İbrahim Balta'nın haberi
Gerekçe olarak da, aile grup şirketleri adına Bankekspres'ten alınıp hesabına aktarılan 30 milyon doların mahkeme kararıyla kendisinden tahsil edilmesini gösterdi. "Borç şirketindi. Mahkeme şahsıma ödetti." diyen Demirel, söz konusu parayı şimdi faiziyle birlikte Hazine'den geri istiyor. Şikâyet dilekçesinde, 'Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni olması nedeniyle hukuki lince maruz kaldığını' da iddia eden Yahya Murat Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 'adil yargılanma hakkı'nı ihlal ettiğini öne sürüyor. Demirel'in başvurusuna ilişkin AİHM'deki ilk duruşma Ekim 2007'de görülecek.
Ödemelerini karşılayamaz duruma geldiği için Ekim 1998'de el konulan Korkmaz Yiğit'e ait Bankekspres'ten Yahya Murat Demirel'e yapılan ödemeler mahkemelik olmuştu. Kasım 2001'de karara bağlanan davalar sonucu Demirel, aile şirketleri adına aldığı ancak şahsî hesabına transfer edilen tutarları geri ödemeye mahkûm edilmişti. 30 milyon dolarlık borcu adil yargılanmadığı için ödemek zorunda kaldığını savunan Demirel, bu paranın Türkiye'den tazmin edilmesini talep ediyor. Dosyanın, 'Başvurunun amacına ve hakkaniyete uygun tatmin taleplerine ilişkin açıklama' başlıklı bölümünde avukatları Demirel'in zararını şöyle ifade ediyor:
"Yahya Murat Demirel'in bu karar sonucunda uğramış olduğu zararın boyutu 6.6.2000 tarihi itibarıyla 30.000.000 USD'dir. Bu miktara işleyecek faizden kaynaklanan önemli zararları da olacaktır." Strasbourg'daki mahkeme merkezine resmî başvuruyu Demirel adına avukatları Turan Kurtuluş ve Zeki Kılınçlar yaptı. Demireller, aile şirketleri Göltaş Çimento ve Orma'ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) el koyduğunda, "Borç Yahya'nın. Aile şirketlerimizden ne istiyorsunuz?" açıklamasında bulunmuştu.
Demirel'in Türkiye'yi Avrupa'ya şikâyet etmesine yol açan 30 milyon dolar tutarındaki kredi, 22 Eylül 1998'de aile şirketleri adına Korkmaz Yiğit'e ait Bankekspres'ten çekildi. Banka, 22 Eylül 1998'de Demireller'in aile şirketlerinden Dempanel Entegre Orman Ürünleri Sanayi AŞ adına 8 milyon dolar, Demser Nakliye ve Depo İşletmecilik AŞ adına 7,5 milyon dolar, Demyapı İnşaat ve Pazarlama AŞ için 7,5 milyon dolar ve Demeks İhracat Tekstil Sanayi ve Ticaret LTD Şirketi adına 7 milyon dolar olmak üzere toplam 30 milyon dolar kredi açtı. Paranın tamamı da Yahya Murat Demirel'in hesabına aktarıldı. 2001 yılında görülen davada, İstanbul Asliye 7. Ticaret Mahkemesi, "Şirketlerce kullanılmış görülen kredilerin gerçekte Yahya Murat Demirel tarafından kullanıldığı, tamamının hesabına aktarıldığı, şirketlerin gerçekte ekonomik gücü olmadığı, kredi kullandığı şirketlerin ortaklığı ve yönetiminde kısa süre ayrılmış olduğu" gerekçesiyle borcun tamamını Yahya Murat Demirel'in ödemesine karar verdi.
İstanbul Asliye 7. Ticaret Mahkemesi'nin 2001/1461 No'lu gerekçeli kararı şöyle: "22.9.1998 tarihinde Dempanel, Demser, Demyapı, Demeks şirketlerine toplam 30 milyon Amerikan Doları kredi kullandırıldığı anlaşılmıştır... Davalı Yahya Murat Demirel'in söz konusu şirketlerin ortaklığından ve yöneticiliğinden kısa bir süre önce ayrıldığı, yönetim kurulu başkanı olduğu Egebank AŞ'deki şirketlerle ilgili kayıtlarında mutad hesaplar dışında tutulduğu danışıklı yollardan ve davacı bankanın tüzel kişi iradesi de ortadan kaldırılarak Bankalar Kanunu'na ve bununla ilgili yasal düzenlemeye aykırı şekilde şirketlerce kullanılmış görülen kredilerin gerçekte Yahya Murat Demirel tarafından kullanıldığı bu konuda murakıp raporları ile bilirkişi raporunun birbirini doğruladığı, kredilerin ortaklığından ve yöneticiliğinden kısa bir süre önce ayrıldığı, ekonomik gücü olmayan şirketler üzerinden kullanılmış olduğu, bu nedenlerle davalının pasif husumete ehil olduğu kanısına varılmış, sonuçta davalının eylemi ile davacı bankanın uğratıldığı 30 milyon USD'nin davalıdan tahsili gerektiği kanısına varılmıştır."
Zaman