Taksi duraklarında devrim!
Taksicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düşünülen ve "taksi dolmuş", "tarihi köşk", "vapur iskelesi" gibi farklı tasarımlara sahip modern duraklar, İstanbul'da ilgi odağı olacak
BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan'ınİstanbul'daki taksicileri ziyareti sırasında, "Durakların tuvaleti, mutfağı ve oturma alanı olmalı. Ben durağa gittiğim zaman, rahatlıkla çay içebilmeliyim. Gelip geçici değil, taş yapıdan duraklar olmalı" şeklindeki sözleri, Büyükşehir Belediyesi'ni ve İTEO'yu harekete geçirdi. Başlatılan çalışmayla,taksicilerin ihtiyaçlarına ve şehrin dokusuna uygun taksidurakları tasarlandı.
Tasarımı yapılan 10 model içerisinden seçilen 5 durak modeli üretilmeye başladı.Taksicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düşünülen ve "taksi dolmuş", "tarihi köşk", "vapur iskelesi" gibi farklı tasarımlara sahip modern duraklar, İstanbul'da ilgi odağı olacak.
Her ay üretilecek 30 durak, modeline göreİstanbul'daki ilçelerin dokusuna uygun olarak farklı bölgelere yerleştirilecek. Durakların üretimi, şehirdeki tüm durakların dönüşümü gerçekleşene kadar devam edecek.
"Taksi durağı olmayan şehir planı yapılamaz"
İTEO Başkanı Yahya Uğur, BaşbakanErdoğan'ın taksiduraklarıyla ilgili sorunu görerek, kendilerine destek verdiğini dile getirdi. Bu konuda yardım istedikleriniİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da konuyu hassasiyetle ele aldığını aktaran Uğur, böylece hem taksiciler hem de kent için önemli bir proje hazırladıklarını söyledi.
Durakların tasarım çalışmalarının uzun sürdüğünü anlatan Uğur, yapılan duraklarıntaksicilerin ihtiyaçlarına ve şehrin tarihi yapısına uygun olması için büyük çaba harcadıklarını kaydetti.
Taksi duraklarının bugüne kadar görüntü kirliliği oluşturduğunu ifade eden Uğur, "Taksidurakları da birer şehir mobilyasıdır. Bunlar gözardı edilerek şehir planlaması yapılamaz. Projenin mimarı değerli başkanımız Topbaş'a, tüm meslektaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Çünkü, durakların tasarımından yapımına kadar her konuyla çok yakından ilgilendi. Böylece ortaya muazzam bir proje ortaya çıktı. Durakların sabit bir yerde kalamaması düzensizliği getiriyordu ve en büyük sorunumuzdu. Yapılan modern duraklar, en az 50 yıl yerinde kalabilecek. Yeni alınacak ruhsatlar da bu standartlara uygun duraklara verilecek" diye konuştu.
"Duraklar, turizme de katkı sağlayacak"
Yahya Uğur, seçilen durak modellerinin her ilçe için farklı olacağını aktararak, durakların, tarihi öneme sahip ilçelerin dokusuna uyacağını ve yeni ilçelerde ise modern görüntü sağlayacağını söyledi. Adeta şehir mobilyası olan durakların kente ayrı bir görüntü vereceğine dikkati çeken Uğur, "Yeni duraklarımız, şehrin turizmine de katkı sağlayacak. Tarihi bir şehri gezen turist, ona uygun bir taksi durağı gördüğünde bundan hoşlanacaktır. Çünkü orada bulunan duraklar, tarihi yapıların görüntüsünü bozmayacak. Onlarla ahenk içerisinde olacak" şeklinde konuştu.
"Duraklar, taksicilerin imajını düzeltecek"
Modern durakların taksicilerin hayat tarzını da değiştireceğini dile getiren İTEO Başkanı Uğur, insanların yaşadıkları mekanlarla birlikte yaşam koşullarının da değiştiğini söyledi. Göreve geldiğinden beri taksiciliğin mesleki imajını düzeltmeye çalıştığını ifade eden Uğur, şöyle konuştu: "Tüm çalışmalarımızda şunu gördüm. İnsanların mekanlarını değiştirmedikçe eski alışkanlıklarını da değiştiremiyorsunuz. Bu nedenle modern durakların, taksicilerin imajları üzerinde de etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü taksicilerin evinden daha fazla vakit geçirdikleri duraklar, onların ihtiyaçlarını karşılama noktasında yetersiz kalıyor. Fakat artık arkadaşlarımız iyi dinlenebilecekleri rahat duraklara kavuşuyor. Bugüne kadar arkadaşlarımız 'mob' denilen küçücük kulübelerin etrafında toplanıyordu. İçerisini hiç kullanamıyordu. Oysa şimdi tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Bu rahatlık sayesinde iyi dinlenen şoförlerimiz, müşterileriyle daha güzel iletişim kurabilecek. Bu da onlara kazanç olarak geri dönecek."
"Trafik yoğunluğunu azaltacak"
Uğur, taksici esnafının özellikle kış mevsiminde çok zorluk yaşadığını dile getirerek, "Durak ortamı müsait olmayan arkadaşlar yağmurda, karda dışarıda kalmamak için otomobillerinin içinde müşteri bekliyor. Bu nedenle ya trafikte sürekli hareket halinde oluyorlar ya da çalışır vaziyetteki araçlarının içerisinde beklemek zorunda kalıyorlar. Bu durum şehrin trafiğini ve ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor" dedi.
Modern duraklar sayesinde şoförlerin uygun zamanlarda dinlenebileceğini, araçlarında beklemek zorunda kalmayacağını belirten Uğur, "Böylece trafik de rahatlayacak. Şoförlerimizin daha az yakıt parası vermeleri de hem kendilerine hem de milli ekonomiye katkı sağlayacak. Yani bu duraklarla tüm ülke kazanacak" diyerek sözlerini tamamladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.