Türkiye’nin altın ithalatı yüzde 60’ını gerçekleştiren Goldaş ile Fransız Bankası Societe Generale arasındaki itilaf yargıda çözülecek. Eski tekstilci Goldaş, kısa sürede altın piyasasının önemli oyuncusu haline geldi. 2005 yılında İstanbul Altın Borsası’na üye olan kuruluş bir yılda dev bankaları devre dışı bırakarak borsanın en fazla işlem yapan kurumu konumuna geldi. Goldaş’ın en büyük özelliği ise uluslar arası piyasalardan bile daha düşük fiyata altın satması. Bankacılar buna anlam veremiyor. Bu olaydan sonra, “Goldaş, Societe’nin altınlarını mı ucuza satıyor” şeklinde söylentiler kulislere yayılıyor.
Goldaş, Altın Borsası’nda yıllık 300 tona yaklaşan altın ithalatının hemen hemen yarısını gerçekleştiriyor. Kalan kısmı da yine aynı gruba ait Meydan Döviz ve Kıymetli Madenler gerçekleştiriyor. Neredeyse altın ithalatının tamamını Goldaş gerçekleştiriyor. Fiyat konusunda Goldaş ile rekabet edemeyen Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası ve Koçbank (Yapı Kredi ile birleşti) gibi borsa kurulduğu günden bugüne işlem hacminde üst sıralarda yer alan bankaların işlem hacmi hızla geriliyor.
Bankalar şikayetçi
Banka yetkilileri, Goldaş gibi ucuz altın satamadıkları için yavaş yavaş piyasadan çekilmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Peki Goldaş bunu nasıl başardı? Dev bankalarla nasıl rekabet ediyor? Ucuz altını nereden buluyor? Herkesin merak ettiği bu soruları Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya'ya bir söyleşisinde şöyle yanıtlamıştı: “Altınları Güney Afrika, Avustralya, Avrupa ve çeşitli bankalardan alıyoruz. Bu sektörde büyümeyi 2000 yılında öngördük ve bu alanda yatırımlara başladık. Parayı cebinize koyup gidip yurtdışında altın alamazsınız, mutlaka kredibiliteniz olması gerekiyor. Biz 1995- 2000 yılları arasında bunu oluşturduk. Şimdi meyvelerin topluyoruz." Bu açıklamaların üzerinden bir yıl geçtikten sonra yaşanan adli olayları değerlendiren Yalınkaya, “Şu anda Fransız Bankası Societe Generale ile şirketimiz arasında tamamen ticari bir ihtilaf söz konusudur. Söz konusu ticari ihtilafın bu düzeye taşınmasını art niyetli bir hareket olarak görüyoruz” dedi.
Hisseleri kapatıldı
Yüzde 61.7’si halka açık olan Goldaş’ın hisseleri bugün işleme kapatıldı. Dün yüzde 7.79 oranında gerileyen hisseler 2.84 YTL’den kapanmıştı. Şirketin borsaya açıklama göndermesi bekleniyor. Açıklama İMKB’ye ulaştıktan 15 dakika sonra da hisselerin işleme açılacağı belirtiliyor.
Bu arada, dün Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na müracaat eden Societe General Bank avukatları, Goldaş hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasında bulundu. Fransız Societe General Bank'ın iddialarına göre, 15 ton altın satıldıktan sonra bankaya ödeme yapılmadı. Şirket yetkilileri dün akşam saatlerinde savcıya ifade verdi.