sarılı tabutu TGC'nin Cağaloğlu'ndaki binasına getirilerek, burada hazırlanan platforma konuldu. Düzenlenen törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, genç meslektaşlarına örnek bir gazeteciyi anlatmak istediğini ifade ederek, ''Şakir Süter önce gazeteciydi. Gazeteciliği meslek kuralları içinde yapmaya özen gösterdiğini yakından biliyorum'' dedi. Süter'in yazacaklarını doğrulatma konusundaki özeni, kendisine cevap hakkı için başvuranlara da gösterdiğini belirten Erinç, onun bu konudaki yaklaşımının gazeteciliği konusunda örnek alınacak yönlerinden biri olduğunu söyledi. Erinç, mesleğe muhabirlikle başlayan Süter'in son dönemde mesleğini yazar olarak sürdürdüğünü de dile getirerek, Süter'in 2 yıldır hasta olduğunu ve bu rahatsızlığını mesleğine karıştırmadığını ifade etti.
Süter'in insani yönlerine de atıfta bulunan Erinç, ''Şakir Süter, herkesin derdiyle dertlenen, yardım etmek için, katkıda bulunmak için bütün olanaklarını seferber eden, ama bunu gizlice, belli etmeden yapmayı da başaran bir insandı'' diye konuştu. Erinç, Şakir Süter'in gazeteci örgütlerinde de görev aldığını anımsatarak, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın İstanbul Şubesi Başkanlığı yaptığını, ayrıca TGC'nin Balotaj Kurulu'nda görev aldığını ve son olarak TGC'nin Onur Kurulu Sekreteri olduğunu hatırlattı. Her ölümün erken sayıldığına işaret eden Erinç, ''Şakir Süter'in ölümü erken değil, çok erken oldu. Oysa kendisinden yararlanma olanağımızı kullanabilseydik, Türk basını daha da ileri giden bir nitelik sergileyebilirdi'' dedi.
Erinç, Süter'in ailesine başsağlığı dileğinde bulunarak, ''Şakir Süter, hem yazılarıyla, hem kitaplarıyla, hem insanlığıyla unutulmayacaklar arasında yerini almıştır. Kendisini unutmak mümkün olmayacaktır'' şeklinde konuştu. Törende daha sonra Süter için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından din görevlisi tarafından dua edildi.
Süter’in cenazesi, Altunizade Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
DEVLET BAKANI ATALAY'IN TAZİYE MESAJI
Bu arada, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Şakir Süter'in ailesine, Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın taziye mesajını iletti. Daha sonra omuzlar üzerine alınan Süter'in tabutu, cenaze aracına karanfiller atılarak konuldu. Süter'in cenazesini taşıyan araç, namazının kılınacağı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'ne doğru hareket etti. Buradaki törene, Şakir Süter'in eşi Gülsüm Süter, oğlu Barış Süter ve ailesi, İstanbul Valisi Muammer Güler ile dostları ve meslektaşları katıldı. Şakir Süter'in tabutuna sarı basın kartı sahibi olduğu için Türk Bayrağı sarıldığı öğrenildi.
AA