Son ankette 3 partili Meclis çıktı
Seçimlere 12 gün kala 18 ilde 5100 kişiyle yapılan kamuoyu yoklamasından üç partili Meclis çıktı. AK Parti ve CHP'nin oylarında artış var. MHP çok az bir farkla barajı aşıyor. İşte oy oranları
ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ
Bu araştırma MİR ANALİZ ARAŞTIRMA DANIŞMANLIK tarafından, 18 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Manisa, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Denizli, Konya, Eskişehir, Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Van) 5100 kişiye, 1-7 Temmuz 2007 tarihleri arasında, konusunda eğitimli ve deneyimli anketörlerce, yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anket formu her haneden 18 yaş üstü bir kişiye uygulanmıştır.
Betimsel bir alan araştırması olan bu çalışmada deneklerin eğitim, cinsiyet, yaş, gelir, meslek özelliklerine dikkat edilmiştir.
Araştırma siyasi parti tercihlerine göre saha sonrası bilgisayar ortamında 2002 Milletvekili Genel seçim sonuçlarına göre değerlendirilmiştir.
Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirdiniz?
Boş ve geçersiz oy kullanacaklar sayılmayınca durum
SONUÇ
Seçimlere iki hafta kala hala bir seçim havası ve heyecanı yok. Seçmenin aylardır kararlarında bir değişiklik olmadı.
AK Parti’nin oylarında 27 Nisan sonrası birkaç puanlık bir artış oldu. CHP’nin oylarında da birkaç puanlık bir artış oldu. CHP ve AK Parti karşılıklı olarak uygulamaya çalıştıkları gerilim siyasetinden karlı çıkmış görünüyorlar. Ama durumlarını istikrarlı bir bişimde koruyorlar.
Son birkaç aydır asıl değişiklikler AK Parti ve CHP dışında gerçekleşti. Anavatan ve DYP’nin birleşme öncesi, birleşme süreci ve birleşememe sonucunda oynamalar oldu. Birleşme öncesi Anavatan % 5, DYP % 7 iken, birleşmeden sonra DP % 8’i gördü ama daha fazla olmadı. Birleşmenin gerçekleşmemesi sonucunda DP % 6’ya düşerken Anavatan seçime girmedi ve % 7’lerde dolaşan MHP % 9-10’lara, % 5’lerde gezen GP de % 7-8’lere çıktı. Yani AK Parti’nin alternatifi olarak ortaya çıkabilecek olan DP projesinin gerçekleşmemesi AK Parti’nin oylarında bir artışa yol açmazken, MHP ve Genç Parti’nin oylarında bir artışa yol açmış görünüyor. Bu dogrudan DP seçmenlerinin MHP ve GP’ye kaydığı anlamına gelmese de sonuç olarak bu şekilde gerçekleşme olmuştur.
Ancak seçimlere yaklaşık 2 haftalık bir zaman kalmıştır. Bugünden seçime kadar olacak gelişmelerde elbette oy oranları üzerinde etkili olacaktır. Ama bu etkilerin çok olaganüstü olaylar olmadığı takdirde seçim sonuçları üzerinde AK Parti ve CHP için önemli bir değişikliğe yol açmayacağı nı söyleyebiliriz. Burada kritik olan MHP’nin durumudur. MHP araştırmada % 10 gözükmesine rağmen araştırmaların 1 puan’ın altındaki değerleri ölçememek gibi bir sınırlılıkları vardır. Diğer partiler için 1 puan önemli bir değişikliğe yol açmazken, MHP için barajı geçmek ya da geçmemek gibi bir sonuca yol açacağı için hayati önemdedir. MHP’nin barajı geçip geçmemesi de AK Parti ve CHP için milletvekili sayısı açısından önem taşımaktadır.
Genç Parti’nin bugün için barajı geçme ihtimali olmamakla beraber bu partinin yapısı ve seçmenin yapısı düşünüldüğünde diğer partilerden farklı olarak daha büyük oynamaların gerçekleşmesi mümkündür. Yani önümüzdeki 13 gün içerisinde Genç Parti % 5’e de düşebilir, % 10’a da çıkabilir. GP’yi araştırmalarda ölçmek oldukça zordur ve çok hareketli bir seçmen kitlesine hitap etmektedir.
HABER7COM
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.