TÜRKİYE SÜPER GÜÇ OLACAK
Uluslararası yöneticiler ile yapılan ankette Türkiye'den beklentiler çok yüksek çıktı
Ernst&Young’ın, 800 uluslararası yöneticiyle yaptığı ankete göre 2050 yılında dünyanın en büyük 7 ekonomisine sahip ülkesi değişecek. Ankete göre yeni ‘7 süper güç’ içinde Türkiye de yer alacak
Ernst&Young’In 800 uluslararası yönetici ile yaptığı ‘Avrupa’da Yatırım Çekiciliği’ anketi Türkiye açısından sevindirici sonuçlar ortaya çıkardı. Avrupa’daki üst düzey yöneticilerin Avrupa’nın geleceğine ilişkin beklenti ve öngörülerini yansıtan ankete göre 2050 yılında Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika ve Türkiye’nin toplam Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH), ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve İngiltere’den oluşan G-7 ülkelerinin toplam GSMH’sini geçeceğini öngörüyor. Bir ülkenin bir yıl içinde ürettiği tüm mal ve hizmetlerin parasal değerine ekonomide GSMH deniyor.
EN CAZİP ÜLKE ÇİN
Anket sonuçlarına ilişkin raporda ‘Avrupa yatırımcılar için ne ölçüde çekici’ sorusuna da yanıt verildi. Buna göre, gerileme yaşamasına rağmen, dünyanın en çekici yatırım merkezi yüzde 55 ile halen Batı Avrupa. Üretim açısından en çekici ülke olarak ise Çin öne çıkıyor. Raporda, Avrupa’yayapılan yabancı yatırımların bir önceki yıla göre yüzde 15.2 arttığı ve 3 bin 531’e ulaştığı belirtiliyor. Yabancı yatırımlardan en çok pay alan ülke ise yatırımların yüzde 19’unu tek başına çeken İngiltere. İngiltere’yi Fransa ve Almanya izliyor. Tüm yatırımların Avrupa’da yarattığı istihdamın 200 bini aştığı belirtiliyor. Yatırım tercihlerini belirleyen iki temel unsur ise ‘taşıma ve lojistik altyapısı ile işgücü maliyetleri’.
Avrupa’nın cazibesi artmaya devam edecek
Ankette yer alan ‘Avrupa’nın cazibesi artacak mı’ sorusuna ise yöneticilerin yarıdan fazlası çekiciliğin artacağı yönünde yanıt verdi. Ankete göre özellikle de Orta Avrupa’nın gelecek üç yılda en cazip bölge olması bekleniyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Güneydoğu Avrupa’nın cazibesinin artacağına inananların oranı ise yüzde 48 oldu. İş gücü piyasasının daha esnek bir yapıya kavuşturulması, kanunların basitleştirilmesi ve Ar-Ge çalışmalarının artırılması, daha cazip bir Avrupa için en önemli beklentiler olarak öne çıkıyor.
PRICEWATERHOUSECOOPERS DA AYNI FİKİRDE
ÖTE yandan PricewaterhouseCoopers da Ernst&Young’ın anketi ile örtüşen öngörülerde bulundu. Buna göre Türkiye, 2050’de en gelişmiş 7 ülkeden biri ve dünyanın 12’nci büyük ekonomisi olacak, 42 bin dolarlık milli gelire ulaşacak. Önceki yıl dünya 20’ncisi olan Türkiye, geçen yıl Belçika, İsviçre ve İsveç’i geçip 17’nciliğe yükselmişti. Gelecekte ise Hollanda, Avustralya, Kanada, Güney Kore, İspanya ve İtalya’yı geride bırakacak. ABD danışmanlık şirketi Pricewaterhouse-Coopers’a göre sözkonusu gelişmede Türkiye’yi sadece Endonezya geçebilecek. Türkiye’de kişi başına gelir ise 8.5 kat artarak 4 bin 925 dolardan 41 bin 930 dolara çıkacak.
Star
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.