Türkiye, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (Avrupa Bankası) kaynaklarından, düşük maliyetli, uzun vadeli ve uygun koşullu kaynak sağlayarak, bu kaynağı, KOBİ'lerin krediye erişiminin rahatlatılması ve istihdam kayıplarının önüne geçilmesinde kullanacak.
Avrupa Bankası'ndan gelecek yıl ilk aşamada 150 milyon avro, daha sonra da alınacaklarla birlikte, 200-250 milyon avroluk bir kaynak sağlanması planlanıyor.
Bu kaynakların bir kısmı, ekonomik aktivitelerin en yoğun olduğu KOBİ'lere kullandırılacak. Özellikle orta ve küçük işletmeleri desteklemek amacıyla, Avrupa Birliği uyum süreci proje kredilerinden de faydalanılarak, dış kaynaklı finansman imkanları, bankalar aracılığıyla işletmelere aktarılacak.
Verilecek desteklerde, istihdam yoğun KOBİ'ler başta olmak üzere, enerji ve gıda sektöründeki KOBİ'ler önceliğe sahip olacak. Avrupa Bankası'ndan alınması planlanan kaynak miktarının arttırılması da istenecek.
AVRUPA YATIRIM BANKASI'NDAN KOBİ'LERE 1 MİLYAR AVRO
Özellikle de mali kriz ve ekonomik küçülmeden etkilenmeleri kuvvetle muhtemel olan büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finanse edilmesine yardımcı olmak amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynakları ağırlıklı olarak kullanılacak.
AYB yetkilileri, 2009 yılı içinde normal şartlarda 2,2 milyar avro kredi kullandırmayı planladıklarını, özel projeler olması durumunda bu rakamın daha yukarı çıkabileceğini belirtirken, 3 milyar avroyu çıkartılması planlanan kaynağın üçte birlik kısmının yani 1 milyar avronun KOBİ'lere kullandırılmak üzere bankalara aktarılacağını kaydettiler.
DÜNYA BANKASI KAYNAKLARINA AĞIRLIK VERİLECEK
Öte yandan, Dünya Bankası'ndan KOBİ'lere sağlanacak finansam imkanlarına ağırlık verilecek.
Bankanın kredilerinde, kalkınma ve istihdam öncelikli projelere kaynak aktarılacak. 2008 yılı sonuna kadar Dünya Bankasından KOBİ'lerin finansman ihtiyaçları için kullanılmak üzere Hazine garantisi altında 150 milyon ABD doları tutarında bir proje kredisi sağlanacak.
Bu rakamın, gelecek yıl üç katına çıkartılması planlanıyor.
Dünya Bankası'ndan sağlanacak kaynaklar, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından sağlanan özel sektör yatırımlarına yönelik kredi ve Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından ticari olmayan risklere karşı verilen garantilerin finansmanını da içeriyor.
Bütün bunların yanı sıra Asya Kalkınma Bankası ve Japon Uluslararası Kalkınma Bankası (JBIC) ile BM Kalkınma Programı kaynaklarından da finansman imkanları sağlanacak.
Ayrıca, Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı çerçevesinde, Alman Kalkınma Bankası (KfW) kanalıyla, yaklaşık 100 milyon avroluk yeni kaynak sağlanması da planlanıyor.