Türkiye’nin en büyük problemi ne?
Türkiye yıllardır problemleriyle boğuşuyor. Bu problemlerin ne olduğu hepimizce de malum. Türkiye her biri diğeri ile bağlantılı biri diğeri ile bağlantılı dört temel sorun ile karşı karşıya:
Bir süre önce gündemimizden çıkan enflasyon uzun yıllar en büyük dertlerimizden birisi oldu. Siyasi istikrarsızlığın yarattığı gündem bizi kendi dünyasında boğdu. Koalisyon hükümetlerinin ortak akıl yürütmede başarılı olamamaları, bizim için çok ayrı bir öneme sahip olan 90’lı yılları göz göre göre harcamamıza neden oldu. Bunun yanısıra PKK terör örgütünün uzun yıllar bölücü faaliyetlerde bulunması ve akıttığı kan canımızın çok yanmasına sebep oldu. Tabi laiklik tartışmaları da ideolojik kutuplaşmanın en belirgin göstergelerinden birisiydi ve bu durum demokrasimizin vesayet altında olduğu görüntüsünü veriyordu.
Aslında yukarıda sayılan problemlerden daha büyük problemlerle karşı karşıya olduğumuzu kaçımız biliyor acaba? Neyse ki, içimizde bu konular üzerinde düşünen insanlarımız var. Çok uluslu bir enerji şirketinin Londra’daki üst düzey yöneticilerinden birisi olan Mehmet Öğütçü, Etkileşim Yayınları’ndan çıkan 2023 Türkiye Yol Haritası isimli kitabında bu konuya parmak basıyor.
Mehmet Öğütçü, “Kabul etmek gerekir ki Türkiye yönetmesi zor bir ülke.” diyerek sözlerine başlıyor. Ülkenin mevcut temel sorunları, sanılanın aksine, sadece dış borç geri ödemeleri, güvenlik, uluslar arası rekabet gücünün azalması, demokratik özgürlükler, siyasal İslam, Kürt ayrılıkçı hareketi, dış bağımlılığın artması ile sınırlı değil.
Türkiye, bunlardan daha önemli ve biri diğeri ile bağlantılı dört temel sorun ile karşı karşıya:
• Sahip olduğu kaynakları akıllıca yönetememesi
• Uzun vadeli stratejik vizyon çerçevesinde çözüm üretme, öngörü ve uygulama kapasitesinin yeterince gelişmemesi
• Toplumun her kesiminde değerler sisteminin aşınmasından kaynaklanan güven eksikliği ve
• Diğer üç sorunu besleyen eğitimde kalitesizlik ve amaçsızlık
Mehmet Öğütçü sonuç alınabilmesi için, ülkedeki kollektif aklın harekete geçirilmesi ve bu süreçte partizan olmayan bir yaklaşımın hakim kılınması gerektiğini söylüyor.
2023 Türkiye Yol Haritası kitabı sadece bu çıkarımlarla sınırlı kalmayan bir özelliğe sahip. Kitap gelecek 30 yılın dinamiklerini ortaya koyuyor. Nasıl bir Türkiye bekliyor gelecek kuşakları? ABD süpergüç kalmaya devam edecek mi? Coğrafi sınırlar ortadan kalkacak mı? Küreselleşmenin ikinci evresi başlarken Türkiye bunun neresinde? Özelleştirme neden dünyada eskisi kadar popüler değil? Yükselen Asya-Pasifik kuşağına karşı Türkiye nasıl bir strateji belirlemeli? Avrupa Birliği bizi alacak mı? Yıllık ortalama % 16.8 büyüme ile bir dev haline gelen Çin bizim için ne ifade etmeli? gibi benzeri birçok sorunun yanıtının arandığı 2023 Türkiye Yol Haritası’nda Mehmet Öğütçü okuyucuya global bir ufuk turu yaptırıyor ve hızla değişen dünyanın içinde yer almak isteyen Türkiye’ye gerekli kodları veriyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.