Tiyatroculardan 'seyirci kalmayın' yürüyüşü
Tiyatro sanatçıları, ''daha demokratik bir Türkiye için'' Galatasaray'dan Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na kadar alkış ve müzik eşliğinde yürüyerek, anıta çelenk bıraktı.
Tiyatrocular, ''Türkiye'de yargının siyasallaşması, bilimin ışığının karartılması, aydın onurunun çiğnenmesi, laik Cumhuriyetin tehlikeye girmesi, çağdaş eğitimin darbe yemesi'' gerekçeleriyle ve ''yaşanan son gelişmelere duyarsız kalınmadığını göstermek'' amacıyla yürüş gerçekleştirdi.
Aralarında Tarık Akan, Genco Erkal, Levent Kırca, Ferhan Şensoy, Haldun Dormen, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Rutkay Aziz, Müjdat Gezen, Selçuk Yöntem, Macide Tanır, Göksel Kortay, Ali Poyrazoğlu'nun da bulunduğu tiyatro sanatçıları, özel tiyatro sahipleri, eleştirmenler, tiyatro yazarları, yönetmenler, sahne tasarımcıları, dramaturglar, sahne emekçileri ile müzisyen Fazıl Say, Gürer Aykal'ın da yer aldığı grup, Galatasaray Lisesi önünde toplandı.
Grup, İstiklal Caddesi boyunca, Semaver Kumpanya ritm ekibinin müziği eşliğinde Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü.
Saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra üzerinde ''Tiyatrocular'' yazan çelengi anıta bıraktı. Bu sırada, bugün vefat eden ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan için de saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra grup adına konuşan tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi, ''Bizler daha demokratik, daha çağdaş bir Türkiye beklerken 85 yıl önce cumhuriyetimizin bize kazandırdıklarını geri vermek istemediğimiz için buradayız'' dedi.
Aydınlık Türkiye'yi yaratacak eğitimin yavaş yavaş ellerinden alındığını ileri süren Sururi, şu görüşleri savundu:
''(Onlar-bizler) diye kutuplaştırılmaya, bilim ışığının karartılmak istenmesine, yargının siyasallaşmasına, ülkemizin geri kalması için içeriden ve dışarıdan gösterilen çabalara seyirci kalmayın. Bugün artık insan onuruna saygıya, düşünce özgürlüğüne, aydınlık yarınlara, adalete hasret duyuyoruz. Bu hasret bizim. Bizler, oyuncular, yazarlar, eleştirmenler, tasarımcılar, müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar, yönetmenler, amatör ve profesyonel gruplar, usta, çırak, genç, yaşlı, tiyatroyu oluşturan bizler kul olmak istemiyoruz. Yurttaş olarak yaşamakta kararlıyız. Bugün laik cumhuriyetimizin tehlikede olduğunu görüyoruz. Seyirci kalamayız.''
Tiyatro sanatçıları olarak çağdaş eğitime vurulan darbelere razı olmayacaklarını ifade eden Sururi, ''Bugün kazanılmış haklarımızı geri vermek istemediğimiz için bir aradayız. Özgürlük, eşitlik, adalet, hukukun üstünlüğüne saygı ve demokrasi istiyoruz. Sanatın, sanatçının yanında olan bir yönetim istiyoruz. Sanatsız ve çağdaş eğitimi desteklemeyen bir yönetimin demokrasiden söz etmesine inanmıyoruz'' diye konuştu.
Sanatçılar, daha sonra alkışlar ve müzik eşliğinde Atatürk Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Grup, burada da bir süre alkışa devam ettikten sonra dağıldı.
KİMLER KATILDI
Yürüyüşe şu şanatçılar katılaN: ''Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Gülriz Sururi, Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Engin Cezzar, Müjdat Gezen, Tilbe Saran, Zuhal Olcay, Füsun Akatlı, Zeliha Berksoy, Macide Tanır, Rutkay Aziz, Erol Günaydın, Hakan Altıner, Üstün Akmen, Tamer Levent, Emre Kınay, Dolunay Soysert, Sinan Tuzcuoğlu, Bennu Yıldırımlar, Işık Yenersu, Ali Poyrazoğlu, Demet Evgar, Tuncer Cücenoğlu, Osman Şengezer, Hülya Karakaş, Barış Dinçel, Hüseyin Köroğlu, Asuman Dabak, Eftal Gülbudak, Metin Serezli, Oya İnci, Suna Keskin, Seçkin Selvi, Metin Boran, Arif Akkaya, Orhan Kurtuldu, Üstün Akmen, Yılmaz Onay, Özen Yula, Ahmet Leventoğlu, Tuncay Özinel, Levent Üzümcü, Bülent Emin Yarar, Metin Belgin, Murat Karasu, Erol Keskin, Naşit Özcan, Nedret Güvenç, Hakan Gerçek, Hale Akınlı, Günay Karacaoğlu, Çolpan İlhan, Defne Halman, Dikmen Gürün, Nedim Saban ve Doğa Rutkay.''
Destek veren tiyatrolar: ''Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Altıdan Sonra Tiyatro, Anatole Sokak Oyuncuları22, Antalya Akdeniz Sanat Merkezi, Arama Tiyatrosu, Asuman Dabak Tiyatrosu, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Bahariye Sanat Merkezi, Bartın Bölge Tiyatrosu, Bartın Sanat Tiyatrosu, Bizim Tiyatro, Dostlar Tiyatro, Duru Tiyatro, ESEK, Hayalbaz Oyun Atölyesi, Herkese Tiyatro, İstanbul Halk Tiyatrosu, Kartal İstanbul Tiyatra Kumpanyası, Levent Kırca Tiyatrosu, Moda Sanat Tiyatrosu, Müjdat Gezen Tiyatrosu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Oda Tiyatrosu, Ortaoyuncuları Tiyatrosu, Sadri Alışık Tiyatrosu, Semaver Kumpanya, Su Gösteri Sanatları Merkezi, Tiyatro Açıkça, Tiyatro Adam, Tiyatro Gerçek, Tiyatro İstanbul, Tiyatrokare, Tiyatrokedi, Tiyatro Liman, Tiyatro Mahsülleri Ofisi, Tiyatro Pera, Tiyatro Z, Tuncay Özinel Tiyatrosu, Vizyon Sanat Kolektif.''
Yürüyüşe ayrıca, Eleştirmenler Birliği, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Derneği, Kültür Sanat Sendikası, Tiyatro Yapımcıları Derneği, Sapanca Kültür ve Tiyatro Topluluğu, Sinema Emekçileri Sendikası, Çağdaş Drama Derneği, Türkiye PEN Yazarlar Birliği gibi sivil toplum örgütleri de destek verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.