İTO, NACE kodlamasını tamamladı. Yalçıntaş, “Kodlamaya göre, İstanbul’da 286 bin 225 şirket var. 99 bini adresinde bulunamadı. Bunlar devlet kuruluşlarının kapısını çalmasını istemeyen ürkek şirketler” dedi.İstanbul Ticaret Odası (İTO) AB’nin kullandığı ve Türkiye'deki her şirketin yaptığı faaliyete ilişkin uluslararası tanınırlığı bulunan bir kodu olmasını içeren Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması'nı (NACE) tamamladı. Şirketlerin ekonomik aktivitelere ilişkin istatistiki bilgi oluşturulmasına, Türkiye'nin sanayi envanterinin çıkarılabilmesine imkan verecek sistem ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, NACE kodlaması sonrası İstanbul'da 286 bin 225 aktif şirketin bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi.
KARANLIK DEĞİL ÜRKEK
Anketörlerin 167 bin 992 üye ile yüz yüze görüştüğünü, 9 bin 338 üyenin kodlamasının da İTO'da yapıldığını dile getiren Yalçıntaş, 99 bin üyenin ise adresinde bulunamadığını söyledi Yalçından, bu üyelerin kayıt içinde çalıştığını, vergisini ve üye aidatını ödediğini ifade ederek, multelif sebeplerden dolayı adreslerinin bilinmesinin istenmediğini belirtti.
Gazetecilerin "99 bin üye karanlık şirket mi sorusuna Yalçıntaş şöyle cevap verdi: "Hayır bu üyeler kesinlikle karanlık üyeler değil. Ama illa bir sıfat vermemiz gerekirse, 'ürkek' üyeler olarak tanımlayabilirim. Ürkekten kastım herhangi bir devlet görevlisinin veya Maliye'nin kapılarına gelmesini arzu etmedikleri üyeler bunlar. Çünkü normalde bu üyelerimiz vergi ve aidatlarını ödüyorlar, bizde vergi numaraları var. Ayrıca, mektup gönderiyoruz ellerine ulaşıyor, mail atıyoruz cevap gönderiyorlar."
MECLİS ÜYE SAYISI ARTIYOR
Çalışmanın İstanbul'daki sanayi ve ticaretin gerçek bir dağılımını verdiğini ifade eden Yalçıntaş, İstanbul'da en fazla firmanın toptan ve perakende ticaretle uğraştığını ve firma sayısının 82 bin 735 olduğunu, bunu sırasıyla 55 bin 474 firma ile hizmet, 42 bin 885 firma ile inşaat, 40 bin 525 firma ile tekstil ve ayakkabı sektörlerinin izlediğini anlattı. Nace kodlaması sonrasında İTO meslek komite sayısının 87'den 92'ye, meclis üye sayısının da 230'dan 262'ye çıkacağını belirten Yalçıntaş, kodlamanın aynı zamanda İstanbul için bir sanayi envanteri niteliği taşıdığını bildirdi.
1.5 MiLYON YLT HARCADIK GETiRiSi BUNDAN FAZLA
Yalçıntaş, NACE sistemi için bugüne kadar 1.5 milyon YTL harcandığını söyledi. 8 şirket ve 700 anketörle 6 ay gibi kısa bir sürede çalışmayı tamamladıklarını ifade eden Yalçıntaş, "Bana göre, bu çalışmanın getirisi 1.5 milyon YTL'nin çok üzerinde. Çünkü artık yerli ve yabancı şirket yöneticileri alım yapacakları heyetleri bu kodlama ile rahatlıkla görebilecek. İstanbul'da kaç tane hazır karma beton imalatı yapan şirket sayısı ve kimler oldukları sorulduğunda bunun cevabı anında görülebilecek. Biz bu bilgileri para ile satmayacağız, internet üzerinde görülebilecek" şeklinde konuştu.
GENÇ FiKiRLERE iTO’DAN ÖDÜL
İstanbul Ticaret Gazetesi'nin kuruluşunun 50'nci yılı nedeniyle üniversite öğrencileri arasında düzenlenen "2023'te Nasıl Bir Dünya, Nasıl Bir Avrupa ve Nasıl Bir Türkiye Hayal Ediyorsunuz?" konulu makale yarışmasının ödülleri dün sahiplerini buldu.
Yarışma sonunda İstanbul Üniversitesi doktora öğrencisi Cemil Hakan Korkmaz, "Uygarlıklar Çatışmasına Türkiye'den Cevap Vermek" başlıklı makalesi ile birinci oldu. Yarışmada ikincilik ödülünü Pelin Arslan, üçüncülük ödülünü ise Ömer Faruk Terzioğlu aldı.