TURKCELL, BİLİŞİMCİLERİ "İŞ ORTAKLIĞINA" DAVET EDİYOR
TURKCELL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CENK BAYRAKDAR:"BU YIL TÜRK HALKININ TELEFONLARINA TOPLAMDA 10 MİLYON UYGULAMA YÜKLEMEYİ HEDEFLEDİK""2009 YILI YAZILIM İHRACATI 6 MİLYON DOLAR. BU YILKİ HEDEF BUNUN ÇOK ÜZERİNDE"
Turkcell Ürün ve Servis Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, 2010 yılında Türk halkının telefonlarına toplamda 10 milyon uygulama yüklemeyi hedeflediklerini bildirdi.
Son 3-4 yılda bir operatör olarak kendi teknolojilerini geliştirme konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Bayrakdar, yazılım dünyasıyla yakın ilişkileri bulunduğunu ve Türkiye'deki 1600 yazılım şirketinden 200-250'si ile ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bayrakdar, yazılımcıları, Turkcell'in çalışmalarının odak noktasını oluşturan internet, finans, içerik servisleri, sağlık, mobil pazarlama, kimlik doğrulama sistemleri, eğitim gibi alanlarda yatırım yapmaya davet ettiklerini dile getirdi.
Kısa süre önce tanıttıkları Gezenzi uygulamasında olduğu gibi, yazılımcılar için platformlar oluşturmayı ve buradan yeni uygulamaların geliştirilmesini amaçladıklarını söyleyen Bayrakdar, Turkcell'in yazılımcıları hem eğitimsel olarak hem de iş modelleriyle destekleyeceğini belirtti.
Bayrakdar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl dünyada mobil uygulamalara 6,8 milyar dolar harcanacağı öngörülüyor. Bu yüzden çok agresif bir hedef koyduk. Bu yıl Türk halkının telefonlarına toplamda 10 milyon uygulama yüklemeyi hedefledik. Turkcellbunu tek başına yapamaz. Birçok uygulamayı Turkcelldeğil iş ortakları yapıyor. Bu know-how'ı Turkcell'le birlikte geliştiriyorlar. TurkcellTeknoloji ve çevresinde oluşturduğumuz ekosistemle her bir telefonda yazılım geliştirme ve Turkcell'le entegrasyonla ilgili eğitimler veriyoruz. Böylelikle bilgi seviyesini daha yukarı çekerken, bireysel yazılımcıların da uygulama yaratarak, bizim uygulama dükkanımıza koymalarına, böylelikle hem ekosistemdeki bu değer zincirinden pay almalarına hem de neler yapabildiklerini görerek kendilerini geliştirebilmelerine imkan yaratmaya çalışıyoruz."
Halihazırda uygulama dükkanlarında bin 500 kadar uygulama bulunduğunu belirten Bayrakdar, daha önce uygulamalar yurt dışından ithal edilirken şimdi yurt dışına satışların başladığını kaydetti.
Yakın zamanda Kazakistan'da mobil imzanın bütün altyapısıyla ilgili bir satış gerçekleştirdiklerini, sim kart yönetimiyle ilgili de birçok satışlar yaptıklarını söyleyen Bayrakdar, "2009 yılı yazılım ihracatı 6 milyon dolar. Bu yılki hedef bunun çok üzerinde" dedi.
Bayrakdar, bilişim sektöründe telekomünikasyonun itici güç oluşturduğunu vurgulayarak, "Türkiye'ye bin 600'den çok daha fazla bilişim şirketi lazım. Türkiye'nin çok daha fazla lisans üretmesi lazım. Türkiye'nin çözümlerinin çoğunu Türkiye'de üretmemiz ve bunu çevremize satıyor olmamız lazım" şeklinde konuştu.
TURKCELL PARTNER İLE BİREYSEL YAZILIMCILARA DESTEK
Bireysel yazılımcıları desteklemeye de büyük önem verdiklerinin altını çizen Bayrakdar, "TurkcellPartner" programıyla herkesin Turkcell'in iş ortağı olabileceğini kaydetti.
Bayrakdar, "Bugün geldiğimiz noktada birkaç 100 milyon dolar yaratılan cironun, 250'ye yakın partner tarafından yaratıldığını görüyoruz" diyerek, TurkcellPartner programı kapsamında Univercell diye bir oluşum bulunduğunu, bu program kapsamında Turkcellprojesi yazan öğrencilere iş imkanı ya da Turkcell'in iş ortağı olma olanağı tanıdıklarını, sadece Univercell kapsamında bugüne kadar 2 firma kurulduğunu ve yaklaşık 135 projenin gerçekleştirildiğini anlattı.
Önümüzdeki dönemde iş ortaklarının geliştirdiği uygulamaların bazılarını canlandırmak istediklerini ifade eden Bayrakdar, bunun için başlattıkları "TurkcellÖneriyor" ile iş ortaklarının uygulamalarından Turkcell'in seçtiği ve müşterilerinin beğeneceğini düşündüğü uygulamaları tanıtacaklarını, abonelik ve ücretlendirme süreçlerinin Turkcellkontrolünde gerçekleştirileceğini ve böylece sektörün biraz daha canlandırılmasını ve müşterilerin uygulamalara ilgisini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.