Tesbih Türk Kültürünün Vazgeçilmez Bir Parçası
Tesbih hem İslami açıdan hem de Türk kültürü açısından bakıldığında bir ipe dizilmiş 33 ya da 99 boncuktan ibaret değildir.
Tesbih hem İslami açıdan hem de Türk kültürü açısından bakıldığında bir ipe dizilmiş 33 ya da 99 boncuktan ibaret değildir. İslam’ın bir parçası olarak hayatımıza giren tesbih Türklerde zaman içerisinde bir sanat ve koleksiyon parçası haline gelmiştir. Pek çok farklı maddeden yapılan tesbihler olsa da koleksiyoncular genelde değerli ya da yarı değerli taşlardan yapılan tesbihleri toplar ve kullanırlar. Bu tesbihlerin fosil tesbihler, ağaç tesbihler ya da hayvanlardan elde edilen tesbihlerden farkı tesbihin yapıldığı taşa göre sağlığa farklı yararları olmasıdır. Kaplan gözü, kuvars, sedef, necef vb. bütün taşlardan yapılan tesbihlerstresi ve kötü enerjiyi alması bakımından da tesbihin ruhuyla oldukça uyumludur.
Bir koleksiyoncu aldığı tesbihte önce sertifikalı olup olmamasına dikkat etmelidir. Piyasada gerçek taş diye satılan pek çok sahte taş vardır. Koleksiyoncular nadide parçalar toplamak istiyorsa kehribar, safir, fildişi gibi az bulunan maddelerden yapılan tesbihlerin yanı sıra bu tesbihlerin iri taneli olanlarını tercih etmelidir. Tesbihin imamesinde ki işçilik tesbihin hem değer kazanmasına hem de çok daha güzel gözükmesine neden olacaktır. Bir koleksiyoncunun tesbih alırken dikkat etmesi gereken en önemli şey tesbih tanelerinin bir hizada olması ve aralarında renk uyumu olmasıdır. Özellikle akik, kaplan gözü gibi taşlardan yapılan tanelerin hepsinin renk tonları ve dokuları birbirinden farklıdır ama tanelerin birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir.
Bir koleksiyoncu özel bir tesbihe sahip olmak istiyorsa tesbihini işlemeli tanelerden ve motiflerden ve el yapımı olanlardan seçmelidir. Böylece kendisinde olan tesbihin başka hiç kimse de olamayacağından emin olur. Değerli bir tesbih fazla süslü olmamalıdır. Taneleri üzerinde ki işlemeler, imamesi ve kamçısı çok fazla abartılı olmamalıdır. İyi bir tesbih kıymetli taşlardan yapılan güzel ama aynı zamanda abartısız bir parça olmalıdır. İşçiliği kusursuz olan, sade ama şık motif ve ya desenlerle süslenen ve az bulunan bir malzemeden yapılan bir tesbih zaten yeterince güzel ve dikkat çekici duracaktır. Üzerine isim yazdırmak gibi abartılı detaylar tesbihin güzelliğini gölgelemekten başka bir işe yaramaz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.