'Tecrübeye inanmıyorum'
Şarık Tara, ''Bir Duayenin Deneyimleri'' adlı konferansta çok önemli açıklamalar yaptı.
ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. Onursal Başkanı Şarık Tara, yakında bir veya iki yerde yeni santral yapmayı planladıklarını bildirdi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından düzenlenen ''Bir Duayenin Deneyimleri'' konulu geleneksel toplantıya, Şarık Tara katıldı.
INTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 50 yılda önemli ölçüde büyüdüğünü, ancak ''kaynak israfının minimize edilmesi ve daha akılcı yatırımlarla'' daha büyük bir büyümenin yakalanabileceğine inandığını söyledi.
Türkiye'deki müteahhit sayısının tam tespit edilemediğini, ancak rakamın 250 binin üzerinde olduğunu belirten Koçoğlu, ''Nerede çokluk orada bozukluk oluyor. Çokluk değil, nitelik önemli'' dedi. Mesleğe giriş-çıkışlarda herhangi bir kıstasın bulunmamasını eleştiren Koçoğlu, kriterlerin belirlenmesi yönünde çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
BANKALARDAKİ YABANCI PAYI...
Bankacılık sektöründe artan yabancı payına da değinen Koçoğlu, ''yerli bankaların oranının yüzde 50'nin altına düşmemesi gerektiğine'' işaret etti. Özellikle yurt dışında yaptıkları işler için teminat mektubu almakta sıkıntı yaşayabileceklerini, Türk müteahhitlerinin önünün böyle kesilebileceği görüşünü savunan Koçoğlu, artık ülkeler arasında konvensiyonel savaşların geride kaldığını, ''ince taktiklerin'' kullanıldığına vurgu yaptı. Bankaların kredi verirken esas alacağı BASEL II kriterlerinin de gelecek yıl uygulamaya konulacağına işaret eden Koçoğlu, sektördeki yabancı payına ilişkin duydukları kaygıları dile getirdi
EĞİTİM ALANINDA YATIRIM PLANI...
Daha sonra konuşan Şarık Tara, 2006 yılı cirolarının 4 milyar dolar olduğunu ve karlılık oranlarının yüzde 11 olduğunu belirterek, şirketin piyasa değerinin 10 milyar doları geçtiğini kaydetti. ''Biz önce müteahhidiz'' diyen Tara, 50 yıl içinde 28 ülkede 399 iş yaptıklarını bildirdi. 77 yaşındaki Şarık Tara meslektaşlarına deneyimlerini aktarırken, yurt dışına açılmak gerektiğini vurguladı.
''Yabancı bankalardan da korkmayın, yeter ki bilançonuz iyi olsun, aldığınız işi kaliteli yapın, zamanında bitirin'' diyen Tara, rekabet edilebilir, makul fiyatla iş yapmanın da büyük önem taşıdığını söyledi. Sosyal sorumluluğun önemine de dikkat çeken Tara, ENKA Vakfının sanata ve kültüre hizmet eden bir vakıf olduğunu ifade ederek, eğitim alanında da yatırım yapmayı düşündüklerini kaydetti.
''21. ASIRDA TECRÜBEYE İNANMIYORUM''
Tara, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verirken, oğlu Sinan Tara'yı 28 yaşında işin başına geçirdiğini, onun da 4 yılda şirkete yeni bir vizyon kazandırdığını anlattı. ''21. yüzyılda tecrübeye inanmıyorum'' diyen Tara, son 7 yılda teknolojide inanılmaz bir gelişme sağlandığını, iş hayatında en önemli noktanın yabancı dil bilmek ve yenilikleri takip edebilmek olduğunu söyledi.
Enerji sektöründe de faaliyet gösterdiklerine değinen Tara, Aliağa ve Adapazarı'nda toplam 3 santralleri bulunduğunu, yakında 1 veya 2 yerde yeni santral kurmayı planladıklarını bildirdi. Türkiye'nin elektrik alanında sıkıntısı bulunduğunu ifade eden Tara, ülkenin her sene 12 milyar kilowat saat ilave elektriğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin ilerleme sarfettiğini, ancak bunun ''çok olduğuna'' inanmadığını dile getiren Tara, kişi başına düşen milli gelirin 5 bin dolar düzeyinde olduğunu, bu rakamın bir dönem Türkiye ile paralellik gösteren Yunanistan'ın dörtte 1'ini, Avrupa'nın dokuzda 1'ini oluşturduğuna işaret etti. Tara, ''Hepimizin daha çok çok işi var'' dedi. Sözlerini bitirirken meslektaşlarına ''mühendislik hizmetlerine'' büyük önem vermelerini öneren Tara, ''iyi mühendisliğin'' olmadığı yerde rekabet edilemeyeceğini vurguladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.