Sıcak havalar ihrcatçıyı da vurdu
Son haftalarda yaşanan kavurucu sıcaklar ekonimyi de baltalamaya başladı. Ege ve Güney Marmara'daki tarım ürünü ihracatçıları zor bir döneme girdi.
Ege ve Güney Marmara'daki erkenci üretim bölgelerinde yumuşak geçen kış, zamansız ve yoğun yağışların meyvelerin kalitesini düşürdüğü, dayanıklılık ve raf ömrünü azalttığı bildirildi. Dünyanın sayılı siyah incir ve kiraz ihracatçılarından biri olan Alara Tarım Ürünleri AŞ'nin üst yöneticisi (CEO) Kerim Taner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz ve Bursa siyah incirinde gerçekleştirdikleri ihracatlarla özellikle AB ülkelerinde adlarını duyurduklarını, dış pazarda iyi bir konuma sahip olduklarını söyledi.
Alara Tarım AŞ'nin kiraz sezonuna 50 milyon dolarlık ihracatı aşma hedefiyle girdiğini ifade eden Taner, geçen yıl 4 kıtada 18 ülkeye 30 milyon doların üzerinde kiraz, 10 milyon dolara yakın incir ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, ''4 kıtada, 20 ülkeye 10 bin tonun üzerinde kiraz ve 3 bin tondan fazla Bursa siyah inciri ihracatı yapmayı hedeflemekteyiz. Amacımız toplamda 50 milyon doları geçmek'' dedi. Taner, bu yıl kiraz ve incir rekoltesinin yüksek olduğunu, ancak iklim koşulları nedeniyle ihracat kalitesine uygunluk oranlarının düşük seviyede kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti: ''Bu nedenle, rekolte geçen seneye göre yüksek dahi olsa bu artış oranı ihracat artış oranlarına yansımayabilir.
Ege ve Güney Marmara'daki erkenci üretim bölgelerinde yumuşak geçen kış, zamansız ve yoğun yağışlar, ürünlerde kaliteyi düşürmekte, dayanıklılık ve raf ömrünü azaltmaktadır. Tarihimizin en yüksek ayıklama oranıyla çalışıyoruz. Bu sene hammadde kalitesinde büyük problemler yaşanıyor. Umuyoruz bu problemler ana kiraz üretim bölgerimiz olan Isparta ve Afyon bölgelerinde yaşanmaz.''
ANKA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.