Greenpeace ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi'nin (EREC) bugün yayınlanan "Enerji (D)evrimi" raporunda, yenilenebilir enerji maliyetinin fosil yakıtlarla kurulan bir gelecekten 10 kez daha ucuz olduğu öngörüldü. Raporda, yenilenebilir enerji kullanımının enerji maliyetlerinde yılda 180 milyar dolarlık bir tasarruf yaratacağı bildirildi.
YILDA 22 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREKLİ
Enerji (D)evrimi'nin, temiz ve yenilenebilir enerji santralleri için, şu anki harcamaların üzerine ek olarak, yıllık küresel 22 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğuna vurgu yapılan raporda, bu senaryoya göre yıllık 202 milyar dolara varacak olan yakıt tasarrufu göz önüne alındığında bu yatırım 10 kat fazlasıyla karşılanmış olacağı kaydedildi. Raporda ayrıca, kömür ve gaza verilen yıllık 250 milyar dolar sübvansiyonları temiz ve yenilenebilir enerjiye aktarmanın da Enerji (D)evrimi'nin masraflarını fazlasıyla karşılayacağına işaret edildi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ PİYASASI 2030'DA 288 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞE ULAŞACAK
Rapora göre, rüzgâr türbinlerinin küresel piyasası 2006'da 18 milyar euro, tüm yenilenebilir enerji endüstrisi ise 50 milyar dolar büyüklüğünde bir piyasayı oluşturuyor. Bir Enerji [D]evrimi durumunda ise, yenilenebilir enerji piyasası 2030'da 288 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Enerji politikalarında hiçbir değişiklik yapılmadığı takdirde, 2030'a kadar altyapıda 10 binden fazla yeni enerji santraline yatırım yapılacağına dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Kömür ve gaz yakan bu enerji santrallerini tedarik etmek bugünden 2030'a kadar 18.6 trilyon dolara mal olacaktır ki, bu miktar Enerji [D]evrimi Senaryosu'nda sadece 13.1 trilyon dolardır. Bu durum da, Enerji Devrimi Senaryosu'na göre, yakıt maliyetinin 2030'da yüzde 30, 2050'ye kadar ise yüzde 70'e varan düzeyde daha düşük olacağını göstermektedir."
"10 BİN YENİ SANTRAL, CO2 SALINIMLARINI YÜZDE 50 ARTIRACAK"
Önümüzdeki 23 yıl içerisinde, tehlikeli kömür ve nükleer enerjilerin yerine, yenilenebilir enerji (güneş, rüzgâr, hidro, jeotermal ve biyo-enerji) kullanımının ekonomik avantajlarını gözler önüne seren rapora ilişkin açıklama yapan Greenpeace Uluslararası Enerji Uzmanı Sven Teske, 'Live Earth milyarlarca insanı iklim değişikliği tehdidine karşı acil olarak harekete geçmek için seferber ederken, raporumuz da dünyanın elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerji ile sağlanabileceğini göstermenin yanı sıra bu yöntem ile gerçekten de trilyonlarca dolar, her yıl 180 milyar dolar gibi yüklü bir miktar, tasarruf yapılacağını gösteriyor" diye konuştu. Buna karşılık, fosil yakıtlara ilişkin enerji yatırımlarının sürdüğüne dikkat çeken Teske, "10 bin yeni fosil yakıt elektrik santrali, CO2 salımlarını yüzde 50'ye kadar arttıracak ve fosil yakıt masraflarını iki katından fazlasına çıkaracaktır. Bu durumun çevre ve insanlık için yaratacağı korkunç sonuçlara bir fiyat biçmek ise imkânsızdır' dedi.
(ANKA) (AD/YLD)