BAKAN YILDIZ:201 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ
80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.
MADEN İŞÇİSİ: HENÜZ ÇIKARILMAMIŞ 350-400 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciayla ilgili olarak, arama kurtarma çalışmalarına da katılan maden işçisi Sami Kılıç, "İçeride yangın hala devam ediyor. Girilmeyen panolar var. O panolarda 350-400 kişi tahmin ediliyor, daha çıkmamış" diye konuştu.
Soma'daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, "Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın" dedi. Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, "Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var" diye konuştu.
Kılıç, kurtarma çalışmalarına katıldığı madenden 80 ceset çıkardığını ifade ederken, "Cesetler ayrı ayrıydı, 4-5 kişi bir yerde, 10 kişi bir yerde. Girilmeyen patlama olan yerde toplu olabilir" diye endişesini dile getirdi.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor. Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi.
Yakınlarından umutla haber bekleyen ve sinirleri gerilen işçi yakınlarından fenalaşanlar, bayılanlar oldu. Bunlara da sağlık görevlileri müdahale etti. Hastaneye gelen bazı ambulansların kapılarına açmadan buradan ayrıldığı dikkat çekerken, bunlarda ölen madencilerin cesetlerinin olduğu belirtildi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçakla Balıkesir'e geldi, oradan da karayoluyla Soma'ya geçti. Üzgün ve gergin olduğu yüz hatlarından belli olan Bakan Taner Yıldız gazetecilerin soruları üzerine, "Açıklamayı orada yapacağım" dedi.
ÇARESİZ BEKLEYİŞ
AFAD: 17 ÖLÜ, 11 YARALI, 200 MAHSUR
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.
Kurtarma çalışmalarının 288 personel ile sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ekiplerin 4 jeneratör, 1 aydınlatma seti kullanarak içeriye sürekli temiz hava verildiği kaydedildi.
TEMİZ HAVA POMPALANIYOR
Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.
TTK KURTARMA EKİBİ MADENE GİDİYOR
Soma Maden İşletmeleri A.Ş.'ye ait kömür ocağında trafo patlaması sonucu çıkan yangına ilk müdahaleyi yakındaki İmbat Madencilik İşletmeleri'nin ekipleri müdahale etti.
Gelerilerde mahsur kalan çok sayıda madenciyi kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibinin, Zonguldak'tan Soma'ya gönderiliyor. Kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Zonguldak'a göndereceği helikopterle, Soma'ya ulaştırılacak.
Zonguldak'taki ocaklarda göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmeleri, metan gazı ve karbondioksit boğulmaları gibi çok sayıda kazaya müdahale eden ekipler, uzman personelden oluştuğu belirtildi.
TÜRK KIZILAY'I BÖLGEYE HAREKET ETTİ
Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay'a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."
ZONGULDAK’TAN 15 KİŞİLİK EKİP YOLA ÇIKTI
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görevli, göçük, grizu patlaması gibi ocak kazalarında uzman 15 kişilik kurtarma ekibi, hazırlıklarını tamamlayarak Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, aralarında 1 mühendis, 1 cihaz bakım ustasının da bulunduğu 15 kişilik ekipten başka talep olması durumunda kurtarma çalışmalarına katılmak üzere ikinci bir ekip gönderebileceklerini söyledi.
İSTANBUL'DAN SOMA'YA YARDIM EKİBİ GÖNDERİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyesi, Soma'da meydana gelen maden ocağı kazası için kurtarma birliği gönderdi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, olayın duyulmasından sonra Başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla İstanbul İtfaiyesi alarma geçti. Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi. Arama kurtarma çalışmaları için, Soma'ya 1 adet Hızır Güç (Afet Müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye aracı, 2 adet köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet aydınlatma kulesi, 6 adet seyyar aydınlatma, 1 adet su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü, 3 adet kamyonet ve 3 adet termal kamera gönderildi.
AKUT İPLİ ERİŞİM SİSTEMLİ EKİBİNİ HAZIR OLARAK BEKLETİYOR
Soma'daki maden kazası nedeniyle AKUT, Manisa'dan 8 kişilik bir ekibi olay yerine doğru yola çıkardı. İzmir'de de ayrıca 20 kişilik arama- kurtarma ekibi hazır olarak bekleten AKUT, ipli erişim sistemlerine ihtiyaç duyulması durumunda Antalya ve Marmaris'ten de 15'er kişilik 2 ayrı ekibin de hazırlandığı bildirdi.
BAZI İŞÇİLER KURTARILDI
Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi’ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.
ENERJİ BAKANI YILDIZ, KARAYOLUYLA SOMA'YA HAREKET ETTİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden kazası bölgesine gitmek üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye Cumhuriyeti" uçağı ile Ankara'dan Balıkesir'e geldi. Gazetecilerin maden kazası ile ilgili sorularını Yıldız, "açıklamayı orada yapacağım" diyerek cevaplamadı. Balıkesir Havaalanı'na inen Yıldız'ı, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Edip Uğur, Balıkesr İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Salih Göldal ve daire müdürleri karşıladı. Taner Yıldız, beraberinde Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile birlikte karayolu ile Soma'ya hareket etti.
'İŞÇİLER GÜVENLİ BİR YERDE DEĞİLSE KÖTÜ OLABİLİR'
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu maden ocağında 3 Mart 1992'de 263 işçinin öldüğü grizu faciasında kurum genel müdür yardımcısı olarak kurtarma çalışmalarına katılan Şerafettin Üstünkol, Soma'daki kazanın 24 yıl önceki faciayla benzerlikler taşıdığını söyledi.
Kozlu maden ocağındaki faciada ocakta çıkan yangınların günlerce söndürülemediğini ve bir çok işçinin gazdan zehirlenerek öldüğünü hatırlatan Üstünkol, şöyle dedi: "Soma'daki olayla ilgili net bilgiler henüz yok. Ama trafo patlamasından sonra yangın çıktığını biliyoruz. Yangında karbonmonoksit gazı tüm ocağı sarar. İşçiler güvenli bir yerde değilse ve gaz maskesi kullanmıyorlarsa durum kötü olabilir. Kullanıyorlarsa da gaz maskesi en fazla 1.5 saat gider. Sonrasında faydası olmaz. Bu saate kadar o bölgeden dışarıya çıkan da olmadı. Ayrıca dışarıdan hava verildiği söyleniyor. O hava nereden veriliyor? Böyle açıklıklar varsa işçiler oradan çıkar. Sağlıklı haberler gelmiyor. Ocaktaki havanın miktarı nedir bilmiyoruz. Ama yine de umutlu olmak lazım. İşçi arkadaşlarımız kendilerine güvenli bir yer bulmuş olabilirler."
SAĞ OLMALARI BULUNDUKLARI YERE BAĞLI
Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri Müessese Müdürü olarak Soma'da 12 yıl görev yapan TTK eski Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de facianın meydana geldiği maden ocağının bulunduğu sahanın Ege Linyitleri Müessesesi tarafından özel şirkete kiralandığını söyledi. Kazayla ilgili Soma'daki arkadaşlarıyla sürekli görüştüğünü, ancak çelişkili bilgiler geldiğini ifade eden Dağdelen, "İşçilerin sağ kalma şansı bulundukları yere bağlı. Güvenli bir yerdeyseler sağ kurtulabilirler" dedi.
BAKAN YILDIZ ÖLÜ YARALI SAYISINI VERMEDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın meydana geldiği madende yetkililerle ve kurtarma ekiplerinin yöneticileriyle görüşme yaptı. Saat 00.10 sıralarında basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Yıldız, ölü ve yaralı sayısı konusunda şimdilik rakam vermeyeceğini söyledi. Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Çok ciddi bir sıkıntıyı şeffaf olarak paylaşacağım. Rakam vermeyeceğim. Şehit olan işçi kardeşlerimiz olduğu gibi yaralı kurtarılan işçi kardeşlerimizin de olduğunu söylemem lazım. Zaman aleyhimize işliyor. Sağlık ekipleri ile 400'e yakın kurtarma ekibi çalışıyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı sıkıntımız bulanmamaktadır. Madenin içinde, eksi 150 kodunda yangın çıkıyor. Yangının olduğu 15.10'a kadar tespit edilen metan gazı ve seviyelerinde herhangi bir sıkıntı yok. Saat 15.10'dan sonra metan gazı patlaması yok, grizu faciası söz konusu değil. Karbondioksit ve karbonmonoksit zehirlenmesi söz konusu. Amacımız işçi kardeşlerimizin canlı olarak çıkarılmasıdır. Bu arada kaybettiklerimiz olduğunu söylemem lazım. Başbakanımız yarın Arnavutluk ziyaretini iptal etti. Burayı ziyaret etmeyi düşünmektedirler. Sayı doğrudur yanlıştır bunun üzerinde durmayalım. Her şeyi şeffaf olarak paylaşacağız. Ama bir şartımız var doğru şeyleri paylaşmamız lazım. 1.5-2 saat sonra rakamları paylaşmamız söz konusu olabilir."
İŞÇİLERİN CENAZELERİ SOĞUK HAVA DEPOSUNA KONDU
Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.
Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.
FEYZİOĞLU'NDAN 'BEKLEYİŞ İNFİALE DÖNÜŞMESİN' UYARISI
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa'nın Soma ilçesindeki madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Maden kazalarında temel sorunun taşeronlaşma ve tedbirsizlik olduğunu ifade eden Feyzioğlu şunları söyledi:
"Acımız büyük. Kötüsüne hazır olmamız lazım. Temel sorun bu işin taşeronlaştırılması. Manisa Belediye Başkanı bir sayı açıkladı. Bu sayının kriz merkezinden açıklanması daha doğru olur. Şu an Soma'da çok büyük bir bekleyiş var. Bu bekleyişin bir infiale dönüşmesi, yaşama umudu olan 1 kişi bile varsa, onun yaşama şansını elinden alır. Madenleri devlet işletirken güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla olduğu ama özelleştirildikten sonra kontrolün yapılmadığı, kontrol yapılmadığı için de, tedbirlerin gereği gibi alınmadığı ve kazanın adına kaza denirse buna bağlı olarak gerçekleştiği."
"ARAŞTIRMA ÖNERGESİ KABUL EDİLSEYDİ, BU CANLAR ÖLMEYEBİLİRDİ"
TBMM'ye bir süre önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin CHP'nin verdiği araştırma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak Metin Feyzioğlu; "O araştırma önergesi kabul edilseydi, gereğini TBMM yerine getirmeye başlasaydı, bu canlar ölmeyebilirdi. "
ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada, trafo patlamasıyla çıkan yangına anında müdahale edildiği belirtildi. Ocakta sürekli denetim yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır. Birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz,"
CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ YÜKSEL:UMARIZ OCAKTAN İYİ HABERLER ALIRIZ
CHP İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel, Burada 20’ ye yakın yaralı var. Onların durumlarının ağır olmadığını öğrendik. Hastane ciddi bir hazırlık yapmış. Hastane yaralılara ekip olarak ta mahzeme olarakta rahatça müdahale edebilecek güce sahip. Biz burada yaralıları ziyaret ettik. Kiriz masasına uğrayıp ocağa geçeceğiz. Asıl sorun ocakta umarız ocaktan iyi haberler alırız” dedi
MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden faciası nedeniyle dünden başlayarak üç gün milli yas ilan edildiğini açıkladı. Bakan Yıldız, Cuma günü de camilerde bu konuda hutbe okunacağını duyurdu. Son rakamları paylaşan Bakan Yıldız ölü sayısının 205'e ulaştığını duyurdu. Bakan Yıldız, "Sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanmış bir kazaya doğru gidiyoruz. 7 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsileri biryandan yerinde yapılıyor. Adli tıptan uzmanlar geldi. Bu işlemlerin de hızlanması için uğraşıyoruz. Asıl amacımız kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince bilgileri şeffaf paylaşmak. Edirne'den Kars'a bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Gerek idari gerek cezai soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı. Karbonmonoksit zehirlenmesinden kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Allah rahmet etsin kendilerine. Acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Taziyelerimi bildiriyorum" dedi. Gazetecilerin ısrarla içeride olan işçi sayısını sorması üzerine de Bakan Yıldız, "İçerde olan tahmini bir rakam var ama o rakamı paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. Verilen toplam çalışan sayısı özel sektörün verdiği rakam. Bu sayılara kefil olamayacağımızdan işçi kardeşlerimiz çıktıkça paylaşacağız" dedi.
Bakan Yıldız yangın birara söner gibi olduğunu ancak dalgalı bir seyir izlediğini de hatırlattı, "Yangın yolu üzerinde olan işçi kardeşlerimiz var. Çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiklerini görmedik. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde yaşayabilecekleri ümidi var. Her ne kadar zaman geçtikçe azalsa bile içimizde tutuyoruz. Eksi 480 koduna kadar ekipler gitti. 4.5-5 kilometre uzunluğunda tüneller. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cenazelerini hatıralarına uygun olarak sıhhi şekilde muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere şu şartlara uygun yeleri kullanıyoruz" dedi.
ÖLÜ SAYISI 205'E YÜKSELDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 205'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanmış bir kazaya doğru gidiyoruz. 7 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsileri bir yandan yerinde yapılıyor. Adli Tıp'tan uzmanlar geldi. Bu işlemlerin de hızlanması için uğraşıyoruz. Asıl amacımız kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince bilgileri şeffaf paylaşmak. Edirne'den Kars'a bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Gerek idari, gerek cezai soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı. Karbonmonoksit zehirlenmesinden kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Allah rahmet etsin kendilerine. Acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Taziyelerimi bildiriyorum."
OCAKTA BULUNANLARIN SAYISINI AÇIKLAMADI
Gazetecilerin ısrarla içeride olan işçi sayısını sorması üzerine de Bakan Yıldız, "İçerde olan tahmini bir rakam var ama o rakamı paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. Verilen toplam çalışan sayısı özel sektörün verdiği rakam. Bu sayılara kefil olamayacağımızdan işçi kardeşlerimiz çıktıkça paylaşacağız" dedi.
EKSİ 480 KODUNA KADAR İNDİK
Bakan Yıldız yangın bir ara söner gibi olduğunu, ancak dalgalı bir seyir izlediğini de hatırlattı, "Yangın yolu üzerinde olan işçi kardeşlerimiz var. Çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde, yaşayabilecekleri ümidi var. Her ne kadar zaman geçtikçe azalsa bile içimizde tutuyoruz. Eksi 480 koduna kadar ekipler gitti. 4.5-5 kilometre uzunluğunda tüneller. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cenazelerini hatıralarına uygun olarak sıhhı şekilde muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere şu şartlara uygun yerleri kullanıyoruz" dedi.
KINIK'TA DA SOĞUKHAVA DEPOSU HAZIRLANDI
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından cenazelerin konulduğu Manisa Kırkağaç'ta kavunların saklandığı soğukhava deposu ve yine morga dönüştürülen 2 TIR yetersiz kalınca, bu kez İzmir'in Kınık İlçesi'ndeki soğukhava deposu dakullanılmaya başlandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.