Aydın İl Kültür Müdürlüğü, Aydın Belediyesi ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) işbirliği ile 1996 yılında başlayan Tralleis Antik Kenti kazılarında çalışmalar hızlandı. 2002 yılında duran kazıların, dört yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl tekrar başlamasının ardından geçen sürede büyük bir mesafe kat edildi. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığından rekor denilebilecek seviyede gelen ödenek ve Aydın'daki sivil toplum örgütlerinin ve iş adamlarının destekleriyle halen devam eden kazılarda bugüne kadar çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı.
Devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren kazı başkanı Yaylalı, Tralleis Antik Kenti'nde bu güne kadar gün yüzüne çıkarılan bölümlerin denizde bir damla olduğunu söyledi. Antik kentin çok büyük bir alan üzerinde oturmakta olduğuna işaret eden Yaylalı, toplam kazı alanının 2 bin 400 dönüm bulduğunu ifade etti. En büyük hayallerinin 3 yıl içerisinde Tralleis'i ziyaretlere açmak olduğunu belirten Yaylalı, kazı çalışmalarının 90 kişilik bir ekiple yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. 2010 yılına kadar çalışmaların önemli bir bölümünü bitirmeyi hedeflediklerini belirten Yaylalı, "Hazırlanan üç yıllık çalışma programı içerisinde öncelikle antik kentteki iş yerleri, arsenal olarak tabir edilen antik kentin askeri deposunu tamamen ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca gün yüzüne çıkmış olan ve kentin girişi olarak bilinen 3 gözleri sağlamlaştırarak kentin bir bölümünü tam olarak ziyarete açmak istiyoruz. Bilindiği gibi kazı çalışmaları yılın belli bölümlerinde yapılıyor. O nedenle bu yıl gün yüzüne çıkarılan bölümlerin üzerlerini kapatmaya çalışacağız. Bunu yapamazsak yağan yağmurlarla gün yüzüne çıkardığımız eserler yine toprak altında kalarak gelecek sezonda bu eserlerin tekrar gün yüzüne çıkarılmasıyla uğraşmak zorunda kalırız." diye konuştu.
Üç yıllık hedefleri yakalamaları halinde kazı alanını genişletmeyi düşündüklerine değinen Yaylalı, bu doğrultuda antik kentin yanında bulunan askeri birliğin sınırları içerisinde kazıların yapılacağını dile getirdi. Yaylalı, "Şu anda tabur komutanlığının burada olması bizim için büyük bir avantaj. Çünkü kazı çalışmalarında eserlerin çıkarılması kadar, çıkan eserlerin korunması da çok önemli." dedi.