S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 19 Nisan-19 Ağustos 2007 tarihleri arasında, Tanrı`ya Adanmış Halılar: Transilvanya Kiliselerinde Anadolu Halıları, 1500-1750 başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Yünsa`nın sponsorluğunda gerçekleştirilen sergide, büyük çoğunluğu Romanya ve Macaristan`daki kilise ve müzelerden seçilen, 16. ve 18. yüzyıl arası Batı Anadolu halılarından 41 örnek yer alıyor.
1914`te Budapeşte`de düzenlenen sergiden bu yana ilk kez SSM`de bir araya gelen seçki için, Romanya Kültür Enstitüsü, Sibiu Ulusal Brukenthal Müzesi, Romanya Evangelist Kilisesi, Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı, Bükreş Ulusal Sanat Müzesi, Budapeşte Ulusal Müzesi ve Macar Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Berlin İslam Sanatı Müzesi`yle işbirliği yapılıyor.
Türkiye`de çok az örneği bulunan Transilvanya halıları, sergiyle, dokundukları topraklara geçici bir süre için geri dönüyor. Yüzyıllar boyunca cami ve mescitlerde yer alan, üzerlerinde namaz kılınıp dua edilen halıların, başka bir inanca sahip ama aynı Tanrı`ya inanan insanların kutsal mekanlarında korunmaları ve saklanmaları ilginç bir sentez sunarken; sanatın sınır, dil ve din tanımayan evrenselliğine işaret ediyor.
Bir başka dokuma sanatı, "Kaytag İşlemeleri" de SSM`de.
SSM`de, aynı tarihler arasında, Dağıstan`ın Kaytag bölgesine özgü dokumalardan 47 örneğin yer aldığı Dağıstan Dokuma Sanatı, Kaytag İşlemeleri başlıklı sergi de gerçekleştiriliyor. Bünyesinde farklı etnik grupları barındıran Dağıstan halkının yarattığı Kaytag sanatı, çeşitli kültürlerden ve uzak geçmişin çok tanrılı pagan dünyasından sembollerle bezeli işlemeleriyle farklı kültürel geleneklere hitap ediyor. 16-19. yüzyıllar arasında Osmanlı etkisinde ortaya çıkan dokumalar, 1994-95 yıllarında, Paris`te Institut du Monde Arabe ve Krefeld Deutsches Textilmuseum`da gerçekleştirilen sergilerden sonra şimdi İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.
Tarih Saat : 06.06.2007 10:00
Bitiş Tarihi : 19.08.2007 18:00
Yer/Mekan : Sakıp sabancı müzesi