Şişli’nin ve Şişli Belediyesi’nin aşamayacağı sorun yok!

Cüneyt Akgün

Şişli İlçesi demografik yapısı itibariyle, İstanbul'un diğer ilçelerinden çok farklı olup kozmopolit bir yapıdadır.

Farklı din, mezhep, kültür, gelenek ve inanışlara sahip dostlarımız yaşamaktadır.

Son senelerde, Somali, Etopya, Sudan gibi Afrika ülkelerinden gelen turistlerin Gülbağ mahallesinde yoğunlaştığını, diğer taraftan Afgan ve Suriye'li sığınmacıların yaşadığı bir ilçe haline geldiğini görmekteyiz.

İlçemizde, farklı dinî inanışlara uygun Cami, Cem Evi, Kilise, Sinagog ve mezarlıklar bulunmaktadır.

Şişli, Türkiye'nin en önemli; üniversiteleri, yabancı ve devlet liseleri, turistik tesisleri, özel ve kamu hastaneleri, sinema ve tiyatroları, müzeleri, moda merkezleri, AVM'leri, ticaret ve bankacılık merkezleri, restoranları, gece kulüplerinin bulunduğu özgül ağırlığı çok yüksek olan sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en önemli merkezidir.

Bu kadar çok aktiviteye sahip bir ilçenin gece nüfusu 280 bin kişi, gündüz nüfusu ise kayıtlı olmayanlar hariç 3,5 milyona yaklaşmaktadır.

Sabah ve akşam saatlerinde; 1ve 2’nci köprüye erişim için, sürücüler ilçenin ana arterlerini transit geçiş için kullanıp trafiği felç etmekte, yoğun hava kirliliğine de neden olmaktadır.

Bunun için hangi projeleri yapabiliriz, daha sonraki yazılarımızda değinmeye çalışacağım.

Bu yüksek gündüz nüfusu, Şişli Belediyesi gelirlerine herhangi bir katkı sağlamadığı gibi çöp ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu da günde takribi 600 ton çöp, yani 30 çöp kamyonu çöp demektir.

İller Bankası; belediyelere maalesef yerleşik kayıtlı nüfusa göre ödenek vermektedir. Hükümet artık Türkiye'de ki, gündüz ve gece, yaz ve kış nüfusu bu kadar farklı olan belediyeleri tespit edip İller Bankası ödeneklerini mutlaka arttırmalıdır. Alt yapı, içme suyu, arıtma tesisi, isale hattı ve kanalizasyon şebekesi gibi yatırımlara destek olmalıdır.

Biraz eski hatıralara dönersek; 1994 yılı Nisan Ayı’nda, Şişli Belediyesi'nin 15 milyon dolar borcu vardı, 1997 Kasım ayında bu borç 27 milyon dolara kadar çıkmıştı.

Şişli Belediyesi personeline 3 aydan beri maaş ödenemiyordu. Belediye müteahhitleri 6 aydan beri hakkedişlerini alamıyordu. Hatırlı olanlarına da tek tük ödeme yapılıyordu. Kasa amiyane tabirle tam tıkırdı.

Emlâk, çevre ve temizlik vergisi mükellef sayısı artıp israf kısılınca, belediye gelirleri artmaya başladı.

Önce maaşlar, sırasıyla; müteahhit hakkedişleri, banka ve piyasa borçları ödenmeye başlamıştı. Şişli Belediyesi’nde çalışanların yüzü gülmeye başlamıştı.

1996-1997 bütçesi 11 trilyondan, 1997-1998 bütçesi 19,5 trilyona çıkmış, yatırım yapılacak miktar ise 8 trilyona ulaşmıştı.

1999 Nisan Ayı’nda Şişli Belediyesinin borçları ise 21 milyon dolara düşmüştü. Yapılan son toplu sözleşmeyle; emekçi kardeşlerimize %250 gibi rekor bir artışla maaşlarına zam yapma imkânı yaratılmıştı. Bir anektod olarak paylaşmak istedim.

Bir vesile, Şişlili dost ve okuyucularımızın; Şeker Bayramını kutlar, en samimi ve içten duygularla sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

Bu arada, Avrupa Konseyi ''2020 Şeref Bayrağı'' gibi ciddi bir ödüle lâyık görülen Şişli Belediye Başkanımız Sayın Muammer Keskin Bey’i kutlar, başarılarının devamını dileriz.

Gelecek yazımda görüşmek üzere, selâm ve sevgiler...