SARIGÜL NEREDE VASKEN CEMİL BARIN ORADA
Olay döneminde, Mustafa Sarıgül'ün Başkan Yardımcısı ve İmar Komisyon Başkanı olan, Vasken Cemil Barın aynı zamanda da CHP'den meclis üyesiydi.
Vasken Cemil Barın şimdi de, Mustafa Sarıgül ile birlikte CHP'den istifa ederek DSP'ye geçti. Mustafa Sarıgül'ün DSP meclis listesinde de 2 numarada yer aldı.
BİNA 2 GÜN SONRA SARIYER’E GEÇECEKTİ
31 Mart 2014 yerel seçimlerinin bir başka özelliği daha var. O dönem çıkarılan bir kanunla yerel seçimlerden sonra, Şişli’ye ait olan Ayazağa, Maslak ve Huzur Mahallelerinin Sarıyer’e geçecek olmasıdır. Sahte imza ile iskan verilen bina iki gün sonra Sarıyer Belediyesi'ne geçecekti.
OLAY YEREL SEÇİMLERİN SON RESMİ GÜNÜ YAŞANIYOR
Bu olay; yerel seçimlerden iki gün önce, son resmi gün olan Cuma günü yaşanıyor. Pazar günü de yerel seçimler olacak. Bu acelenin de, bu sahte imzaların da gerçek sebebi, Sarıyer'e bağlanmadan halledilmek istenmesidir.
Verilen bu iskan, yine CHP’li eski meclis üyesi olan Hüseyin Sağ’ın şikayeti üzerine mahkemeye taşınmıştı.
BU YER TAŞ YAPININ MASHATTAN’I
Şişli Belediyesi’ne ait olan, ama 2 gün sonra Sarıyer Belediyesi’ne ait olacak olan yere, sahte imzalarla alel acele iskan verdiği mahkeme kararı ile ortaya çıkmış oldu. İşte o yerde Taşyapı’nın ünlü Mashattan konutları.
SUÇLAMA RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK
“Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçundan dönemin Şişli Belediyesi yetkilileri hakkında hazırlanan iddianamede, proje için 10 iskân belgesinin sahtecilikle oluşturulduğu ve imzaların yetkililer tarafından değil, başkaları tarafından atıldığına dikkat çekildi.
Şüphelilerin atılı suçu işlediği belirtilen iddianamede yetkililerin cezalandırılması istendi.
ŞİKAYETİ YİNE CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ YAPTI
CHP’li eski Meclis üyesi Hüseyin Sağ ve beraberinde birkaç yurttaşın Mashattan konutlarıyla ilgili “yapı kullanma izin-iskân belgesi” hakkında yaptıkları suç duyurusunun ardından konu yargıya taşındı.
14 ŞUBAT’TA İDDİANAME HAZIRLANDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından dönemin Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın ve Faruk Akar hakkında “Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Sahteciliği” suçundan 14 Şubat’ta iddianame hazırlandı.
İDDİANAMEDE İMZALARIN ZAHTE OLDUĞU SÖYLENDİ
İddianamede söz konusu iskân belgelerinin Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca incelendiği belirtilerek iskândaki Barın ve Akar’a ait imzalarının kendilerine ait olduğu diğer imzaların diğer yetkililere ait olmadığı anlatıldı.
İŞ YOĞUNLUĞUNU GEREKÇE GÖSTERDİLER
Dönemin Şişli Belediye Başkanlığı İmar Komisyonu Başkanı Cemil Vasken Barın, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan ifadesinde o dönem bazı yetkililerin izinli ve hasta olması nedeniyle yürüttüğü vekaleten görevler olduğunu belirterek suçlamayı kabul etmediğini söyledi.
VASKEN CEMİL BARIN ATTIĞI İMZAYI KABUL ETTİ
Barın özetle ifadesinde “28 Mart 2014 tarihli Yapı Kullanma İzin belgeri altındaki ‘Cemil Vasken Barın-Tek.Bşk.Yard.’ ismi altındaki imzalar tarafıma aittir. Muhtemelen bu görevi asaleten yürüttüğüm sırada görev süremin 30 Mart 2014 tarihinde dolacağı için, memurların getirdikleri belgeleri, evrak çokluğu ve iş yoğunluğu nedeniyle imzaladığımdan, bu Yapı Kullanım İzni Belgelerini de imzalamış olabilirim” dedi.
SUÇU İŞLEDİKLERİ ANLAŞILDI
Faruk Akar da ifadesinde özetle olay tarihinde bölge kontrol mühendisi olarak görev yaptığını ve suçlamayı kabul etmediğini belirterek özetle “Şişli Bölgesi’nden sorumluydum.
Ayazağa Bölgesi’nden sorumlu değildim. 30 Mart 2014 seçimlerine çok az bir zaman vardı, Ayazağa Bölgesi’nin Sarıyer’e bağlanması söz konusuydu.
FİRMA YETKİLLİLERİ MÜDÜRÜN ODASINDA
O tarihlerde yapı kontrol müdürü olan Ferda Sema Vuruşaner beni odasına çağırdı. Odasında Taş Yapı yetkilisi Nedim Hattap ve şirket danışmanı Necdet Kaya ile Ferda Sema Vuruşaner vardı.
MESAİ BİTMEDEN İMZALARIN ATILMASI BEKLENMİŞ
Ferda Sema Vuruşaner, yukarıda başkan Cemil Vasken Barın’ın yapı kullanma izin belgelerini imzalamak için beklediğini, acil olduğunu, söz konusu yapı kullanım izin belgelerini imzalamam gerektiğini söyledi” ifadelerini kullandı.
ADLİ TIP SUÇUN OLUŞTUĞU RAPORUNU VERDİ
İddanamede son olarak Adli Tıp Kurumu’nun raporuna da atıfta bulunularak şöyle denildi: “Şüphelilerin belediye kayıtlarında bulunmayan 10 adet iskân belgesini kendileri imzalayıp diğer imzaların başkaları tarafından atılması neticesinde sahte oluşturulan iskân belgelerini düzenledikleri, böylece atılı suçu işledikleri tüm evrak kapsamında anlaşılmıştır.”