Dünya borsalarının korkulu rüyası haline gelen ABD tahvil faizlerindeki düşüş ve 22 Temmuz seçimlerinde sandıktan tek parti çıkacağı beklentisi, piyasaları rekora taşıdı. Borsa tarihi zirveye çıkarken, dolar ve bono faizleri Nisan sonunda Genelkurmay açıklaması öncesi ulaşılan yılın en düşük seviyelerinin de altına geriledi.
Borsadan çifte zirve
Piyasalarda yaşanan iyimserlik fırtınasından en çok yararlanan borsa oldu. Haziran sonunda yakaladığı yükseliş serisini bu hafta da sürdüren borsa, dün tarihi bir rekor kırdı ve yüzde 1.99 yükselen İMKB-100 Endeksi 48 bin 680 puana ulaştı. Endeks gün içinde en yüksek 48 bin 826 puan seviyesini gördü.
İyimserlik dalgasının etkisi bono piyasasında da hissedildi. Hazine dün üç ihale birden düzenlerken, satılan kağıtlara gelen talep 27 milyar YTL'ye ulaştı. Talebin rekor seviyeye ulaşmasında yabancı yatırımcılardan gelen alım emirleri etkili olurken, Hazine son bir yılın en düşük faiz oranıyla borçlanma imkanı buldu. İhale faizi yüzde 17.80'le son 13 ayın en düşüğünde çıktı.
Bu seviyelere alışın
Bono ve borsayı rekorlara taşıyan yabancı yatırımcıların döviz satışı doların ipini çekti. Kur 1.29'un da altına geriledi. Yurtdışında da değer kaybeden dolar 1.2895'le Mart 2006'dan sonra en düşük seviyeye indi. Piyasalardaki rekor seviyeleri değerlendiren bir bankacı, “Artık faizin yüzde 17, kurun ise 1.2'lerde olmasına alışacağımız bir döneme girdik” diye konuştu.
Hazine ihalesine 21 milyar $ talep geldi
Dün piyasalarda esen iyimserlik rüzgarı en çok Hazine'nin işine yaradı. Bugün yapacağı 7.5 milyar YTL'lik ödeme için dün 3 ihale birden düzenleyen Hazine, beklenenin çok üzerinde ilgiyle karşılaştı. İhalelere toplam 27 milyar YTL (21 milyar dolar) talep geldi. Yüksek talepte bono almak isteyen yabancı yatırımcıların verdiği alış emirleri başrol oynadı. Hazine ihalelerde toplam 8.5 milyar YTL'lik net satış gerçekleştirirken faizler de yüzde 18'in altına indi. Gösterge tahvil ihalesinde faiz, yüzde 17.8'le son 13 ayın en düşük seviyesine indi. Hazine'nin Şubat ayında düzenlediği ihaleye de 23.2 milyar dolarlık talep gelmişti.
Yükseliş sürer mi?
Faiz daha fazla düşmez
Murat Özer/ABank Genel Müdür Yardımcısı
Piyasalarda, özellikle de faizde geldiğimiz olumlu seviyelerin iki ana nedeni var. İlk önemli neden yurtdışı piyasalar. Dünya borsalarındaki çıkışlar ve ABD faizlerindeki gerileme bizdeki hareketlere de destek verdi. İkincisi ise içeriyle ilgili. Piyasaların artık seçimlere yönelik hiçbir tereddütü kalmadı. Yeni hükümetin mevcut ekonomi politikalarını değiştirmeyeceği yönünde beklentinin ağırlık kazanması etkili oluyor. Bundan fazla faizlerde daha fazla düşüş beklemiyorum. Aslında fonlama faizine baktığımızda geldiğimiz seviyeler bile fazla abartılı denilebilir.
Dolarda düşüş devam eder
Soner Dolanay/WestelB Genel Müdür Yardımcısı
Carry trade'in bir numaralı yıldızı olduğumuz için Türkiye'ye yönelik para girişi devam ediyor. Bu da yabancının döviz satıp faiz ve borsaya girmesine neden oluyor. Bunun doğal sonucu olarak da kurlarda düşüşün devam ettiğini görüyoruz. Para girişinin son günlerde hızlanmasında dış piyasada ABD faizlerindeki gerileme ve 22 Temmuz seçimlerde sandıktan tek parti çıkacağına yönelik beklentiler var. Asıl belirleyici yurtdışı piyasalardaki hareketlilik olacaktır. Para girişinin devam etmesi durumunda doların gerilemeyi sürdüreceğini düşünüyorum.
Borsa bu seviyede dinlenir
Zafer Onat/Finans Portföy Genel Müdürü
Borsadaki yeni rekorda 22 Temmuz seçimlerine yönelik belirsizliklerin azalmasının önemli bir etkisi var. Yatırımcılar, tek parti iktidarına oynuyor. Ayrıca mevcut ekonomik politikaların devam edeceği düşünülüyor. Son yükselişte beklenenin üzerindeki büyüme de etkili oldu. Ayrıca bütün dünya borsaları rekorlar kırarken biz yükselişten payımızı alamadık. Bu nedenle ucuz kaldık ve şimdi de fark kapanıyor. Yükselişin soluksuz süreceğini düşünmüyorum. Bu seviyelerde biraz dinlenme olacaktır ve hisse senedi bazında hareketler başlayacaktır.
Likidite desteği azalacak
Mehmet Artuk/Denizbank Fon Yön Grup Müdürü
Türkiye piyasalarında görülen son rekorlarda dış piyasalardaki gelişmelerin çok büyük etkisi var. Şu anda tamamen global likidite bolluğunun gücü piyasaları yukarıya taşıyor. Yani global risk iştahından yararlanıyoruz. Tabii son günlerde daha fazla etkisini görmemizde siyasete yönelik olumlu beklentilerin etkisi de var. Piyasanın çok büyük bir bölümünü tek parti iktidarını satın alıyor. Önümüzdeki günlerde global likiditenin bir miktar azalmasını bekliyorum. Risk iştahı azalacaktır. Çünkü subprime mortgage piyasasındaki çöküş 'şimdilik' rafa kaldırıldı ve bu parti parti yeniden gündeme gelecektir. Global risk iştahında azalma olabilir.