Konut fiyatlarında faizlerin düşmesiyle başlayan hareketlilik bugünlerde yerini durgunluğa bıraktı. Özellikle İstanbul’un bazı bölgelerinde fiyatlar yüzde 15 oranında düştü.
Konut fiyatlarında kredi faizlerinin düşmesiyle 2005 yılından itibaren başlayan hareketlilik bugünlerde yerini durgunluğa bıraktı. Özellikle İstanbul’da bazı bölgelerde fiyatların yüzde 15’e varan oranlarda düştüğü gözleniyor. İstanbul Maltepe’de 2006 yılında 160 bin YTL’ye satılan bir konut şimdi ancak 135 bin YTL’ye alıcı buluyor.
Ankara ve İzmir’de değişkenlik gösteren fiyatlar Konya, Ordu, Malatya ve Antep gibi illerde durağan seyrini sürdürüyor. Bursa’da yüzde 5 oranında artan konut fiyatları Antalya’da ise turizm mevsiminin bitmesi nedeniyle yüzde 5 gerilemiş durumda.
Geçen yıllarda yüzde 200-300’e yaklaşan oranlarda artış gösteren fiyatların gerilemesindeki en önemli etken olarak konut kredisi faizlerinin yüzde 1.30 gibi yüksek bir seviyede seyretmesi gösteriliyor.
‘Fiyatlar semtlere göre değişiyor’
Konut fiyatlarındaki değişimi yorumlayan RM
Gayrimenkul’den Değerleme Uzmanı Esra Başçınar, şu açıklamayı yaptı:
“Tabloda İstanbul’da semtlere göre fiyatlarda azalma ya da sabitlik gözlenirken, Ankara ve İzmir’de yine semtlere göre fiyatlarda artma, azalma ya da sabitlik var. Konut fiyatlarında meydana gelen artışların nedenleri olarak semtlerde yeni ulaşım alternatiflerinin oluşmasını (metro ağının yayılması, yeni çevre yolu inşaatları vb.), alışveriş merkezi inşaatlarının fazlalaşmasını; fiyatlardaki azalmaların nedeni olarak ise toplu konut inşaatlarının sayısının artması sonucu ikinci el piyasalarına ilginin azalmasını sayabiliriz. Diğer illerdeki fiyatlar, İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2005 ile 2006 yılının ilk yarısında meydana gelen dalgalanmalardan fazla etkilenmediğinden normal seyrediyor. Gerek konut kredilerinin faiz oranlarının yüksekliği, gerekse mortgage yasasını tam anlamıyla uygulanamaması piyasanın durgunluğunda etkili oluyor.”
’Fiyatların yüzde 40 ucuzlaması gerekiyor’
Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük de, ikinci el konut fiyatlarında yüzde 15 oranında düşüş yaşandığını belirterek, “Piyasada binlerce satılık konut var ama alıcı yok. Bu durumda da fiyatlar geriliyor” dedi. Cücük, özellikle sıfır konutlarda yüksek rakamlar istendiğini anlatarak, “Cebinde parası olan yatırımcılar da sıfır konutların fiyatlarının yüksek olması nedeniyle alım yapmıyor” diye konuştu. Cücük, sıfır konutların yüzde 40 pahalıya satışa çıkarıldığını öne sürerek, “Bu nedenle konut fiyatlarının en az yüzde 40 ucuzlaması gerekiyor. İstanbul’da en fazla 200 bin YTL’ye depreme dayanıklı, güvenlikli ve oturulabilir bir ev alınabilmeli ama bu fiyatlarda konut bulunmuyor” şeklinde konuştu.
Vatandaşların konut alabilmesi için faiz oranlarının mutlaka yüzde 1’in altına inmesi gerektiğini vurgulayan Cücük, bu durgunluğun ardından 2008 yılında konut fiyatlarının artabileceğini söyledi. Maliyetlerde yaşanacak yüzde 10 artışların bile en az yüzde 20 olarak fiyatlara yansıtılabileceğini ifade eden Genel Müdür Cücük, “Yeni konut üreticileri umarım 2007’den ders çıkartmıştır. Çünkü kimse konut satamadı. Fiyatların düşmesi durumunda hem ihtiyacı olanlar konut alabilir hem de piyasa hareketlenir” dedi. Cücük, fiyatların yükselecek olması nedeniyle de şimdi konut alacakların iyi bir yatırım yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Milliyet