Şiddet gören kadına destek

Şiddet gören kadına destek

"Kadınlar kendi hayatları ile ilgili kararları kendileri verme hakkına sahip"

Çankaya Belediye Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Sığınma Evi, şiddete uğrayan kadınlara verdiği psikolojik destek ve güvenli ortamın yanı sıra, meslek sahibi olmalarına katkı sağlıyor.

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, gizlilik ilkesi esas alınan Sığınma Evinde ayrımcılık yapılmadan tüm kadınlara hizmet verildiğini söyledi.
Kadın Sığınma Evinin, uzun zaman alan hazırlık çalışmalarının ardından 8 Mart 2008 Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde hizmete girdiğini anımsatan Eryılmaz, hazırlık çalışmalarında ve personelin seçiminde Hacettepe Üniversitesi Kadın Sağlığı Merkezi (HÜKSAM) ile iş birliği yapıldığını söyledi.

Sığınma Evi personelinin, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) teknik desteği ve Avrupa Birliğinin (AB) mali desteği ile yürütülen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamındaki ''Sığınma Evi Personeli İçin Eğitim Paketi'' çerçevesinde hizmet öncesi eğitimden geçirildiğini bildiren Eryılmaz, ''Halk günlerinde aile içi şiddetle karşılaşan ya da ekonomik nedenlerle kalacak yer sıkıntısı olan kadınların var olduğu ve çözüm üretmek gerektiği gibi bir gerçekle karşılaştık. Bu sorunun çözümü üzerinde düşünülmüş ve kadın sığınma evi hizmeti sunmanın çok gerekli ve yararlı olacağına karar verilmiştir'' dedi.
Amaçlarını, ''aile içinde şiddete uğramış ya da ekonomik sorunları nedeniyle hayatını kendi başına sürdüremeyen 18 yaşını doldurmuş reşit kadınların, çocukları ile birlikte şiddetten uzak, kendilerini güven içinde hissedebilecekleri, gereksinim duydukları hizmetleri üç aylık bir zaman süresince alabilecekleri, yatılı kamu hizmeti vermek'' diye tanımlayan Eryılmaz, kadınların kendi hayatları ile ilgili kararları kendilerinin vermesi hakkına sahip olduklarını söyledi.
Kadınların güvenli olarak barınmalarını sağladıklarını bildiren Eryılmaz, özelliklerine ve deneyimlerine göre uygun iş olanağı sağlayarak ekonomik anlamda ayakta durmalarına imkan tanıdıklarını kaydetti. Elemana gereksinim duyan bazı işletmelerin bu talebi Kadın Sığınma Evinden karşılayabilecekleri düşüncesiyle, belediyeye başvurduklarını bildiren Eryılmaz, ''Bizde, aradıkları niteliklere uygun bayanları o alana yönlendiriyoruz. Meslek sahibi oluyorlar'' dedi.

Eryılmaz, gizlilik ilkesi esas alınan Sığınma Evinde ayrımcılık yapılmadan kadınlara 7 gün 24 saat hizmet ücretsiz hizmet verildiğini belirtti.
Kadınların çocuklarıyla birlikte kabul edildiklerini ve güvenliklerinin sağlandığını ifade eden Eryılmaz, sığınma evinin alışveriş merkezleri, sağlık birimleri, hastaneler, muhtarlık, okullar, karakol, parklar, toplu taşım gibi olanaklara sahip, şehrin en hareketli bölgelerinden birinde yer aldığını kaydetti.
Dört katlı ve toplam 50 kadın, 43 çocuk kapasiteli binanın ilk iki katında idari bölüm, yatak odaları, salonlar, mutfak, banyo, çamaşırhane, tuvalet, depo, ütü odası bulunduğunu belirten Eryılmaz, şunları kaydetti:
''Yatak odaları iki ve üç kişilik olarak düzenlenmiştir. Büyük yataklarının yanında çocuklar için yataklar vardır. Her bir kişi için bir elbise dolabı, bir çekmeceli komodin yer almaktadır. Üçüncü katta, kreş, kreş yatakhanesi, mutfak ve yemekhane, atölye, görüşme odası, ütü odası, depo, çamaşırhane, tuvaletler bulunuyor. Sığınma evinde bir sorumlu sosyal hizmet uzmanı, iki sosyal hizmet uzmanı, 3 psikolog, bir psikolojik danışman, bir sosyolog, 4 çocuk gelişimci, 5 gözetmen, 2 temizlik ve yemek sorumlusu, 3 kadın iç güvenlik, 3 erkek dış güvenlik olmak üzere 26 personel görev yapıyor. Çalışmalar, belediyedeki idari birim ve kadın danışma merkezi ile koordineli biçimde yürütülmektedir.''
Sığınma evinde olabildiğince gerginliği azaltıcı, kadınları, çocukları ve personeli mutlu etmeyi sağlayıcı düzenlemelerle olumlu bir kültür oluşturulmaya çalışıldığını bildiren Eryılmaz, böylece kadınların ve çocukların Sığınma evi öncesi yaşamlarındaki şiddetle dolu ve gergin deneyimleri dışında rahat bir yaşam olabileceğine ilişkin bir model yaratmanın hedeflendiğini kaydetti.
Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma evinin kurulum ve işletim giderlerinin tamamının Çankaya Belediyesi tarafından karşılandığını belirten Eryılmaz, iş birliği yapılan kurum ve kuruluşlar arasında Hacettepe Üniversitesi Kadın Sağlığı Merkezi, Ankara Barosu Kadın Danışma Merkezi ile Çankaya Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı'nın bulunduğunu bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.