Türkiye, 14 sıra geriledi

Türkiye, 14 sıra geriledi

Küresel Etkin Ticaret Ortamı Raporu 2010’a göre Türkiye 14 sıra geriledi ve 125 ülke arasında 62’nci sırayı aldı

Raporun ekonomik kriz sırasındaki yerli sanayii koruma politikaları tehdidine karşı gösterilen direnci yansıttığı vurgulandı


Dünya Ekonomik Forumu tarafından dün tüm dünyada aynı anda açıklanan Küresel Etkin Ticaret Ortamı Raporu 2010’a göre, Türkiye 14 sıra gerileyerek 125 ülke arasında 62’nci sırayı aldı. Rapora göre Singapur ve Hong Kong SAR ilk iki sıradaki yerlerini korurken bu ülkeleri Danimarka, İsveç ve İsviçre takip etti. Yeni Zelanda 5 basamak yükselerek 5’inci ülke oldu. Hindistan (84) ve Rusya (114) sıralamada düşerken Çin (48) ve Brezilya (87) sabit kaldı. Dünya Ekonomik Forumu’nun Türkiye’deki ortağı olan TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Sonuçlar ekonomik kriz sırasındaki yerli sanayii koruma politikaları tehdidine karşı gösterilen direnci yansıtmakta. Dünya Ticaret Örgütü çerçeve programı gibi uluslararası antlaşmalar ve G-20 tarafından verilen sözler, yerli sanayii koruma politikalarının ticaret sınırlamalarına yaptığı baskıyı kısıtlamıştır. Yerli sanayii koruma politikaları tehdidine rağmen, rapor ülkelerin büyük çoğunluğunun ticaret bariyerlerini yükseltmediğini doğrulamıştır” denildi.

Açıklamada görüşüne yer verilen Küresel Rekabetçilik Ağı’nın kıdemli ekonomisti ve raporun yazı işleri yardımcısı Margareta Drzeniek Hanouz ise “Rapor ülkeleri ticarete koydukları sınırlamalara göre sıralayarak ve bu faktörleri etkin hale getirerek ülkelerin iyileşme sürecinde alabilecekleri önlemlere dair bilgiler sağlamaktadır” dedi. Raporun eş yazarı, Harvard Üniversitesi Ticaret ve Yatırım Profesörü Robert Z. Lawrence da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Nasıl ki ticaret küresel büyümenin yavaşlamasının yayılmasındaki anahtar güç idiyse, aynı şekilde dünyadaki iyileşmenin yararlarının yayılmasında da önemli bir araçtır. Eğer ülkeler ticareti etkin hale getirebilirlerse sadece kendilerine değil aynı zamanda ticaret yaptıkları diğer ülkelere de fayda sağlamış olacaklar.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.