Toplum Desteği Suçu Azalttı

Türkiye'de ilk kez Bursa'da uygulamaya geçirilen Toplum Destekli Polislik uygulaması sayesinde Nilüfer ilçesinde suç oranlarında yüzde 20 azalma sağlandı

Türkiye'de ilk kez Bursa'da uygulamaya geçirilen Toplum Destekli Polislik uygulaması sayesinde Nilüfer ilçesinde suç oranlarında yüzde 20 azalma sağlandı.

Bursa'dan 25 kente yayılan mahalle polisliği uygulaması sayesinde, polisler vatandaş, esnaf, muhtar, kamu kurumlarının yöneticilerini biraraya getirip iyi bir iletişim ortamı ve sorunların daha kolay çözülmesini sağlıyor. Mahalle polisi, vatandaşın cenazesine, düğününe öğrencilerin de mezuniyet törenlerine katılıp onlarla kaynaşıyor. Nilüfer'de 14 ekip 28 memur ile başlatılan projenin önümüzdeki günlerde Yıldırım ilçesinde 20 motorlu ekip, 45 personel ile yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Bursa Polisi'nin sokak timi uygulamasının ardından Türkiye'ye örnek olan ikinci projesi Toplum Destekli Polislik uygulaması iyi sonuçlar vermeye başladı. Mahalle polisliği sayesinde, vatandaşlar suçtan korunmak ve bilgilendirmek için polislerle iletişimi üst düzeyde tutuyorlar. Mahalledeki vatandaşlar, cep telefonu numaralarını bildikleri polislere günün her saati ulaşabiliyor, polisler de başı derde giren ya da kamu kurum kuruluşlarıyla ilgili bir sıkıntısı olan vatandaşların hemen imdadına yetişiyor.
Okullarda, düğün salonlarında, muhtarlıklarda, sitelerde yapılan bilgilendirme toplantılarıyla suç ve suçluyla mücadelede vatandaşın yanlış bildiği konular uyarılıyor. Tedaş ekipleri, haftanın bir gününü mahalle polisine ayırıyor. Polis eskortu eşliğinde aksaklık tespit edilen yerlerde Tedaş ile ilgili sorunlar gideriliyor. Belediyenin yetkilileri de her hafta yapılan toplantılara katılıp, sorunları dinliyor, hemen çözüm bulmaya çalışılıyor.

Bursa Emniyet Müdürü Tahsin Demir, 2006 yılının ilk 5 ayı ile 2007 yılının ilk 5 ayı arasında suç ve suçlularla mücadelede ciddi bir mesafe kat ettiklerini belirterek, 'Olaylarda yüzde 21 oranında bir azalma meydana geldi. Toplumun desteği sayesinde güzel sonuçlar elde ediyoruz. Suç ve suçlu ile mücadelede alınan başarı ve huzur vatandaşa pozitif olarak yansıyor. Biz suçu önlemek için vatandaşlarımızla diyaloğu en üst seviyede tutuyoruz' dedi.

NELER YAPILIYOR
Toplum Destekli Polislik Bürosu ekipleri, her hafta bir mahallede 2 toplantı yapıyor. Toplantıda özellikle apartman kapılarının kapalı tutulması, tanımadıkları kişilere apartman kapılarının açılmaması, otomobillerin apartmanların birinci katlarının altına park edilmemesi, hırsızların üst katlara kolayca tırmanabileceği düşüncesiyle doğalgaz ve su borularının çevrelerinde tertibat alınması, PVC olan pencerelerin kilit sistemlerinin güçlendirilmesi, yaz aylarında camların açık bırakılmaması hatırlatılıyor.
Polisin, Nilüfer'deki bir görevi sırasında kamerayla görüntüleyip konferanslarda görsel olarak anlattığı örnek ise dikkat çekiyor. Bir apartmanın girişinde bulunan portatif ahşap merdivenin hırsıza davetiye çıkartabileceği, hırsızın bunu kullanarak birinci kata kolayca çıkabileceği ifade ediliyor. Toplum Destekli Polisler, mağdur destek programı ile başından bir olay geçen, evine hırsız giren, kapkaç kurbanı olan veya benzeri asayiş olayına maruz kalan kişileri soruşturma hakkında bilgilendiriyor.
Olayla ilgili olan araştırmacı polislere, olayın sıcaklığıyla bazı bilgilerin aktarılamadığını düşünen mahalle polisleri, hem bir ay içinde yapılan soruşturmada gelinen safhayı vatandaşa anlatıyor hem de yeni bilgi olup olmadığını soruyor. Program sayesinde bugüne kadar 693 kişiye bilgilendirme yapıldı.

MAHALLE POLİSİ VATANDAŞTAN NE İSTİYOR

Mahalle polisleri vatandaşları ev ve işyeri ziyaretinde 2 önemli konuda uyarıyor. 155 Polis İmdat hattına yapılan telefonlarda ihbarların ve suç işleyen kişilerin eşkallerinin tam verilmesini isteyen polisler, 'Vatandaş ihbar yapıyor. 'Bizim sokakta kavga var' diyor. 'Ama bizim o sokağı bilmemiz imkansız. Adresi tam ve net olarak verirlerse, suç işleyen kişinin eşkali ve kaçış noktasını iyi anlatırlarsa; mücadele o kadar kolay olur' uyarısında bulunuyor. Ayrıca bir olay meydana geldiğinde, suç mahallinde hiç bir şeye temas edilmemesi isteniyor. Hırsızlık mağduru vatandaşın ilk önce komşusunu çağırdığını anlatan polisler, '155'e haber verdiklerinde, aman polisler gelecek; ayıp olmasın etrafı dağınık görmesin' deyip topluyorlar. Yapılan araştırmada hırsızın parmak izi yerine etrafı toplayan komşunun parmak izi çıkıyor. Bu da bizim işimizi güçleştiriyor' dedi.
Uygulamayı 2007 yılı içinde Yıldırım'da yaygınlaştırmayı planlayan Toplum Destekli Polisler, İl Özel İdaresi'nin bütçesinden yeterli desteği aldılar. 20 motosiklet ve 45 personel önümüzdeki günlerde Yıldırım İlçesi'nde göreve başlayacak. Osmangazi İlçesi'nin ise 2008 yılı içinde gerekli bütçenin ayrılmasıyla hizmete başlayacağı öğrenildi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Artpoint Gallery & Müzayede 6. Online Müzayedesi
Elektronik Müzik Grupları Maçka'da
KADINLARA KÜLTÜR MERKEZİ
Galeri Binyıl’da “Deniz Feneri ve Dalgalar”
Selçuk Nartur, Galeri Oda’da