Açık açık sergilenen bu oyunlardan bir tanesi de sigara konusu. Sigara Türkiye'yi hem insan sağlığı açısından hem de ekonomik olarak çöküşe götüren büyük bir salgın. Ama ısrarla bir kişisel özgürlük havasında pazarlanıyor.
Bu oyunu gören ve ülkeyi kurtarmak için uğraşan az sayıda aydın ve bilim adamı da yok değil. Prof. dr. Orhan Kural onlardan bir tanesi. Kural, sigaraya karşı tek başına bir mücadele sergiliyor ve bunun ne denli büyük bir uluslararası tezgah olduğunu her ortamda dile getiriyor... Kural, konu hakkındaki sorularımızı yanıtlar. bu tezgahın büyük tehlikesine bir kez daha dikkat çekti.
Sayın Kural, sigara reklâmları ile ilgili sizin bir teziniz vardı; Sigara reklâmlarını perde arkasında kanser ilacı üreten firmalar yaptırıyor’ diye. Bunu açabilir misiniz?
Bu tez, değişik zamanlarda ABD ve diğer yabancı basında da ortaya atıldı. Ancak bunun dilini bulmak zor. Bu sıralar büyük olay oldu, kapatmaya kadar gidebilir.
Sizi bu kanıya götüren nedir?
Bizim gibi ülkelerde kanser vakaları her geçen artıyor. Sigara içme alışkanlığını çocuklara kadar düşürüyorlar. Özellikle büyük ilaç fabrikaları büyük promosyon yapıyor. Hastane ve doktorları tek tek geziyorlar. Nereye bir konferansa gitsem yanıma ilaç pazarlayan bir hanım oturuyor.
Geziyorlar Anadolu’yu. Biliyorsunuz kanser ilaçları çok pahalı. Bir kısmını da devlet veriyor. Bütün bunlar ilaç sektörünün ne kadar önemli bir noktaya geldiğini, kanser vakalarının ne kadar arttığını gösteriyor.
Ülkemizde gizli olarak, örneğin sanatçı Teoman gibi birçok kişiler sigaranın gizli reklâmını yaparak, özellikle çocuklar olmak üzere çok kimsenin sigaraya alışmasını sağlayarak sektöre yardımcı oluyorlar. Bu alanda, hem sigara firmaları, hem de kanser ilacı üreten firmalar birlikte çalışarak çok büyük paralar kazanıyorlar.
Ve böylece ülkenin kalkınmasını da önlüyorlar. Sağlıksız bir toplumun yanı sıra yılda 7.5 milyar dolar yurt dışına yabancı sigara firmalarına ödeniyor. Sigaranın büyük bir kısmı da kaçak sokularak, başka güçler besleniyor. Bütün bunlar bir ülkenin gelişmesini önlemez mi?
Bizimle birlikte yarışan ülkeler hangileri?
Yabancı ülkelerden sigara ithali konusunda dört ülke yarışıyoruz. Bu ülkeler, Endonazya, İspanya, Yunanistan ve İtalya. Bütün dünya ülkeleri bu konuda büyük bir mücadeleye girdiler.
Ben de bu konuda uğraşıyorum. Biliyorsunuz taksilerde sigara kullanma yasağı getirildi, ancak buna uyan yok. Ben bugün bir taksi tespit edip savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Kanun iyi ancak uygulanmaz ise bir sonuç alınamıyor.
Fuarlar ciddi bir alan oldu ve buralarda da sigara içilmesine göz yumuluyor. İnşallah buralarda da sigara yasağı uygulamaları ciddiye alınır.