Memleketi Erzurum'da seçim çalışmalarını sürdüren Bakan Akdağ, Valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, "1 Temmuz'dan itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarında, sağlık ocakları ve benzeri kuruluşlarda verilen bütün hizmetler memurlarımız, işçilerimiz, yeşil kartlılarımız ve sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlarımız için tamamen ücretsiz hale getirilecektir. Ayrıca muayene için vatandaşlarımızdan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge istenmeyecek" dedi.
Hazırladıkları genelgeyi ilgili kurumlara göndereceklerini ifade eden Bakan Akdağ, bu yöndeki çalışmaların 2007 yılı başında başladığını söyledi.
Bakan Akdağ, "Birinci basamak sağlık kuruluşlarında hizmet alan her vatandaşımız için tek tek fatura düzenleniyordu. Bu konu için Mart'ta Sosyal Güvenlik Kurulu Kanunu'na 'Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu alacağı hizmetler için Sağlık Bakanlığı'yla hizmetin toplu biçimde alınması için sözleşme yapabilir' şeklinde ek madde ekledik. Böylece toplu faturalandırmayı hükme bağladık. Dördüncü ayda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ise bu konuda karar çıkardık. Böylece konuyla ilgili mevzuatı tamamladık. Bu konuda hazırlanan sözleşme bizim talimatımızla Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Sosyal Güvenlik Kurum Başkanı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı arasında imzalandı" dedi.
Yapılan çalışmanın "Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın" bir parçası olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Böyle bir uygulamanın başlayacağını ifade edince birileri 'Sseçim zamanı yaklaştı diye böyle bir uygulama yapıyorlar' diye itirazda bulunabilir. Bu uygulamanın sürecini biz çok önce başlattık" diye konuştu.
Öte yandan bir gazetecinin, üniversite hastanelerinde yapılan özel ameliyatlara profesörlerin girmesi için ayrı para ödendiğini hatırlatması üzerine Bakan Akdağ, "Üniversitelerimizin kendi döner sermaye kanunlarına göre yapılan uygulama mevzuata uygundur. Ben vatandaş olsam bu kadar seçeneğin olduğu, devlet hastanelerinin bu kadar iyi hizmet verdiği yerde bu tür taleplere sıcak bakmazdım. Vatandaşlardan artık üniversiteler, özel ameliyatlardaki profesörler için bazı özel hastane ve sağlık merkezleri de para farkı isteyebiliyor. Süreç içinde vatandaşa sunduğumuz çeşitlilik arttıkça bunların da hem fiilen hem de hukuken ortadan kalkacağına inanıyorum" şeklinde cevap verdi.
İHA