Türkiye'nin 2. En Büyük Barajı

Türkiye'nin 2. En Büyük Barajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ilısu Projesi'nin hükümetin son 'taç' projelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu bir prestij projesidir. Onur ve kararlılık projesidir" dedi.

GAP'ın anahtar projelerinden biri olan 'Ilısu Barajı ve HES' için imzalar atıldı. Enerji Bakanlığı'ndaki imza törenine, Bakan Hilmi Güler ile projeyi gerçekleştiren konsorsiyumdaki firmaların temsilcileri katıldı. İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan Bakan Güler, daha önce bu projeyi mutlaka gerçekleştireceklerini söylediklerini ve bugün itibariyle bunu başarmış bulunduklarını kaydetti. Konsorsiyumda 14 firma ve 4 ülke olduğunu belirten Güler, Ilısu Barajı'nın gövde hacmi bakımından 2., enerji bakımından da 4. büyük barajı olacağını kaydetti. Projenin hem çevre hem de bu kaynakları bakımından son derece önemli olduğuna işaret eden Güler, "Petrol fiyatları sürekli yükseliyor ya da düşüyor. Ama su fiyatları sürekli artıyor. O yüzden suya çok önem veriyoruz. Bu proje hükümetimizin son 'taç' projelerinden bir tanesidir" dedi. Ilısu Projesi'nin en zor projelerden biri olduğunu ancak, kararlılık ve sergiledikleri duruşla bu zorluğun üstesinden geldiklerinin altını çizen Güler, "Bu bir prestij

projesidir. Onur ve kararlılık projesidir" dedi. Projenin ayrıca, AB ve Dünya Bankası normlarına uygun olarak yapıldığını ifade eden Güler, 'çevre, kültürel varlıklar ve yeniden yerleştirme' konusunda büyük spekülasyonlar yapıldığını, ancak kültür ve tarih dokusuna enerjiden bile daha çok önem verdiklerini kaydetti. Güler, "Yeniden yerleştirme, kültürel varlıkların korunması ve çevre bakımından tüm vecibeleri gerçekleştirdik" diye konuştu.

Daha sonra projenin teknik özellikleri hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, Ilısu Projesi'nin dünyanın en büyük su projelerinden biri olan GAP'ın temel unsurlarından olduğunu belirtti. Projenin finansmanının yüzde 100 dış kredili olduğunu ifade eden Koçaker, Avusturya VATECH-Finance isimli kuruluştan sağlanan 1 milyar 12 milyon 5 bin euroluk sözleşme bedelini kapsayan 1.2 milyar euroluk kredi kullanılacağını söyledi. Ilısu Barajı tamamlandığında temelden 135 metre yüksekliğe ve bin

820 metre kret uzunluğa sahip olacağını anlatan Koçaker, baraj gölünde yaklaşık 11 milyar metreküp su depolanacağını ve her biri 200 megawatt gücünde 6 üniteden oluşan toplam kurulu gücü bin 200 magawatt olan santralle yılda ortalama 3.833 milyar kilowatt saat enerji üretimi gerçekleştirileceğini bildirdi. Ilısu Projesi'nin ekonomiye yıllık 300 milyon dolar katkı sağlayacağını ifade eden Koçaker, 80 bin kişiye de istihdam sağlanacağını söyledi. Koçaker, 1.2 milyar euroluk kredinin 25 milyon euroluk diliminin ise Hasankeyf'ın korunması için harcanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Güler ve konsorsiyum üyeleri sözleşmeyi imzaladılar. Güler, bugüne kadar önemli projeleri imza attığını ancak bu imzanın kendisini çok heyecanlandırdığını ve mutlu ettiğini söyledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, DSİ ve ASKİ'nin ne zaman biraraya gelerek Ankara'nın su sorunuyla ilgili görüşeceklerinin sorulması üzerine, DSİ ve ASKİ yetkililerinin dün bakanlıkta bir toplantı yaptıklarını söyledi. Güler, Gerede Projesi'nin hızlı bir şekilde sürdüğünü, 125 kilometrelik Kızılırmak hattının da 89 kilometresinin bittiğini ve hattın tamamlanarak, vana ve pompa istasyonlarının hızla bitmesi için çalışıldığını söyledi. Güler, daha sora gazetecilerle yaptığı sohbette

ise, Hasankeyf'i kültürel bir merkez haline getireceklerini, proje kapsamında kültürel varlıklara büyük önem verdiklerini ve uluslararası standartlara uygun çalışıldığını kaydetti. Güler, "Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alırken herkesin gönlünü razı etmek zorundasınız" dedi.

Bir gazetecinin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un 'Hasankeyf'in keyfini kaçırmayın' sözlerini hatırlatması üzerine ise Güler, "Keyfini kaçırmayacağız. Hatta daha fazla memnun edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı.

Ilısu Projesi'ni gerçekleştirecek olan Ilısu Konsorsiyumunu oluşturan firmalardan bazıları şunlar:

"İnşaat İşleri Yapım Grubu: Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş. (Konsorsiyum lideri), Cengiz İnşaat ve Tİcaret A.Ş.

İnşaat İşleri Yapım Ortağı: Ed. Züblin AG (Almanya)

İnşaat İşleri Proje ve Koordinasyon Hizmetleri Grubu: Stucky Ltd. (İsviçre), TEmelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş.

Elektromekanik İşler Yapım Grubu: VA Tech Hydro GmbH (Avusturya), Alstom Ltd. (İsviçre)

İdarenin Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Konsorsiyumu: Colenco Power engineering Ltd. (İsviçre), Maggia Engineering Ltd. (İsviçre), Dolsar Mühendislik Ltd. Şti., Rast Mühendislik Ltd. Şti."


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.