Yargıtay’ın bozma kararına rağmen, Şemdinli davasını askeri mahkemeye göndermeyen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerine soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanacak soruşturma raporunda suç unsuru olursa, dosya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gönderilecek. Son kararı bu kurul verecek.
Yargıtay, Şemdinli davasını eksik soruşturma ve asker sanıkların askeri mahkemede yargılanmaları gerekçesiyle bozmuş, dava bunun üzerine Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlamıştı. Ancak mahkeme ilk duruşmada; görevsizlik kararı verip askeri mahkemeye göndermek yerine, davayı görmeye devam etti; sanık astsubayların tahliye talebini reddetti.
Sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ve avukatları, bu duruşmanın ardından Van Adliyesi’nde incelemelerde bulunan Adalet Bakanlığı müfettişlerine suç duyurusunda bulundular. Adalet Bakanlığı’na iletilen bu bilginin ardından bakanlıktan yetki alan müfettişler konuyu soruşturmaya başladılar.
Soruşturma kapsamında cezaevinde bulunan sanık astsubaylar polis nezaretinde Van Adliyesi’ne geldiler ve müfettişlere ifade verdiler.
Müfettişler sanık astsubayların ifadesini almalarının hemen ardından da “davayı kişiselleştirmek, tarafsız olmamak” suçlamasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin de bilgisine başvurdular.
Müfettişlerin soruşturma sonucu hazırlayacağı rapor Adalet Bakanlığı’na sunulacak ve Bakanlığın suç unsuruna rastlaması durumunda dosya gereğinin yapılması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gönderilecek.
Suçlanan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkındaki son kararı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu verecek.
İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI GÖREVDEN ALINMIŞTI
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005’te Umut Kitapevi’ne düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi ölmüştü. Olayı soruşturan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın da suçlanarak adının geçtiği iddianame nedeniyle, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilmişti.
Saldırıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş 39’ar yıl hapis cezasına çarptırılmış; karar Yargıtay tarafından; TSK mensuplarının terör örgütüyle ilişkilendirilmelerinin “hayalden de öte” olduğu nitelemesi ve sanıkların asker olması nedeniyle askeri mahkemede yargılanmaları gerekçesiyle bozulmuştu. Yargıtay ayrıca, eksik soruşturma yapıldığına da hükmetmişti.
UMUT KİTAPEVİ’NDE BİR KEŞİF DAHA
Yargıtay kararı doğrultusunda davayı yeniden gören Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Haziran’daki ilk duruşmada, dosyayı askeri mahkemenin değil, kendilerinin görmesine karar vermişti.
Mahkeme heyeti, bombalama olayına karıştıkları gerekçesiyle tutuklanan astsubayların tutukluluk hallerinin devamına, ayrıca bomba atılan Umut Kitapevi’nde tekrar keşif yapılmasına karar vermişti.
NTV