Toplu taşımada grip önlemi

Toplu taşımada grip önlemi

İstanbul ve Ankara'da otobüs, vapur ve metro vagonları dezenfekte ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki İETT Genel Müdürlüğü’ne bağlı otobüsler, metrobüsler, Tünel ve Nostaljik Taramvaylar’ın yanı sıra, İDO Genel Müdürlüğü’ne bağlı, füniküler sistem, şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, arabalı vapurlar ve deniz taksilerin, Domuz Gribi’ne karşı dezenfekte edileceğini açıkladı.

Edinilen bilgiye göre, belediyenin uhdesinde bulunan Toplu Taşıma Araçlarında, bulaşmayı önleyici tedbirlerin alınması için araçların rutin dezenfeksiyon işlemlerinin artırarak sürdürülecek.

İETT Genel Müdürlüğü’ne bağlı otobüsler, metrobüsler, Tünel ve Nostaljik Tramvaylar’ın yanı sıra, İstanbul Ulaşım A.Ş tarafından işletine İstanbul Metrosu’nun tüm hatları, Tramvay Hatları ve Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi ve İDO Genel Müdürlüğü’nce işletilen Şehir Hatları gemileri, Feribotlar, Deniz Otobüsleri, Araba Vapurları ve Deniz Taksiler’in rutin temizlik işlemleri dışında, özel ilaçlarla dezenfekte edilecek.

-DOMUZ GRİBİNE KARŞI DEZENFEKTEYİ İETT GARAJINDA 400 KİŞİ YAPIYOR-

İETT otobüslerinin, metrobüs ve Tünel aracından oluşan araç filosuna her gece uygulanan rutin temizliğe ek olarak mikroplara karşı koruyucu özelliği olan ilaçlarla gece saatlerinde dezenfekte ediliyor. İşlem 14 ayrı İETT Garajında, 400 kişiyle gerçekleştiriliyor.

-VAPUR VE DENİZ OTOBÜSLERİ 90 GÜN DEZENFEKTE EDİLECEK-

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürlüğü, tüm iskele, deniz araçları (feribot, araba vapuru, şehir hatları vapurları, deniz taksi), büfeler, gemilerin açık ve kapalı alanlarında, rutin dezenfekte işlemleri haricinde, Nanoteknolojik özellikli bir ilaçla 90 gün etkili dezenfekte yapacak

Dezenfektede kullanılan ilaç, Mikrobik Çoğalmaya Karşı Kapsamlı, Çözülme Yapmayan, Su Bazlı, Renksiz ve Kokusuz, Farklı Yüzeylerde Koruma Sağlayan, Yüksek Derecede Dayanıklı, Bio-Film Gelişimini Engelleyen, Mekanik Etkinlik Sağlayan özellikler taşıyor.

İDO, düzenli bir şekilde deniz araçlarını –kapalı ve açık alanları dahil olmak üzere-, iskelelerini, büfelerini ilaçlatmaktadır. Son günlerde yaşanılan domuz gribi vakalarına önlem olması için ilaçlama periyotlarını artırdı.

İstanbul Ulaşım A.Ş.'nin, rutin temizliğine ilave olarak her gün, İstanbul Metrosu hatları ile Tramvay ve Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi İstasyonlarındaki araçların, yürüyen bantların, merdivenlerin, araç tutamaklarının, turnikelerin, jetonların ve jetonmatiklerin dezenfekte işlemlerini gerçekleştirildiği bildirildi.

Yıkama ve dezenfeksiyon işlemlerinin araç yıkama bölümünde her gün 20.30 ile 05.30 saatleri arasında yapılıyor. Klimaların ise havayı emen menfezlerinin de düzenli olarak yıkanıyor.

-OTOBÜSLERDE, ELLE TEMAS EDEN HER ALAN ÖZEL SPREYLE DEZENFEKTE EDİLİYOR-

Araç yıkamada ise her alanın, kimyasal temizlik maddeleri ile yıkandıktan sonra, tramvay araçlarınıda özel bir sprey ile yolcularını elle temas ettikleri her alanın ayrıca dezenfekte ediliyor. Hiç bir aracımız bu aşamalardan geçmeden seferlere alınmıyor.

-METRO VE FÜNİKÜLER HER GÜN YIKANIYOR-

İstanbul Metrosu ve Füniküler hatlarına ait araçlarda her gün iç ve dış yıkama çalışmasının, personel tarafından yapıldığı, haftada bir gün de dezenfeksiyon işleminin tüm araçlarda yolcu ve makinist bölümünde özel korumalı personel eşliğinde düzenli olarak uygulandığı bildirildi.

Her yıkanan aracın, kontrol personeli nezaretinde mekanik ya da kimyasal olarak zararlı etki gösteren ve estetik açıdan görünümü bozan tüm olgulara karşı kontrol edildikten sonra aracın servise hazır hale geliyor.

Bunların yanı sıra, hafta içi her gün bir aracın ağır bakımı yapılarak bulaşıcı hastalıklar ve mikroplara karşı tüm araçlar haftada bir gün rutin bir işlem olarak dezenfekte ediliyor. Bunun dışında tüm raylı sistem hatları istasyonlarında her gün düzenli olarak, 07.00 - 15.00 arası 2 saatte bir yarım saatlik süreyle kaba temizlik (çöplerin alınması, çöp, çamur, toz gibi kaba pisliklerin süpürülmesi), 15.00 - 23.00 arası ise her istasyonda 4 saatte bir yarım saatlik kaba temizlik yapılıyor. Tüm bu tedbirler dışında araçların havalandırma sistemlerinin çalışır durumda olmasına da ayrıca dikkat ediliyor.

ANKARA'DA ÖNLEMLER

Ego Genel Müdürü Ömer Ulu, domuz gribine karşı alınan önlemler kapsamında toplu taşım araçlarının günlük temizliklerinin yanı sıra haftada iki kez dezenfekte edildiğini bildirdi.

Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentte otobüs ve metro vagonlarının sefer sona erdikten iç ve dış olmak üzere ayrıntılı bir şekilde temizlenerek ertesi sabah yeniden vatandaşın hizmetine sunulduğunu söyledi.

Bunun dışında haftada 1 kez mutlaka ameliyathanelerde kullanılan malzemeler ile tüm araçların dezenfekte edildiğine işaret eden Ulu, ''Ancak içinde bulunulan dönemin hassasiyetine uygun olarak bu sayıyı haftada 2 güne çıkardık. Her akşam otobüs ve metro vagonları yıkandığı gibi domuz gribi virüsüne karşı haftada 2 kez dezenfekte ediliyor'' dedi.

Dezenfekte işlemini 2 günden daha fazla yapamadıklarını belirten Ulu, şunları kaydetti:

''Bu dezenfektanlar haftada 2 günden fazla kullanılırsa daha başka olumsuzluklara yol açabiliyor. İlgili birimlere de danışarak haftada en az 2 kez tüm toplu taşıma araçlarını dezenfekte ediyoruz.

İnanıyoruz ki yaptığımız çalışmalar, bugünlerde çok konuşulan ve Ankara'daki vatandaşlar arasında endişe oluşturulan domuz gribinin yayılmasında, önleyici bir tedbir olarak etkili olacaktır.''

Kent halkının sağlığını korumak üzere üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek gerekli önlemleri aldıkları kaydeden Ulu, toplu taşım araçlarını kullananlara da bazı uyarılarda bulundu. Ulu, toplu taşım araçlarını çok sayıda insanın kullandığına işaret ederek, vatandaşların temizlik ve hijyen konusunda çok daha dikkatli olmalarını, yanlarında mutlaka dezenfektan bulundurmalarını önerdi.

OKULLARDA DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI

Domuz gribi nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde önlemler alınıyor.

-MARDİN-

Mardin'de domuz gribi nedeniyle okullar dezenfekte edilmeye başlandı.

Vali Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda yapılan taramalar sonrasında domuz gribi tespit edilmesi üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla okulların hafta sonuna kadar tatil edildiğini hatırlattı.

Domuz gribi vaka sayısının 3'ü bulduğunu, domuz gribi virüsü tespit edilen öğrencilerin gribi hafif atlattığını belirten Duruer, ''Endişe edilecek bir durum yok. Gribin yayılmasını önlemek amacıyla il genelindeki okulları Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla tatil ettik. Tüm okullarda Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle temizlik ve dezenfekte çalışmaları başlatıldı'' dedi.

-BURSA-

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, domuz gribi konusunda yürütülen tartışmalar nedeniyle vatandaşlarda kafa karışıklığı, panik ve korku havası oluştuğu belirtildi.

Çok sayıda kişinin odayı arayarak domuz gribi aşısı yaptırmaları gerekip gerekmediğini sorduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Domuz gribine karşı alınacak önlemler sadece aşı uygulamasıyla sınırlı değildir. Sorun sadece aşının yapılıp yapılmamasına bağlanacak kadar basit değildir. Dünyadaki diğer grip salgınları 6 ay gibi bir zamanda yayılma gösterirken H1N1 virüsü (domuz gribi) dediğimiz salgın 6 haftalık bir zaman diliminde yayılma göstermiştir. Bu virüs yenidir. Bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha kolay görülecektir. Bunun için domuz gribi konusunda riskli grupların başında yoksul kesimler gelmektedir. Dengeli beslenmeden uzak kişiler bu hastalığa daha kolay yakalanabileceği gibi etkileri de daha ağır olabilecektir. Bu nedenle yoksul kesimler için sosyal korumacı ek tedbirler düşünülmelidir.''

-KAYSERİ-

Kayseri 12. Eczacı Odası Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce eczanelerde çok fazla satılmayan antibakteriyel jellerin, domuz gribinin etkili olmasıyla satışının ve üretiminin önemli oranda arttığını söyledi.

Ahmet Çavuşoğlu, piyasanın ihtiyacı olan jellerin kısa sürede karşılanabileceğini, paniğe gerek olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Antibakteriyel jeller, domuz gribine karşı kullanıldığı için son günlerde eczanelerde çok fazla miktarda satılıyor. Bazı okullar toplu halde alım yapmak için başvuruyor. Üretici firmalarla görüşüyoruz. Şu anda piyasada geçici olarak darlık var. Aşırı talep bazı bölgelerde karşılanamıyor ama bu geçici bir durum. Üretimi çok zor olmayan bu tür jellere olan talep kısa sürede karşılanabilecek.''

-TEKİRDAĞ-

Tekirdağ Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Sait Türkistanlı, yaptığı yazılı açıklamada, domuz gribinin önlenmesi için temizlik ve hijyenin şart olduğunu bildirdi.

Okullar, yurtlar, dershaneler, kamu kurum ve kuruluşları, toplu taşıma araçlarında dezenfeksiyon çalışmalarına başlandığını ifade eden Türkistanlı, domuz gribinin toplu yaşam alanlarında bulaşması ve yayılmasının önlenmesi için dezenfektan maddelerle koruyucu önlemler alındığını kaydetti.

-MUŞ-

Muş'ta iki kadın, domuz gribi şüphesiyle müşahede altına alındı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, halsizlik ve yüksek ateş şikayetiyle Muş Devlet Hastanesine başvuran ve domuz gribi şüphesiyle müşahede altına alınan iki kadından numune alındığını bildirdi.

Dr. Akpolat, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderilen kan örneklerinin tetkik sonuçlarının bugün açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

Domuz gribine karşı önlemlerin alındığını belirten Akpolat, ''Olası vakalar için Muş Devlet Hastanesi dahiliye servisini boşalttık. Şu anda yeterli derecede vantilatörümüz mevcut. Herhangi bir vaka olduğunda gerekli tedavileri yapabileceğiz'' diye konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.