Yelken sporu nasıl yapılır?
Mısırlıların M.Ö. 2400'lü yıllarda icat edilen yelken, ağırlıklı olarak ulaşım ve ulaşım sektöründe kullanılmıştır. Günümüzde kimilerinin dünyayı gezmekten keyif aldığı araç, kimileri için adrenalin dolu bir spor haline geldi.
İstanbul'da yaşayan İngilizlerle başlayan kürek sporu, varlıklı Türk aileleri tarafından hızla benimsendi. Bu yıllarda İstanbul'da birer birer kürek kulüpleri oluşmaya başladı. Bu kulüplerin düzenlediği geziler ve yarışlar hiltonbet giriş uzun yıllar kesintisiz devam etti. 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle kulübün faaliyetleri sona erdi.
Yelkencilikte temel amaç, sporcuların önceden belirlenmiş bir rota üzerinde tekne ve rüzgarı birlikte kullanma yeteneklerini ölçmektir. Bu spor tek başına veya büyük bir ekiple yapılabilir. Yelken, karar verme yeteneklerini geliştiren bir spordur. Ülkemizde bu sporlar Türkiye Yelken Federasyonu (TYF), İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve kulüplerin düzenlediği etkinliklerle gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Yelken Federasyonu'nun ana teması "hançer" denilen yarışlardır. Drift yarışlarının süresi 60-70 dakikadır. Şampiyonalar 3 ila 7 gün sürer ve toplamda 4 ila 15 yarıştan oluşur.
Müsabaka, düzenli aralıklarla, örneğin her 3 dakikada bir, hakemin emriyle başlar. Koşucuların amacı genellikle 4 şamandıradan oluşan parkuru rüzgardan en iyi şekilde yararlanarak mümkün olan en kısa sürede tamamlamaktır. Sporcular yarışı tamamlama sırasına göre puan alırlar ve sıralamaları bu puana göre belirlenir. Bu sıralamaya göre en başarılı sporcuların milli takımları ülkemizi uluslararası şampiyonalarda temsil etmektedir.
Yelkenli türlerini ise şu şekilde
Lazer
470
Dragon
Europe
Finn
Pirat