Araç, İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Aracın sürücüsü Louis Palmer, yaptığı konuşmada, güneş enerjisiyle çalışan aracın 20 yıl önceki bir hayali olduğunu belirterek, “Küresel ısınma gibi çok büyük bir problemimiz var. ‘Madem ki güneş enerjili bir araç alamıyorum. Öyleyse ben yaparım ve dünyayı dolaşarak insanlara karbondioksit salınımı olmayan aracın mümkün olabildiğini gösterebilirim’ dedim” şeklinde konuştu.
Palmer, 3 Temmuz’da İsviçre’den yola çıktıklarını ifade ederek, 16 ay içinde 5 kıtadaki 40 ülkeden geçmeyi ve 40 bin kilometre yol kat etmeyi planladıklarını dile getirdi.
Aracın üzerinde, güneş panelleriyle normalde kullanılan geleneksel bataryalardan 5 kat daha fazla enerji depolayabilecek İsviçre yapımı bir batarya bulunduğunu kaydeden Palmer, bunun araca günde 400 kilometreye ulaşan bir yolculuk yapma şansı sağladığını vurguladı.
Aracın normalde üzerindeki güneş paneliyle hareket ettiğini, ancak, dünya turu yapması nedeniyle aracın arkasına da iki büyük güneş paneli daha yerleştirdiğini dile getiren Palmer, saatte 90 kilometre hızla çalışabilen araçta internet bağlantısı da bulunduğunu bildirdi.
Palmer, aracın maliyetini söylemenin zor olduğunu kaydederek, her şeyi sponsorların karşıladığını, ancak, kendi imkanlarıyla yapması durumunda, kullanılan teknoloji nedeniyle 200-250 bin dolarlık bir harcamanın söz konusu olabileceğini anlattı.
NTV