Turizm Yatırımcıları Derneği 2013 vizyon ve hedeflerinin açıklandığı Rixos Hotel Premium Belek’de yapılan TYD Yönetim ve İcra Kurulları ortak toplantısında, Hükümetin aldığı KDV indirimi kararına teşekkürle başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman Türkiye Turizm Yatırımcılarının değişen turizm trendlerine göre 2013 vizyon ve hedeflerini açıkladı.
KDV’NİN 2008 SEZONU BAŞINDA İNMESİ İYİ OLACAK
TYD başkanı Murat Dedeman tarafından yapılan açıklama öncesi hükümetin KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi hakkındaki kararını olumlu karşıladıklarını ve 2008’den itibaren uygulamaya geçeceğini öğrenmekten memnunluk duyduklarını belirtti.
Murat dedeman, Orman arazilerinin turizme tahsisi konusunda ise gerekçeli karar çıktığı zaman ise TYD olarak kararı yeniden gözden geçirerek strateji belirleyeceklerini söyledi. Ayrıca Turkquality ile Türkiye’deki çeşitli sektörlerin dünyaya tanıtım programında TYD olarak yer alarak turizmi de aynı konsept ile tanıtmaya çalışmaları için hükümetten destek beklediklerini söyledi.
KÜRESEL ISINMA KARADENİZ’E FAYDALI
KüresEl ısınma hakkında ise Türkiye’nin şanslı bir bölgede olduğunu ve fazla etkilemeyeceğini belirtti. Karadeniz bölgesinde yatırım için ise mevsimin uzayacağın ve turizme faydası olacağını belirtti. Avrupa’da 1500 metre altında kayak tesisi kurma için teşvik olmadığın ancak Türkiye’de böyle bir sıkıntı olmadığı için sorun olmayacağını sözlerine ekledi.
Partilerle yapılan görüşmelerde ise turizmi programlarına aldıklarını ve ileride işbirliği içinde Türk turizmini daha iyiye götürülmesi için yapılacak çalışmalara destek olacaklarını blirtere, partilerin turizm konusunda kararlı olduklarını gördüklerini söyledi.
Antalya’da yatırım için sadece arsa sahiplerinin yatırım hakkı olduğunu, yeni tahsislerin engellenmesi için mücadele vereceklerini belirten Murat Dedeman, diğer bölgelerde yatırım ve turizm çeşitlendirmesine destek vereceklerini anlattı.
TURİSTİK TESİSLERİN ÇEVRESİ CAZİP OLACAK
Bu arad Oya Narin, turistik tesislerin çevresinin cazip hale getirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Herşey dahilden yarım pansiyona geçmek için çevrenin cazip hale getirilmesi gerekir. Ayrıca bölgesel yönetim ve tanıtım yapılacak. Kemer-Tekirova ile Dalaman Havalimanı civarındaki Devlet Üretme Çiftliği bu amaçla pilot bölge olarak geliştirilecektir”dedi.
BEYİN FIRTINASI YAPTILAR
Türkiye turizmine ve Türk ekonomisine yön veren Turizm Yatırımcıları Derneği üyelerinin basın toplantısı öncesi yaptıkları genişletilmiş Yönetim ve İcra Kurulu’ndan oluşan beyin fırtınası toplantısı sonrası, Türkiye’nin turizmdeki yeri, beklentileri, ekonomiye katkıları ve dünya turizmindeki gelişmelerin ele alındığı basın toplantısına Başkan Murat Dedeman, Başkan yardımcıların Şahin Zapçı, Oya Narin, Melih Halefoğlu, Sayman İsmail Işık, Genel Sekreter Koray Yetik ile Fettah Tamince, Recai Çakır, İbrahim Birkan, Savaş Gürsel, Turgut Gür, Mustafa Başar, Oktay Varlıer, Erol Aksoy, Mustafa Göçen, Cemil Uğurlu, Murat Ersoy katıldı.
VİZYONUMUZ
Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek sektörü olan turizm, ülke ekonomisindeki büyümenin öncüsü olmasının yanı sıra dünya turizminin geleceğinde de belirleyici konumunu arttırarak sürdürmeye devam edecektir. Türk turizm yatırımcısı sadece Türkiye sınırları içinde değil, globalleşen dünyada gerçekleştirdiği yatırımlarla turizm sektörünün uluslararası aktörü olma yolunda ilerleyecektir.
HEDEFLERİMİZ
Ülkemizin doğal ve kültürel varlıklarını koruma kullanma dengesi içinde değerlendirerek, sürdürülebilir turizm anlayışıyla Türk turizminin dünya turizm pastasından daha büyük pay almasını sağlamak, turizmi tüm ülke sathına yaymak temel amacımızdır.
Bugün dünya turizminde yüzde 2.5 olan payımızı hızla değişen trendler ve ortaya çıkan yeni rakipleri de dikkate alarak, Avrupa Birliği müzakere sürecinin tamamlanacağı 2013 yılında yüzde 3.5’e çıkararak, Akdeniz’in 3. büyük turizm ülkesi olmayı ve ülkemize 40 milyon yabancı turist, 35 milyar dolar döviz geliri kazandırmayı, 10 milyon yerli turist sayısını 20 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda;
Şu anda doğrudan 1.2 milyon kişiye istihdam sağlayan turizm sektöründe çalışanların sayısı 2013 yılında 2 milyon kişiye ,
Bugün 600 bin olan uluslararası standarttaki yatak sayısı 1 milyona,
Türk sivil havacılığındaki uçak sayısı 250 adetten 400’e,
Uluslararası standartlardaki marina kapasitesi 8 binden 20 bine,
10 adet olan golf sahasının 40’a çıkarılması hedeflenmektedir.
Bunları ve diğer turizm yatırımlarını gerçekleştirmek için biz turizm yatırımcıları olarak 15 milyar dolar yatırım yapmayı öngörüyoruz. Galataport, Haydarpaşa, Zeytinburnu, Dalaman, Çeşme, Tarsus ve Didim gibi önemli projelerle bu yatırım tutarlarının katlanarak artacağına inanıyoruz.
Yukarıda belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için;
Sektör sorunlarının etkin yönetimi, politikaların belirlenmesi, planlama, tanıtım, sertifikasyon, denetleme vb. uygulamalar konusunda tam yetkili olarak hareket edebilecek kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan özerk bir ULUSAL TURİZM KURULU oluşturulmalıdır. Diğer yandan turizm yatırımcıları ve otelcileri MESLEK BİRLİĞİ YASASI da bir an önce çıkartılmalıdır.
Ülkemizde tüm turizm üstyapı ve altyapı yatırımları, 2023 Turizm Stratejisi çerçevesinde hazırlanacak Turizm Master Planına göre yapılmalı, yatırım teşvikleri, kamu kurumlarının bütçe ödenekleri, tanıtım ve pazarlama çalışmaları birbiriyle uyumlu şekilde uygulanmalıdır.
Sektörün ihtiyacı olan elemanların sayı ve niteliklerinin belirlenmesi için insan gücü planlaması yapılmalı ve eğitim kurumları ve müfredatları buna göre yapılandırılmalıdır. Turizm mesleğinin gençler arasında kariyer hedefi haline getirilmesi daha çok özendirilmelidir.
Belli bölgelerde ortaya çıkan arz-talep dengesizliği sektör yatırımcılarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle Antalya çevresinde yatak arzı kesinlikle kontrol altına alınmalıdır.
Turizmin çeşitlendirilebilmesi ve ülke sathına yayılması için Master Plan çerçevesinde belli bölgelerde ve belli turizm ürünlerinde zaman ile kısıtlı, selektif teşvikler verilmelidir.
Ülkemizde turizm yönetimi ve tanıtımı destinasyonlar bazında yapılmalı ve destinasyon markaları yaratılmalıdır.
İç turizmin geliştirilmesi ve verimliliğinin arttırılabilmesi için okul tatilleri Avrupa’daki gibi bölgelere göre farklı tarihlerde planlanmalıdır.
Ülkemizin ve bölgelerimizin 52 hafta pazarlanması için dünya örneklerindekine benzer aktivite programları Master Plan çerçevesinde ve yerel yönetimlerin katkıları ile oluşturulmalıdır.
Mevcut yatırımlarda yenileme ihtiyacı olan tesisler için yenileme teşviği adı altında bir destek programı yaratılmalıdır.
Hava taşımacılığının önündeki uluslararası engellerin kaldırılabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü özerk bir yapı ve bütçeye kavuşturularak etkinleştirilmelidir.
Yurtdışından Antalya, Dalaman ve Bodrum gibi turizm merkezlerine tarifeli uçak seferlerinin planlanması ve özendirilmesi sağlanmalıdır.
Turizm sektörümüz TURQUALITY kapsamına alınarak desteklenmelidir.
Turizm sektörümüz için düşük sezonlarda indirimli istihdam vergisi desteği sağlanmalıdır.
Orman arazileri ile doğal ve kültürel varlıklarımızın koruma ve kullanma dengesi içinde turizm yatırımcıları tarafından değerlendirilebilmesinin önü açılmalıdır.
Yat ve marina yatırımlarını hızlandırıcı ve uluslararası rekabete uyumlu mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır.
Ülkemizde gayrimenkul edinmek isteyen yabancıların önündeki mevzuat engelleri kaldırılmalıdır.
ÖTV, özellikle alkollü içeceklerde en kısa zamanda indirilmelidir.
Ülkemizin sükünetle ve sağduyuyla geçirmesi gereken bir seçim dönemine ve sonrasına ihtiyacı vardır.
Bugün itibariyle 250 bin yatağa, 25 bin uçak koltuğuna , 8 bin marina kapasitesine sahip olan ve sektörde 400 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, 22 milyar dolarlık turizm yatırımını temsil etmektedir.
Yeni dönem vizyon ve hedefleri doğrultusunda; kamu otoriteleri ve diğer tüm ilgililer ile işbirliğine, birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye devam edecektir.