Sanallaştırma çözümleri fiziksel sunucular üzerinde koşan irili ufaklı projeler için ideal birer çözüm oldu. Artık daha düşük maliyetlerle projeler üretebiliyor, sunucuları optimum düzeyde performans kazanımı ile kullanabiliyoruz. Peki sanallaştırma teknolojilerin sunduğu avantajlar ile projelerinize başka ne tür katkılar sağlayabileceğini araştırdınızmı? Saatler süren ücretli eğitimlere, seminerlere giderek öğrenebileceğiniz pek çok bilginin özetini bu yazımızda paylaşıyor olacağız.
Sanallaştırma (Virtualization) kavramı yakın zamanda Cloud imajıyla yeniden ivme kazandı. Daha önce bu kavramı VPS/VDS gibi özet isimlerle anarken şimdi Cloud olarak anmaya başladık. Peki aradaki fark ne? Neden artık VPS demiyor Cloud diyoruz?
İlk bilgi kıvılcımını buradan başlatalım. Daha önceleri sanallaştırma uygulamaları tek bir sunucudan gerçekleştirilir, bu sunucu birden çok parçaya ayrılarak sunulurdu. Sunucu Kiralama hizmetine nazaran daha ekonomik fiyat politikaları uygulanan bu yöntem ile küçük çaplı projelerde güçlü donanımların verdiği güven ile çalışabilme imkanına sahiptik. Ancak sanallaştırma teknolojileri, yeni keşfedilen teknik ve yöntemlerde çok daha yetenekli hale geldi. Artık birden çok fiziksel sunucu, birbirleri ile replike çalışabiliyor, tıpkı Database serverlarda olduğu gibi Cluster mimarisi ile kurgulanabilir hale geldi. Yani çok sayıda sunucunun bir araya gelerek oluşturduğu bir performans havuzu tek bir konsol ile merkezi bir yönetimle daha işlevsel ve güvenli hale geldi. Böylece birden çok sunucu daha az iş gücüyle çalışabilecek, olası bir donanım arızası halinde Cluster Node'ları gibi sistem havuzdaki diğer donanımlar üzerinden çalışmaya devam edebilecekti.
Cloud mimarisinin en temel ve hissedilir avantajı şüphesiz birden çok donanımın bir arada çalıştırabilmenin mümkün olması ve bu kolaylığın daha güvenilir alt yapıya ihtiyaç duyan iş süreçleri içinde cazip duruma gelmesiydi. Ancak avantajları bununla da sınırlı değil.
Eski tip VPS/VDS mimarisinde tüm veriler tek bir sunucuda çalıştığı için donanım güncellemeleri (upgrade) ihtiyacının ortaya çıkması durumunda klasik dosya/imaj kopyalama işlemi gerçekleştiriliyor, bu taşıma verinin klonlanması ile mümkün olabiliyordu. Hatta bazı ilkel sanallaştırma yöntemlerinde bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için söz konusu sanal sunucunun kapatılması bile gerekiyordu. Oysa Cloud mimarisinde bir sanal sunucunun yapısı hiçbir kesinti yapılmadan, canlı bir ortamda, veriler kopyalanmaksızın diğer sunucuya nakledilebiliyor, hatta arıza gibi durumlarda bu işlem otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.
Cloud yapısının bir diğer avantajı da elbette ortak kaynak kullanımındaki yüksek verim. Örnek olarak VPS/VDS serverlar ortak ağdan ulaştıkları depolama sistemlerinden (storage) ulaştıkları veri kaynaklarına nispeten daha yavaş yöntemlerle erişirler ve bir sanal sunucudaki performans aşımı diğer sanal sistemlerde de yavaşlık ve performans kaybı olarak ortaya çıkar. Oysa Cloud mimarisi ile disk kaynaklarına erişim limitlenebiliyor ve dengelenebiliyor. Böylece en hassas kaynaklardan biri olan disk okuma yazma hızı planlı şekilde paylaştırılarak işlem sürekliliği sağlanmış oluyor.
Peki VPS sistemler artık eskidi mi? Artık kullanılmayacak mı? Elbette hayır. VPS/VDS sistemler de kimi alanlarda Cloud mimarisinden avantajlı çözümler üretebilme yeteneğine sahiptir. Örneklendirecek olursak tek bir sunucunuz var ve lokal bir Harddisk kullanıyorsunuz. Bu durumda komplike bir sanallaştırma yapısına sahip olmanın yönetim zorlukları ve maliyet külfeti oldukça yüksek olacaktır. VPS yapısı ile tümünü kontrol ettiğiniz ve yönettiğiniz sanal sunucular için kullanarak hem daha az yönetim süreci hem de daha düşük maliyetlerde, çok daha hızlı kurulum yaparak devreye alabilme imkanına sahip olursunuz. Evet, Cloud Server kiralama günümüz hosting sektörünün lideri konumundadır, ancak VPS sistemler de halen popüler birer teknoloji segmenti olma özelliğini kaybetmemiştir. Eğer küçük çapta bir projeniz varsa ve sanallaştırmaya ihtiyaç duyuyorsanız ihtiyaçlarınızı doğru tespit ederek server kiralama hizmeti alarak lokal sisteminizde bir sanallaştırma çözümü de üretebilirsiniz.