lere bilgi vermeleri yeterli olan akademisyenler artık meslek kuruluşlarında görev alabilmek için izin almak zorundalar.
Rektörlere 17 Kasım'da öğretim elemanlarının bu görevleri yerine getirebilmeleri ancak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 38. maddesi kapsamında görevlendirilmeleriyle mümkün olabilecektir. Aksi takdirde 2547 sayılı öğretim üyelerine duyurulmasının sağlanmasını rica ederim.'
GEÇİCİ İZİN
Atıfta bulunulan 38. maddede ise 'Öğretim elemanları ilgili kurumlar ile kendisinin isteği, Başkanı Yusuf Ziya , acil istenen bu randevuya henüz olumlu yanıt vermedi.
ANAYASAYA AYKIRI
TTB de yazı üzerine harekete geçirerek konuyu hukukçulara inceleterek gerekirse dava açmaya hazırlanıyor. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, 'ün öğretim üyelerinin örgütlenme ve seçilme hakkını sınırlama yetkisi yoktur. Bu hukuki dayanağı olmayan bir yazıdır. Bu 'ün rektörlüklere gönderdiği yazıya göre halen çeşitli meslek kuruluşlarında yönetici olarak görev yapan akademisyenlerin bağlı bulundukları üniversitelerden izin almaları gerekecek. İşte bu isimlerden bazıları:
l TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Oğuz Gündoğdu (İ. Ü. Jeoloji Bölümü)
l Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Murat Akkaya (Ankara Üniversitesi Diş
Hekimliği Fakültesi)
l Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Feride Aksu (Ege Ü. Tıp Fakültesi)
l Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan (A. Ü. Vet. Fak.)
l Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker (H. Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi)
**
İcraatların sıkı takipçisi
Hükümetin zam, özelleştirme, ihale gibi uygulamalarına yönelik birçok meslek kuruluşu iptal davası açarken yaptıkları açıklamalarla en sert eleştirileri yöneltmişti. Kasım ve Aralık 2008'de tüm Türkiye genelinde ekonomik krizin faturasının çalışanlara kesildiği öne sürülerek gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşlere öncülük eden kuruluşların başında TMMOB geldi. Yine 30 şehirde eşzamanlı eylemler düzenleyen TMMOB'un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı 'AKP iktidarının ülkeyi sermayeye pazarlayan, yoksulları daha da yoksullaştıran politikalarının İslami gericileşme dalgasıyla paralel yürüdüğü' suçlamasında bulundu.
TMMOB Ankara
İl Koordinasyon Kurulu üyeleri geçen hafta hükümetin 2008 yılında sınıfta kaldığını söyleyerek yaptıkları eylemde ellerindeki kırmızı kartları hükümete göstermişlerdi. Hükümetin Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik içeren tasarıya,
7 meslek örgütü sert tepki göstermişti.