THY çalışanı ne kadar zam aldı?

Hava İş Başkanı Ayçin, toplu iş görüşmelerinden galip ayrıldıklarını belirterek, aldıkları zammı açıkladı...

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk Hava Yolları (THY) A.O ile 21. dönem, THY Teknik A.Ş ile de 1. dönem imzalanan toplu iş sözleşmeleri ile sadece iş tazminatı ve kıdem ücretlerinde yıllık ortalama yüzde 15 oranında artış sağlandığını bildirdi.

Ayçin, Hava-İş Sendikası Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 6 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ara bulucu heyet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmazlık maddelerinin tümünde mevcut önerilerine uygun çözümleri elde ettiklerini söyledi. Toplu iş sözleşmelerinin yeni kazanımlarla imzalandığını belirten Ayçin, Türkiye'de ''sendika'' diye bir kurum ve örgütlülüğün, ''grev'' diye anayasal bir hakkın olduğunun yıllar sonra ortaya konulduğunu ifade etti.

Sözleşmeyle kazanılan yeni haklarla ilgili bilgi veren Ayçin, ''Ücretle birlikte alınan ortalama ücretleri vermek gerekirse, sadece iş tazminatı ve kıdem ücreti olarak yıllık ortalama yüzde 15 artış oldu. Bu sadece çıplak ücretlerde. Bunun içerisinde yan ücretlerle birlikte anılan hiçbir ödeme yok. Bunları da içine katarak bir ortalama ücret vermek gerekirse, bizde yüzde 13-20'lere tekabül eden artış oranları var. İdari ve ücret maddeleri başlığı altında değerlendirilirse, bizim ücret zamları ile elde ettiğimiz artış oranı önerilerimizin yakınındadır'' diye konuştu.

Ayçin, ücret zamlarında kıdem ve iş/uçuş tazminatlarına birinci yıl için yüzde 10 zam yapılacağını, bu rakamlarla kıdem ücretlerine 50 YTL, iş/uçuş tazminatlarına da 30 YTL seyyanen zam uygulanacağını belirterek, şöyle devam etti: ''Vardiya primleri bu yeni belirlenen kıdem ücretlerinin ikilide yüzde 15'i, üçlüde yüzde 30'u hesaplanarak ödenecektir. Bu anlamda vardiya primleri ortalama ikilide yüzde 35, üçlüde yüzde 49 oranında artmıştır. İkinci yıl birinci 6 ay zammı yüzde 3 artış, ikinci yıl ikinci 6 ay zammı yüzde 4 artış, enflasyon bu miktarları aşarsa aşan kısım ilavesi ile uygulanacaktır.''

İmzalanan sözleşme ile aylık sosyal yardımın 61 YTL'den birinci yıl için 120, ikinci yıl için 130 YTL'ye, evlenme yardımının 57 YTL'den 400 YTL'ye, emzirme yardımının 57 YTL'den 250 YTL'ye, ölüm yardımının 143 YTL'den 500 YTL'ye, yolluk yardımının yurt içinde günlük 8,6 YTL'den 33,5 YTL'ye ve iş kazası maluliyet yardımının da 266 YTL'den 3 bin YTL'ye çıkarıldığını aktaran Ayçin, kreş yardımının 450 YTL olarak belirlendiğini ve yemek yardımının ise yemek verilmediği zaman İstanbul yemek ihale bedelinin KDV'siz kısmının 2,5 katı tutarında her çalışılan gün için bedel ödeneceğini söyledi. Atilay Ayçin, farkların 14 Ekim 2007 tarihine kadar ödeneceğini bildirdi.

UÇUŞ PERSONELİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME

 Ayçin, uçus personelini ilgilendiren 105. maddede yapılan yeni düzenlemelerle uçuş görev süreleri ile dinlenme süreleri açısından önerilen limitlerin yakalandığını söyledi. THY'nin zaman zaman ülke çıkarlarını gözeterek insan faktörünü yok sayarak yapmış olduğu düzenlemelerin hem çalışanlar açısından, hem de işin niteliği açısından risk oluşturduğunu belirten Ayçin, ''Bunun önünün mutlaka kesilmesi konusunda ısrarımız vardı. Bu konuda istediğimizi elde etmiş durumdayız'' dedi.

Ayçin, belirli süreli çalışma kavramının iş sözleşmesinden çıkarıldığını ifade ederek, 1-2 yıllık süre içerisinde şirkete alınanların işe giriş ücretlerinin bir sisteme oturtulduğunu, iş verenin kendi inisiyatifi ile belirleyeceği ücretler olmaktan çıktığını ve iş grubuna göre artış oranın belirlendiğini bildirdi. Yeni düzenlemeye göre kadro pozisyonunda çalıştırma maddesinde iş tanımları değişikliğinde sendikanın görüşünün alınacağını aktaran Ayçin, şirket ve ortaklık yönetmeliklerinde yapılacak değişikliklerin sendikanın görüşü alınmadan uygulamaya konulmayacağını kaydetti.

Bir gazetecinin ''Vazgeçtiğiniz ya da anlaşamadığınız talepleriniz oldu mu?'' sorusu üzerine Atilay Ayçin, vazgeçtikleri bir taleplerinin olmadığını belirterek, ''Eski şekliyle kalmasını kabul ettiğimiz maddeler var. Mevcut durumdan geriye götürmeyen, mevcut durumu koruyan... Onlarda yaptığımız değişiklikler elzem, aciliyeti olan talepler değildi. Bir rahatlama getirecekti, ama bu pazarlık masası, oradaki esnekliği biz göstermiş olduk'' dedi.

Atilay Ayçin ''Grevde 'evet' kararının çıkması sonuçlar üzerinde ne kadar etkili oldu?'' sorusuna da, ellerinin güçlendiğini ve güven kazandıklarını, iş verenin ise psikolojik kayba uğradığını ifade ederek, kararın alınan sonuç üzerinde büyük etkisi olduğunu aktardı.

Bazı iş kollarında da grev aşamasına gelinmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Ayçin, kendi sorunlarını çözmekle rahata erişmediklerini dile getirerek, işçi sınıfının kazanım ve kayıplarını bir bütün olarak değerlendiren bir sendikal anlayışa sahip olduklarını ifade etti. Ayçin, sözleşmelerinin diğer sektörlere de örnek olmasını dilediğini sözlerine ekledi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Haberleri