''Telefon Kütüphanesi''nde en çok dinlenilen kitap ''Aşk'' oldu

Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile gerçekleştirilen ''Telefon Kütüphanesi'' projesinde, en çok Elif Şafak'ın ''Aşk'' eseri dinlenildi. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozk

Görme engelli kullanıcılara ücretsiz olarak ev telefonları üzerinden sesli kitap dinleme imkanı veren ''Telefon Kütüphanesi''nde yazar Elif Şafak'ın ''Aşk'' eseri, 200'den fazla sesli kitap arasında en çok dinlenilen kitap oldu.

Elif Şafak, önümüzdeki günlerde yeni çıkaracağı kitabının bir bölümünü görme engelliler için kendi sesiyle okuyarak ''Telefon Kütüphanesi''ne kazandıracak.
 
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt da ''Telefon Kütaphanesi'' projesine öncülük etmek için La Fontaine'den ''Ağustos Böceği ile Karınca'' masalını okuyacak.

Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)işbirliği ile gerçekleştirilen proje, 2011 yılı Aralık ayından itibaren Türkiye'nin dört bir yanından 38 bin 566 kez arandı.
 
''Telefon Kütüphanesi'' projesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Bozkurt, bu projenin Türkiye'nin dört bir yanındaki görme engelli müşterilerinin yaşamını kolaylaştırmak için geliştirdikleri birçok uygulamaya ek olarak onların bilgiye erişimini sağlamayı hedeflediğini belirtti.
 
Projeyle görme engelli müşterilerinin ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak 200'den fazla sesli kitaba erişimlerini sağladıklarını söyleyen Bozkurt, bugün her evde bulunan ve evlerin ayrılmaz bir parçası olan ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak sundukları bu hizmetle Türkiye'ni en ücra köşesindeki görme engellilere ulaşabilmeyi temel amaçları olarak belirlediklerin kaydetti.
 
Bozkurt, ''Telefon Kütüphanesi, projenin hayata geçirildiği Aralık 2011'den bu yana Türkiye'nin dört bir yanından 38 binden fazla kez arandı. GETEM'in üye sayısı yüzde 35 arttı'' dedi.

''Telefon Kütüphanesi''nin yurt çapında çeşitli şehirlere yayıldığını vurgulayan Bozkurt, ''İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanı sıra örneğin Mersin'den, Trabzon'dan, Erzurum'dan, Gaziantep'ten görme engelli vatandaşlar da bu hizmetten faydalandı'' diye konuştu.
 
Projenin çok büyük ilgi gördüğüne işaret eden Bozkurt, ''Toplumun birçok kesiminden projeye destek mesajları yağdı. Günümüz edebiyatının önemli ismi, değerli yazarımız Elif Şafak da haberdar olduğu andan itibaren projeye gönülden destek verdi. Ne hoş bir tesadüftür ki Telefon Kütüphanesi hizmete girdiğinden bu yana görme engelli müşterilerimizin en çok dinlediği, en çok tercih ettiği roman da sayın Elif Şafak'ın yazdığı ve uzun süre çok satanlar listesinde yer alan kitabı 'Aşk' oldu'' dedi.
 
Bozkurt, proje kapsamında sırada ders kitapları, eğitici kitaplar, çocuk hikayeleri de olacağını, görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için farklı konularda pek çok faydalı içeriği ''Telefon Kütüphanesi''ne kazandırmak üzere hep birlikte çalışacaklarını söyledi.
    
Türk Telekom'un 24 bini aşkın çalışanı olduğunu ifade eden Gökhan Bozkurt, ''Önümüzdeki günlerde Türk Telekom çalışanları da projeye destek vereceklerini bizlere ilettiler. İnşallah uygulamaya koyacağımız gönüllü okuyucu sistemiyle kütüphanemizin kapsamını genişletecek olan sesli kitaplara da bir nevi hayat verecekler. Ben bu projeye çocuk hikayesi okuyarak öncülük etmek ve tüm çalışanlarımızı destek vermeye davet etmek istiyorum. Bugün sizlerden ayrıldıktan sonra bu konuyla alakalı bir stüdyo çalışması yapacağız'' diye konuştu.
    
 
 
''Yeni kitabımın bir bölümünü bu projenin içinde okumak istiyorum'' 
    

Yazar Elif Şafak da çocukluğunun bir kısmının İspanya'da geçtiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
 
''O dönemde çok sayıda görme engelli, zihinsel engelli ve fiziksel engelli İspanyol'un gündelik hayatın içinde gündelik hayatın bir parçası olarak yer aldıklarını hep gözlemliyordum. Bir gün etrafımdaki büyüklere dayanamayıp 'Madrid'de ne kadar çok görme, fiziksel, zihinsel engelli var, Türkiye'de yok mu-' diye sordum. Onlar da bana 'batı toplumlarında daha fazla' diye cevap verdi. Bana verilen cevap aslında ne kadar hatalıymış. Esas mesele bir toplumda görme engellilerin sayısının fazla olup olmaması değil, o toplumun engelli vatandaşları için hayatı ne kadar kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı. Bizim geri kaldığımız nokta o zaten.''
    
Şafak, Türkiye'de ''Özürlü'' kelimesinin yavaş yavaş bırakıldığını görmenin kendisini çok mutlu ettiğini de vurguladı.
    
Böyle bir projenin kıyısında köşesinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Şafak, ''Bence biz kelimelerle, hikayelerle, romanlarla, hayallerle zaten birbirimizin kalbine, zihnine ulaşabiliyoruz. Bunları mümkün olduğunca büyütmek, insana, cana, bireye ulaşabilmek yapabileceğimiz en önemli şeylerden bir tanesi. Onun için ben de yeni kitabımın bir bölümünü bu projenin içinde okumak istiyorum'' diye konuştu.   
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri