İnsanlık tarihimizin en tehlikeli hastalıklardan bir tanesi olan kanser ve onun aşısı için çalışmalar son hızı ile devam ediyor. Tedavisi olmayan bir hastalık ve tüm dünya bu hastalık yüzünden milyonlarca insan kaybediyor. Bilim insanları her geçen gün farklı çalışmalar ortaya koyarak insanların bu hastalıktan kurtulabilmeleri için çalışıyorlar. En son üzerinde çalıştıkları olay ise; kanser aşısı. Öncelikle kanserin genel bir tanımını yapmak ile başlayalım.
En basit bir tabirle hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek ölmesi olayıdır. Bir hücreden başlayarak tüm canlı bedenini ele geçiren bir ur misali hareket eder. Doku ya da hücre düzeyinde bir bozulma meydana geldiğinde hücreler kendilerini kontrolsüz bir şekilde çoğaltmaya başlarlar. Hücrelerin ani bir şekilde çoğalıp ölmesi ile birlikte doku ve organlarda farklı düzeylerde urlar oluşur bunun genel bir toplamına da kanser diyoruz. Kanser aşısı bu olayın engellenebilmesi için çalışılan ancak önünde uzun sayılabilecek bir yol olan ilaçtır.
Normal Bir Hücre Nasıl Oluyor Da Kansere Dönüşüyor?
İnsan vücudu, bildiğimiz üzere hücrelerden meydana gelir. Canlının doğumundan ölümüne kadar olan süreçte bir hücrenin belli bir bölünme sayısı kadar ömrü bulunuyor. Yani hücre belli bir sayıda bölündükten sonra hücreler hayatlarını kaybediyorlar. Bölünme yeteneklerinin belli bir sonu bulunuyor yani. Kanserde de hücreler ani bir şekilde bölünmeye başlıyor. Örnek vermek gerekirsek; 1 yıl ömrü olan bir hücre kendi ömrünü dakikalar içinde eritiyor. Bu da ur oluşumun neden oluyor. Kanser aşısı içerisinde ise kanserli hücrelerin ölmüş olan hücre çeperleri kullanılıyor.
Kanser Aşısı İçin Son Durum Nedir?
Aşılar hastalıkların önüne geçilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanser aşısı, kanseri tedavi etmeyecektir ancak kanserin oluşmasının önüne geçecektir. Yani kanser hastalarında bu aşı kullanılsa da fayda sağlamıyor. Genel olarak aşılar, hastalık virüslerinin ya da bakterilerinin ölmüş olan hücre duvarı parçacıklarından oluşturuluyor. Kanser aşısında ise bu durumu istikrarlı kılabilmek çok da mümkün değil. Çünkü hücreler çok farklı nedenlerden dolayı kansere dönüşebiliyor. Kanser aşısında son durum ise ümit verici oldu. İlk denemeler hayvanlar üzerinde yapıldı ve başarıya ulaştılar. Küba’da kullanılan aşı başarıya ulaştı ancak şimdilik sadece yumurtalık kanserinde. Geri kalan kanser türlerine ışık tutması da beklenen durumlar arasında yer alıyor.