Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan antik Zeugma kentinde yeni bir mozaik bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, yaptığı açıklamada, 1 hafta önce yeni bir mozaiğin ipuçlarını yakaladıklarını ve yaptıkları çalışmalarla mozaiğin bir bölümünü gün yüzüne çıkardıklarını belirtti.
Yeni bulunan mozaiğin, büyük bir ev kompleksine ait havuzun taban döşemesi konumunda olduğunu kaydeden Görkay, "Mozaikte sahne olarak arabasıyla birlikte Poseidon yer alıyor. Su yaratıklarının betimlendiği çok güzel bir mozaik. Yeni bulduğumuz mozaik, Zeugma'dan daha önce çıkarılan mozaiklerden daha farklı. Bu açıdan bulunan bu mozaiğin önemi çok büyük. Mozaiğin büyüklüğü, bulunduğu mekanın bize oldukça büyük olduğunu da gösteriyor" dedi.
Çeşitli balık figürlerinin de yer aldığı mozaiğin çok önemli olduğunu dile getiren Görkay, "Biz bu seneki çalışmamızı biraz daha genişleteceğiz. Bulunan mozaiklerin yerinde sergilenmesi için çeşitli projelere başlayacağız. Buluntular olduğu sürece medyanın da etkisiyle ilgi artıyor. Ancak Zeugma'ya gösterilen ilgi, bilinçli olmalı. Biz bunu istiyoruz. Çünkü, kültür varlıkları çok çabuk yitirilebilen şeyler. Onun için ilgiyi de biraz bilinçli göstermek lazım. Ama şu anda gösterilen ilgiden memnunuz. İnanıyorum ki yakın gelecekte Zeugma'da turizm potansiyelini de etkileyecek yeni buluntular ve gelişmeler olacak" diye konuştu.
Görkay, bu seneki çalışmaların 2007 Ekim ayı başına kadar devam edeceğini, ek ödenek verildiği takdirde çalışmaları daha uzun bir zamanda sürdürmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Antik Zeugma kentinde bu yıl yaptıkları bilimsel çalışmaları 25 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini ve 4 ayrı bilimsel çalışma gerçekleştireceklerine dikkat çeken Görkay, "Zeugma'yı arkeopark yaparak bölge ve ülke turizmine önemli katkı sağlayan bir turizm merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ancak, önceliğimiz Zeugma'nın en iyi biçimde korunmasını sağlamak" şeklinde konuştu. Görkay, Zeugma'daki kazılar ve bilimsel çalışmalara Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde 2005 yılında başladıklarını hatırlatarak
Zeugma'nın büyük bir bölümünün halen yerin altında olduğunu vurguladı.
Görkay, Zeugma'nın bir bütün olarak gün ışığına çıkarılması, koruma kaygısı ön planda düşünülerek arkeopark haline getirilmesinin uzun yıllar alacak bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Zeugma Antik Kenti, M.Ö. 300'de Büyük İskender tarafından "Selevkia Euphrates" adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius, M.Ö. 64'te kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos'a verdi. Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, M.Ö. 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlandı ve "köprü, geçit", anlamına gelen "Zeugma" adını aldı.
Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, M.S. 256'da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakıldı ve yıkıldı. Zeugma, daha sonra depremden büyük zarar gördü. Zeugma'da ilk kazı, bir kaçak kazı ihbarı üzerine Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 1987'de yapıldı. Kazıda oda biçimli aile kaya mezarı ile mezarın sahiplerine ait heykeller bulundu. Antik kentte ikinci kazı 1992'de yine bir kaçak kazı ihbarı üzerine Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Rıfat Ergeç tarafından yaptırıldı. Bu kazıda taban mozaiği ve ilk villa gün ışığına çıkarıldı.
Antik kentin önemli bir bölümünün GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın göl suları altında kalacak olması nedeniyle 1993'ten itibaren yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşan çok sayıda ekip, Zeugma Antik Kenti'nde kurtarma kazıları yürüttü. Kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan eserlerin en önemlileri olan mozaikler, Mars heykeli, duvar resimleri ve kil mühür baskı koleksiyonu halen Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor