Şişhane-Maslak arası 21 dakikaya indi
2009 yılı içinde 3 ayrı metro hattı daha hizmete girecek. İşte o hatlar...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kenti demir ağlarla örme hedefine her geçen gün daha da yaklaştıklarını belirterek, göreve geldiklerinde 2,5 kilometre olan yıllık ortalama metro yapım hızını 15 kilometreye çıkardıklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen, Taksim-Yenikapı Hattı Taksim-Şişhane istasyonu ile 4. Levent- Atatürk Oto Sanayi Metro Hattının açılış töreninde konuşan Topbaş, 5 yılda İstanbul'a 25 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını, bu rakamın, Türkiye'nin 2 yıllık yatırım miktarına eşit olduğunu vurguladı.
Topbaş, yatırımlar içinde ulaşıma büyük ağırlık verdiklerini ve ulaşıma 5 yılda yapılan yatırım miktarının 12 milyar TL'ye ulaştığını kaydederek, "İstanbul'u demir ağlarla örme hedefine her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Göreve geldiğimizde 2,5 kilometre olan yıllık ortalama metro yapım hızını 15 kilometreye çıkardık" dedi.
Raylı sistem yatırımlarının yüzde 73'ünü 2004 sonrasında gerçekleştirdiklerini, raylı sistem yatırımlarının tutarının toplam 3 milyar 800 milyon dolar olduğunu vurgulayan Topbaş, 29 kilometre yeni raylı sistem hattını hizmete açtıklarını, 44 kilometre olan raylı sistemi 73 kilometreye çıkardıklarını belirtti.
Topbaş, "Yani raylı sistem uzunluğunu 5 yılda yüzde 65 artırdık. 72 kilometrelik banliyö hattıyla birlikte İstanbul'daki raylı sistem ağı 145 kilometreye ulaşmış bulunuyor. Şu an itibariyle 54,5 kilometrelik, 3 milyar 25 milyon dolar maliyetli raylı sistem yatırımımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
Yapımı süren 3 metro hattında kullanılmak üzere 1 milyar 571 milyon euro finansman temin ettiklerini belirten Topbaş, 2009'da 27,4 kilometre raylı sistem hattını daha tamamlayacaklarını, 2010'da 13,5 kilometre Marmaray, 4 kilometre banliyö ve 54.5 kilometre metro hattının tamamlanmasıyla, toplam 217 kilometrelik raylı sistem ağına ulaşacaklarını bildirdi.
Topbaş, 402 bin olan raylı sistemdeki yolcu sayısını 1 milyon 9 bine çıkardıklarını, bugün açılan hatlarla 1,5 milyona ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, 2012'de raylı sistemdeki günlük yolcu sayısını 7 milyona, raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını ise yüzde 28'e çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.
Silivri'den Beykoz'a, Olimpiyat köyünden Tuzla'ya kadar İstanbul'un raylı sistem ağıyla donatılacağını ifade eden Topbaş raylı sistemdeki 2023 yılı hedeflerinin 618 kilometre olduğunu kaydetti.
Topbaş, biri Avrupa, diğeri Anadolu yakasında olmak üzere 44 kilometrelik iki önemli metro hattının inşaat ihalesi aşamasına getirildiğini, 25 kilometrelik Bakırköy-Avcılar-Beylikdüzü Hafif Metro Hattının ileride Silivri'ye kadar uzatılacağını söyledi.
Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu Metro Hattının da 19 kilometre uzunluğunda olacağına işaret eden Topbaş, bunu kullanan vatandaşların Marmaray bağlantısı ile Silivri'ye, Sarıyer'e ve Tuzla'ya kadar kesintisiz ulaşım imkanına kavuşacağını vurguladı.
Topbaş, 2010'da Yenikapı-Hacı Osman hattında kesintisiz metro hizmeti vermeyi hedeflediklerini, 2009 yılı içerisinde 3 ayrı metro hattını daha hizmete sokacaklarını söyledi.
Kaba inşaatı tamamlanan Edirnekapı-Topkapı metrosunun test sürüşlerine birkaç gün içerisinde başlanacağını da anlatan Topbaş, yine 2009 sonunda 5,6 kilometrelik Otogar-Bağcılar ve 15,9 kilometrelik Bağcılar-Olimpiyat köyü metro hatlarını hizmete sokacaklarını anlattı.
Topbaş, "Bundan sonra her 6 ayda bir metro hattı açılışı yapacağız" dedi.
Bugün açılan 1650 metrelik Şişhane-Taksim ve 5,5 kilometrelik 4. Levent-Atatürk Oto Sanayi hatlarıyla kuzey-güney hattında toplam 15 kilometrelik bir metro hattına kavuşulduğunu, böylece Şişhane-Taksim arasının 2,5, Şişhane-Maslak arasının 21 dakikaya indirildiğini belirten Topbaş, bu iki hattın toplam maliyetinin 815 milyar TL olduğunu bildirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.