Elektrik sarfiyatında büyük ölçüde tasarruf sağlayan ampul ve flüoresanların sayısı artarken, bunların kullanımından doğabilecek sorunlar için de önlemler alınması gerekiyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynakların etkin, verimli kullanılması açısından tasarruflu ampullerin yaygınlaşmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bu ürünlerin kullanımının çoğu kişi tarafından çok iyi bilinmeyen sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi.
''ELEKTRİĞİN FORMUNU VE KALİTESİNİ BOZUYOR''
Gülşen, tasarruflu ampullerin doğru terimiyle ''harmonikler'' oluşturduğunu, herkesin anlayacağı şekilde ise ''elektriğin formunu ve kalitesini bozduğunu'' ifade etti. Şebekedeki oluşan form bozukluğunun miktarı göz önünde bulundurularak bazı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Gülşen, aksi takdirde, bu ampullerin kullanımının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte, kullanılan elektriğin kalitesinin düşeceğini ve tüm kullanıcıların olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Gülşen, ''Düzenlemeler yapılmazsa, tasarruflu ampullerin artması şebekelere ciddi zarar verebilir'' dedi.
Şebekenin, bu ampullerin neden olduğu form bozukluğunu ayarlayabileceğini, ancak bunun için oluşması muhtemel bozukluğun miktarının bilmesi gerektiğini anlatan Gülşen, bu konuda en büyük sorunun ise, fiyatının ucuzluğu nedeniyle tercih edilen Uzakdoğu kökenli ampuller olduğunu kaydetti.
Gülşen, standartlara uygun malzemeyle yapılan tasarruflu ampullerin ne kadar bozulma yarattığının bilindiğini belirterek ''İthal edilen, ucuz,standart dışı kalitesiz malzeme kullanılırsa, oluşacak etkiyi bilmek mümkün değil, çok miktarda kullanımda şebeke zarar görebilir'' uyarısında bulundu.
''AYRI TOPLANMALARI VE İMHALARI GEREKİYOR''
Tasarruflu ampullerin, standart ampullerden ayrı olarak toplanması ve bertaraf edilmesi gerekliliğini vurgulayan Sedat Gülşen, kullanımın giderek yaygınlaşması nedeniyle yetkililerin bir an önce bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini söyledi.
Tasarruflu ampullerin içinde kurşun ve cıvanın toprağa karışmasının sorun yaratacağını, ciddi çevre kirliliğine neden olabileceğini ifade eden Gülşen, şöyle konuştu:
''Normal bir ampul kırılınca, çevreye cam kırıkları dağılır ki, camın ana maddesi topraktır. Oysa, tasarruflu ampullerin içinde bulunan bazı maddeler son derece zararlıdır, bunların imhası bir sorundur. Flüoresanların, tasarruflu ampullerin bir merkezde toplanıp imha edilmesi gerekiyor. Sanırım, kullanımları o kadar yaygın olmadığı için henüz risk olarak görülmüyor, ancak vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi, yöneticilerin de önlemleri şimdiden belirlemeleri gerekiyor.''